JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. února 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Zaměstnání mladistvých
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Předmět a prameny pracovního práva
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Organizační záležitosti  Účast povinná 4 neúčasti bez udání důvodu možné 4 neúčasti bez udání důvodu možné.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
V ČESKÉ REPUBLICE 1.  chybějící definice diskriminace v hmotném právu  zákaz diskriminace – čl. 3 LZPS  mezinárodní úmluvy  judikatura ESLP (Belgický.
Nutnost nové úpravy přenechávání pracovních sil v ČR Mgr. Pavel Čižinský Multikulturní centrum Praha.
Veřejná správa – úvod.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Pracovněprávní skutečnosti a vztahy
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Pojem pracovního práva
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Elektronická učebnice - II
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Ohrožené skupiny Diskriminace na trhu práce
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Nepřehledná zákoutí zákoníku práce Petr Hůrka. Předmět a účel pracovního práva umožnit zaměstnavateli, aby prostřednictvím pracovní síly zaměstnance realizoval.
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Obchodní právo  Právní odvětví  Soukromoprávní odvětví  Nejužší vztah s občanským právem  Předmět regulace.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_84 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
PRACOVNÍ PRÁVO. Definice Pracovní právo je právní odvětví zahrnující prvky soukromého a veřejného práva Upravuje právní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli,
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Správa sociálního zabezpečení
Pracovně právní vztahy
Obecná část daňového práva procesního I
Základy pracovněprávních vztahů
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Obecná část daňového práva procesního I
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Základy pracovněprávních vztahů
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Mgr. Rostislav Navláčil 11. Vznik a podstata práva Občanská nauka
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
ZÁKONÍK PRÁCE základy pracovněprávních vztahů
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Transkript prezentace:

JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. února 2015 Z BZ405Zk Základy pracovního práva Předmět a systém pracovního práva Prameny pracovního práva JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. února 2015

Program přednášky Pojem pracovního práva Předmět pracovního práva Systém pracovního práva Vztah pracovního práva k jiným právním odvětvím Zásady a funkce pracovního práva Prameny pracovního práva

Pracovní právo Soubor právních norem upravujících: Vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli vznikající při výkonu závislé práce Vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli související s výkonem závislé práce Vztahy mezi kolektivem zaměstnanců (odbory, rada zaměstnanců) a zaměstnavatelem nebo kolektivem zaměstnavatelů Vztahy vznikající při zajišťování práva na zaměstnání – uchazeč o zaměstnání, úřady práce, agentury práce, zaměstnavatel

Závislá práce Zákonná definice ust. § 2 zákoníku práce Znaky závislé práce Vztah nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, Jménem zaměstnavatele, Podle pokynů zaměstnavatele, Osobní výkon práce zaměstnancem Podmínky výkonu závislé práce Za mzdu, plat nebo odměnu, Na náklady zaměstnavatele, Na odpovědnost zaměstnavatele, V pracovní době, Na pracovišti zaměstnavatele nebo na jiném dohodnutém místě

Za závislou práci se dle ust. 307a) zákoníku práce považují také případy, kdy zaměstnavatel na základě povolení podle zvláštního právního předpisu dočasně přiděluje svého zaměstnance k výkonu práce k jinému zaměstnavateli na základě ujednání v pracovní smlouvě nebo dohodě o pracovní činnosti, kterým se agentura práce zaváže zajistit svému zaměstnanci dočasný výkon práce podle pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti u uživatele a zaměstnanec se zaváže tuto práci konat podle pokynů uživatele a na základě dohody o dočasném přidělení zaměstnance agentury práce, uzavřené mezi agenturou práce a uživatelem.

Systém pracovního práva jako právního odvětví Individuální pracovní právo Upravuje právní vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem Kolektivní pracovní právo upravuje právní vztahy kolektivní povahy, kdy zaměstnanci vystupuji jako skupina (odborová organizace nebo rada zaměstnanců), zaměstnavatelé mohou vystupovat jako jednotlivci nebo jako skupina (sdružení zaměstnavatelů)

Vztah pracovního práva k jiným právním odvětvím Pracovní právo a občanské právo Vztah zákoníku práce a občanského zákoníku ust.. 4 zákoníku práce – subsidiární působnost občanského zákoníku v souladu se základními zásadami pracovněprávních vztahů Pracovní právo a ústavní právo Pracovní právo a mezinárodní právo veřejné Pracovní právo a mezinárodní právo soukromé Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Pracovní právo a správní právo

Funkce pracovního práva Cíl, který právo sleduje a kterého chce dosáhnout Organizační funkce – poskytuje zaměstnavateli nástroje k řízení pracovního procesu Ochranná funkce – ochrana zejména zaměstnance jako slabší strany pracovněprávního vztahu ochrana minimálního strandardu pracovních podmínek ochrana stability pracovního poměru ochrana sociální sféry zaměstnanců

Zásady pracovního práva Základní myšlenky charakterizující pracovní právo jako právní odvětví Zásada práva na práci Zásada svobody práce a zákazu nucené práce Zásada rovného zacházení a zákazu diskriminace Zásada úplatnosti vykonávané práce Zásada smluvní Zásada práva na bezpečné a zdraví neohrožující pracovní podmínky Zásada svobody sdružování se k ochraně hospodářských a sociálních zájmů

Prameny pracovního práva Prameny práva v materiálním smyslu Prameny práva ve formálním smyslu Forma, v níž je právo obsaženo normativní právní akty, normativní smlouvy, vnitropodnikové normy soudní rozhodnutí dobré mravy

Normativní právní akty Z hlediska právní síly Ústavní pořádek – Listina základních práv a svobod - zákaz nucené práce, - právo na práci a na svobodnou volbu povolání - právo zaměstnanců na uspokojivé pracovní podmínky a na spravedlivou odměnu za práci, - právo na odborové sdružování, - ochrana žen, mladistvých a zdravotně postižených - ochrana mateřství (zvláštní pracovní podmínky, ochrana v pracovních vztazích) a rodičovství

Normativní právní akty Zákony Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, Zákon č. 89/2012 Sb. občanský zákoník Zákon č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti Zákon č. 251/2005 Sb. o inspekci práce Zákon č. 2/1991 Sb. o kolektivním vyjednávání Zákon č. 118/2000 Sb. o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, Zákon č. 198/2009 Sb. antidiskriminační zákon

Normativní právní akty Nařízení vlády a vyhlášky ministerstev Nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, Nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci na straně zaměstnance Nařízení vlády 290/1995 Sb., kterým se stanoví seznam nemocí z povolání Vyhláška Ministerstva financí č. 242/2014 Sb. - o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2015

Normativní smlouvy Mezinárodní smlouvy Kolektivní smlouvy Výsledek kolektivního vyjednávání mezi odborovou organizací a zaměstnavatelem, právní jednání, normativní charakter podnikové, vyššího stupně

Vnitřní předpisy zaměstnavatele Lokální prameny práva Vnitropodnikové akty mohou zakládat mzdová, platová a ostatní práva v pracovněprávních vztazích, z nichž je oprávněn zaměstnanec Nástroj řízení pracovního procesu Nesmí být v rozporu s právními předpisy Nesvědčí jim presumpce správnosti

Z BZ405Zk Základy pracovního práva Pracovněprávní vztahy JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. února 2015

Program přednášky Pracovněprávní vztahy Pojem Druhy Základní zásady Prvky Subjekty pracovněprávních vztahů - Právní osobnost - Svéprávnost - Zákaz dětské práce

Pracovněprávní vztahy Právní vztahy vznikající při výkonu závislé práce nebo právní vztahy s výkonem závislé práce související Druhy pracovněprávních vztahů dle subjektů Individuální – vznikají mezi zaměstnancem (uchazečem o zaměstnání) a zaměstnavatelem Kolektivní – vznikají mezi zaměstnanci jako kolektivem (organizovaným ve formě odborové organizace, rady zaměstnanců nebo zástupce zaměstnanců pro BOZP) a zaměstnavatelem nebo kolektivem zaměstnavatelů

Druhy pracovněprávních vztahů dle předmětu Základní pracovněprávní vztahy – právní vztahy, v níchž dochází k Pracovní poměr Dohoda o provedení práce (rozsah práce nesmí překročit 300 hodin v kalendářním roce) Dohoda o pracovní činnosti (rozsah práce nesmí překročit polovinu stanovené týdenní pracovní doby za období na které se uzavírá) Odvozené pracovněprávní vztahy – k výkonu závislé práce přímo nedochází, ale s jejím výkonem souvisejí - Právní vztahy vznikající při uplatňování práva na zaměstnání - Odpovědnostní vztahy – odpovědnost za škodu - Kontrolní vztahy – kontrola nad dodržováním pracovněprávních předpisů

Základní zásady pracovněprávních vztahů Ust. § 1a zákoníku práce – demonstrativní výčet Zvláštní zákonná ochrana postavení zaměstnance Uspokojivé a bezpečné pracovní podmínky pro výkon práce Spravedlivé odměňování zaměstnanců Řádný výkon práce zaměstnancem v souladu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele Rovné zacházení se zaměstnanci a zákaz jejich diskriminace

Rovné zacházení a zákaz diskriminace v pracovněprávních vztazích Zakázané diskriminační důvody dle antidiskriminačního zákona Pohlaví (těhotenství, mateřství, otcovství, pohlavní identifikace) Národnost Rasa, etnický původ Náboženské vyznání, víra, světový názor Věk Zdravotní postižení Sexuální orientace

Rozsah působnosti zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace Právo na zaměstnání a přístup k zaměstnání Přístup k povolání podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti Pracovní a služební poměry a jiná závslá činnost včetně odměňování Členství a činnost v odborových organizacích, radách zaměstnanců a organizacích zaměstnavatelů včetně výhod, které tyto organizace svým členům poskytují

Formy diskriminace Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Obtěžování Sexuální obtěžování pronásledování Navádění k diskriminaci Pokyn k diskriminace

Přímá a nepřímá diskriminace Přímou diskriminací se rozumí takové jednání, včetně opomenutí, kdy se s jednou osobou zachází méně příznivě, než se zachází nebo zacházelo nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci, Nepřímou diskriminací se rozumí takové jednání nebo opomenutí, kdy na základě zdánlivě neutrálního ustanovení, kritéria nebo praxe je z některého z diskriminačních důvodů osoba znevýhodněna oproti ostatním. Nepřímou diskriminací není, pokud toto ustanovení, kritérium nebo praxe je objektivně odůvodněno legitimním cílem a prostředky k jeho dosažení jsou přiměřené a nezbytné. Nepřímou diskriminací z důvodu zdravotního postižení se rozumí také odmítnutí nebo opomenutí přijmout přiměřená opatření, aby měla osoba se zdravotním postižením přístup k určitému zaměstnání, k výkonu pracovní činnosti nebo funkčnímu nebo jinému postupu v zaměstnání, aby mohla využít pracovního poradenství, nebo se zúčastnit jiného odborného vzdělávání, nebo aby mohla využít služeb určených veřejnosti, ledaže by takové opatření představovalo nepřiměřené zatížení

Obtěžování a sexuální obtěžování Obtěžováním se rozumí nežádoucí chování související s diskriminačními důvody a) jehož záměrem nebo důsledkem je snížení důstojnosti osoby a vytvoření zastrašujícího, nepřátelského, ponižujícího, pokořujícího neo urážlivého prostředí, nebo b) které může být oprávněně vnímáno jako podmínka pro rozhodnutí ovlivňující výkon práv a povinností vyplývajících z právních vztahů. Sexuálním obtěžováním se rozumí obtěžování, které má sexuální povahu

Pronásledování, navádění k diskriminaci, pokyn k diskriminaci Pronásledováním se rozumí nepříznivé zacházení, postih nebo znevýhodnění, k němuž došlo v důsledku uplatnění práv podle tohoto zákona Pokynem k diskriminaci se rozumí chování osoby, která zneužije podřízeného postavení druhého k diskriminaci třetí osoby Naváděním k diskriminaci se rozumí chování osoby, která druhého přesvědčuje, utvrzuje nebo podněcuje, aby diskriminoval třetí osobu

Prvky pracovněprávních vztahů Základní pracovněprávní vztahy 1 subjekty – zaměstnavatel (právnická nebo fyzická osoba, stát) a zaměstnanec (fyzická osoba) 2. Objekt – účel, ke kterému právní vztah směřuje, závislá práce 3. Obsah –práva a povinnosti subjeků, symallagmatický charakter, právu jednoho subjektu odpovídá povinnost druhého s ubjektu a naopak

Subjekty základních pracovněprávních vztahů Zaměstnanec – fyzická osoba, která se zavázala k výkonu závislé práce v základním pracovněprávním vztahu Zaměstnavatel – fyzická nebo právnická osoba, pro kterou se jiná fyzická osoba zavázala k výkonu závislé práce v základním pracovněprávním vztahu

Právní osobnost, svéprávnost, zákaz dětské práce - Právní osobnost - způsobilost mít v mezích právního řádu práva a povinnosti - Svéprávnost – způsobilost nabývat pro sebe vlastním právním jednáním práv a zavazovat se k povinnostem - Nezletilý, který dovršil věku 15 let a ukončil povinnou školní docházku se může zavázat k výkonu závislé práce - Práce fyzických osob mladších 15 let nebo starších 15 let, které nemají ukončenou povinnou školní docházku je zakázána - Děti mohou vykonávat uměleckou, reklamní, kulturní nebo sportovní činnost

Základní povinnosti stran pracovního poměru Povinnosti zaměstnance řádně vykonávat práci podle svých sil, znalostí a schopností řádně využívat pracovní doby k plnění pracovních úkolů ochraňovat majetek zaměstnavatele před poškozením, ztrátou, zničením nebo zneužitím počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví na majetku nebo k bezdůvodnému obohacení Povinnosti zaměstnavatele Přidělovat zaměstnancům práci v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby nebo sjednané pracovní doby Platit zaměstnancům mzdu za vykonanou práci Zajišřtovat pracovní podmínky pro řádný výkon práce