Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_377 Ročník: 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
Advertisements

GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, ROZDĚLENÍ
Historie a vývoj kuchařského umění
VY_32_INOVACE_11_ODV_653_Str
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
charakteristika kovového inventáře
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_379 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dohotovování jídel
Ročník:1. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Jednoduchá obsluha Téma:
Ročník:2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh:Složitá obsluha Téma:SO.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_364 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_375 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_361 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_378 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_362 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_396 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_385 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_365
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_384 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_516 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_367 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_282 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_515 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_391 Ročník: 1.
Ro č ník:1. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kucha ř - č íšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Jednoduchá obsluha.
Ročník:2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh:Složitá obsluha Téma:
Ro č ník:2. Vzd ě lávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kucha ř - č íšník Předmět:Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh:Složitá obsluha.
Ročník:1. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Jednoduchá obsluha Téma:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_373 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_393 Ročník: 1.
Ročník:2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh:Složitá obsluha Téma:SO.
Ročník:3./4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Předmět: Software hotelového provozu Tematický okruh: Práce s HSW Téma: HSW Pracovní list kalkulace.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_394 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_HOP_124
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_390 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Kvíz Kvíz
STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Ročník:2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh:Složitá obsluha Téma:SO.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složitá obsluha fondue
Název projektu: Moderní škola
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_392 Ročník: 1.
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_377 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-42-M/01  Hotelnictví 65-51-H/01  Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Složitá obsluha Téma: SO - speciality Jméno autora: Jaroslav Petrů Vytvořeno dne:  17.7.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – seznámení se speciálními pokrmy z celého světa.Vhodnost servisu a použití inventáře

Speciality podávané při složité obsluze Složitá obsluha Speciality podávané při složité obsluze

Šneci Servis této pochoutky má již místo i v naší gastronomii Není to tradiční pokrm. Ale i přesto se sním setkáváme v restauracích ve velkých městech Dokonce se stal jakým si rituálem v předvánočním čase Servis této pochoutky má několik podob zejména podle charakteru úpravy Součástí servisu je nedílnou součástí kvalitní surovina a správný inventář No a samozřejmě hluboké znalosti přípravy a servisu

Šneci – inventář a surovina Zapékací miska Kleště na šneky Šnečí maso Šnečí ulita

RACI Toto jídlo je v naší gastronomii celkem ojedinělé V dávných dobách se ovšem celkem často konzumovalo Dnes je spíše obsahem francouzské a ji podobné gastronomie Ale i přesto je servis raků / jako teplý chod – polévka/ popsán i v naší gastronomii

Polévka z vlaštovčích hnízd Jedná se o exotickou polévku Je připravována z hnízd rorýsů Základ pokrmu tvoří mořské trávy a řasy poslepované slinami ptáků V našich restauracích se nepodává nebo jen ojediněle

Želví polévka Tuto polévku si můžete dopřát i v našich restauracích Nejedná se o žádnou kalorickou bombu Je to malý šálek silného vývaru Někdy je podáván i s kousky masa V osmdesátých letech minulého století se celkem běžně vyskytovala na JL A však a ni tenkrát nepatřila mezi běžné produkty a to zejména kvůli ceně. Servis je v mini šálku s moka lžičkou

Želví polévka servis a surovina Želví polévka moderní servis Želví polévku kupujeme již jako polotovar v konzervě

Humr S humrem či langustou se setkáváme celkem běžně Jistě nepatří na JL v běžné restauraci Ale své místo mezi gurmány jistě má. V zahraničí a to zejména v přímořských státech je to oblíbená lahůdka Ve světě je spousta restaurací které podávají pouze tyto dary moře

Ústřice Ústřice – se dají považovat za samostatnou kapitolu gastronomie Jejich konzumace je poměrně rozšířena a vyhledávána již po staletí Maso/sval těchto korýšů je považováno za delikatesu či afrodiziakum Konzumují se čerstvé v syrovém stavu jen s mořskou vodou Někteří gurmáni doporučují zalít sektem či kvalitním bílím vínem Před konzumací se zakápne citronem či limetou Taktéž je známa i tepelná úprava

Konzumace ústřic a inventář Nůž na ústřice Vidlička na ústřice Jak se správně jedí Dle gurmánů se mají vypít/vysrknout

Kaviar Tato laskomina či delikatesa má své pevné místo v gastronomii Také je nazýván černým zlatem Nám je znám převážně servis / konzumace za studena na ledu Ovšem již z dob ruských carů známe servis v teplé formě s brambory či bliny a kysanou smetanou Při servisu na ledu nesmíme opomenout servis v originál skleničce či balení V luxusních restauracích je možno servírovat ve skleněných dózách

Kaviár – servis a surovina Kaviár je jikra z vyzy či jesetera Dnes je možno se setkat například s kaviárem ze pstruha Za studena podáváme na ledu s citronem,máslem a tousty – nebo již připravené ke konzumaci

Kontrolní otázky Jaké znáte speciální pokrmy Kde především se s těmito pokrmy setkáváme Popište servis a potřebný inventář u určitých pokrmů

zdroje http://www.google.cz/imgres?q=kavi%C3%A1r&hl=cs&client=opera&hs=x0u&rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbni d=Wu4zoPtuB_-U3M:&imgrefurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=kavi%C3%A1r&hl=cs&client=opera&hs=x0u&rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbni d=bXejuEVIa4rhDM:&imgrefurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=kavi%C3%A1r&hl=cs&client=opera&hs=x0u&rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbni d=Sq-CQTcpQQe_wM:&imgrefurl=http://recepty.centrum.cz/varime/2008/4/23/clanky/kaviar-pochoutka-vsech- labuzniku/& http://www.google.cz/imgres?q=ust%C5%99ice&start=80&hl=cs&client=opera&hs=DOa&rls=cs&channel=suggest&tbm =isch&tbnid=LGin7GBhFbX_UM:&imgrefurl=http://www.cestomila.cz/clanek/402-bretan-pobrezi-v-cancale-pro-ustrice- zrozene&docid=3nhwscjs83aUUM&imgur http://www.google.cz/imgres?q=ust%C5%99ice&start=254&hl=cs&client=opera&hs=3jF&rls=cs&channel=suggest&tbm =isch&tbnid=1_oibqHVRcEQgM:&imgrefurl=http://www.randejehra.cz/rande-za-100-ku/afrodiziakum-primo-z-more/& http://www.google.cz/imgres?q=ust%C5%99ice&start=304&hl=cs&client=opera&hs=HkF&rls=cs&channel=suggest&tb m=isch&tbnid=QLwC_m7DkA-9jM:&imgrefurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=humr&hl=cs&client=opera&rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=2lp6H5NdPLE OqM:&imgrefurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=humr&hl=cs&client=opera&rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=y3SG5GLFy37l KM:&imgrefurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=humr&hl=cs&client=opera&rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=y3SG5GLFy37l KM:&imgrefurl=http://obrazky.superia.cz/jidlo/humr.php&docid=Ha5GUwsO0vSDBM&imgurl=http://obrazky.superia. cz/nahled-v http://www.google.cz/imgres?q=%C5%BEelv%C3%AD+pol%C3%A9vka&hl=cs&client=opera&rls=cs&channel=suggest &tbm=isch&tbnid=AOu_5mpKb7y7-M:&imgrefurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=%C5%A1neci&hl=cs&client=opera&rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=RPGCB Rw1aJ2zXM:&imgrefurl=http://sites.google.com/site/madaboutsnails/snailcolouringpages&docid=nulHK9RfZFtoxM&i mgurl=https:// http://www.google.cz/imgres?q=zap%C3%A9kac%C3%AD+miska+na+%C5%A1neci&hl=cs&client=opera&rls=cs&chan nel=suggest&tbm=isch&tbnid=8QzDwxqsAUAoIM:&imgrefurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=zap%C3%A9kac%C3%AD+miska+na+%C5%A1neci&start=81&hl=cs&client=opera&rls =cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=On_ftoeeSL4r6M:&imgrefurl=http://