Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny na Vysočině
Advertisements

Lukáš Petr 5. A Stonek.
Luční traviny a rostliny
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Lilkovité.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KRTIČNÍKOVITÉ, ZVONKOVITÉ
Kakostovité (Geraniaceae)
Růžovité.
Šáchorovité (Cyperaceae)
Třídění rostlin - stonek
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Krytosemenné rostliny
Rostlinné orgány - květ
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Dřišťálovité-Berberidaceae
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVOZDÍKOVITÉ, TŘEZALKOVITÉ, VIOLKOVITÉ
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Dvouděložné rostliny.
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HLUCHAVKOVITÉ
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Krytosemenné rostliny
Petříková- text,úprava,obrázky:3 Dlouhá-text,obrázky:3
Pitrunová Martina- úprava , text Honziková Viktorie- obrázky , text
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Podzemní a nadzemní části rostlin.
Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.
Vstavačovité Rostliny.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
R ŮŽOVITÉ ROSTLINY Daniel Aschermann David Ondroušek Tomáš Kudrna.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Anna Machová Dominika Marková Anna Mašterová. Základní informace Také pyskaté Čeleď dvouděložných rostlin Řád hluchavkotvaré Byliny, méně keře či stromy.
RŮŽOVITÉ Myroslava Palinkash Valerie Sobková Jakub Hrbáč.
BOTANIKA Procvičování pojmů
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Čeleď Arekovité Štěpánková Tereza Votrubová Karolína Maršál Jakub.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Šáchorovité (Cyperaceae)
Hluchavkovité (Lamiaceae)
čeledi krytosemenných rostlin II
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
obecná charakteristika, praktické cvičení
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Rubiaceae (mořenovité)
Rosaceae Fabaceae Lamiaceae
Perokresba podle předlohy, 7. ročník
VY_32_INOVACE_17_STROMY, KEŘE, BYLINY_BLECHOVÁ
Stonek.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Transkript prezentace:

Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky Radovan Šikl – informace, obrázky

Obecná Charakteristika Jsou to většinou byliny se čtyřhrannými lodyhami a vstřícnými křižmostojně postavenými listy. Souměrné pětičetné květy jsou rozlišeny na kalich a korunu. Korunu srostlou z pěti lístků tvoří horní a dolní pysk. Jeden pestík po odkvětu dozrává ve čtyři tvrdky. Čeleď se při aktualizaci botanického systému rozrostla o více než 40 rodů z čeledi sporýšovité a v dnešním pojetí zahrnuje byliny i dřeviny. Mnohé druhy jsou využívány jako aromatické koření nebo zdroj silic. (éterické neboli esenciální oleje, olea aetherea)

Zástupci bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn lékařský, šalvěj Potraviny: bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn lékařský, šalvěj Technické rostliny: Teka obrovská je významný tropický strom pěstovaný a těžený pro kvalitní dřevo Okrasné rostliny Šalvěj, čistec, klasnatka, včelník, levandule Léčivé rostliny a drogy Mateřídouška, máta, meduňka lékařská, šalvěj, majoránka zahradní

Máta (Mentha x piperita) Kříženec máty vodní a máty klasnaté pěstovaný v mírném pásu celého světa. Vytrvalá bylina s dřevnatým oddenkem a s podzemními i nadzemními výběžky. Křižmostojné kopinaté až vejčité, stopkaté, téměř lysé (žlázky ano) listy.

Teka Obrovská (Tectona grandis L.) Teka obrovská neboli strom teakový náleží vedle wellingtonií a blahočetů k největším stromům na zemi. Přímý, velice silný kmen její rozvětvuje se v rozkladité šedokoré větve jako kmeny našich dubů; proto přezdívají tece též „indický dub".

Mateřídouška (Tymián) Druh využívaný především ve Španělsku a Francii. Liší se od tymiánu obecného menšími listy a dlouhými bílými trichomy na okraji čepele. Rostlina poskytuje stejně hodnotnou surovinu jako předchozí druh.

Rozmarýn lékařský (Rosmarinusofficinalis) Rozmarýn je stálezelený, až 2 m vysoký, výrazně vonící keř. Stonky husté, větvené, ve spodní části dřevnatějící se šedavou kůrou. Listy jsou úzké, vstřícné přisedlé, aromatické, svrchu tmavé a lesklé, vespod šedavé Květenství tvoří liché klasy v úžlabí hor. listů, složeny jsou z 5 až 10 květů. Kalich je zvonkovitý, dvoupyský

Šalvěj Lékařská (Salvia officinalis Linné) Šalvěj lékařská je vytrvalá silně aromatická rostlina polokeřovitého vzhledu se zdřevnatělými lodyhami vysoká v rozmezí 20 až 70 cm. Lodyha je přímá, obvykle nevětvená, olistěná, šedoplstnatá. Kvete v květnu a červenci.

Zápis do sešitu Jsou to většinou byliny se čtyřhrannými lodyhami a vstřícnými křižmostojně postavenými listy. Nápadné květy jsou opylovány zejména včelami, dále motýly, můrami a ptáky. Často dozrávají prašníky dříve než blizna, rozšířeno je i samoopylování. Význam: Lékařský Potravinářský

Zdroje http://fab.zshk.cz/vyuka/lamiaceae.aspx http://cs.wikipedia.org/wiki/Hluchavkovit%C3%A9 http://www.priroda.cz/clanky/foto/materidouska2.jpg http://www.priroda.cz/clanky/foto/mata_peprna2.jpg http://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?340 http://www.teaktrend.sk/images/teaktree.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0alv%C4%9Bj_l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%A1 http://files.lecivapriroda.cz/200003063-35fbe36548/%C5%A1alv%C4%9Bj%20l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%A1%20kv%C4%9Bty.jpg Učebnice přírodopisu 2005 Fraus