Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávicí soustava.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava-žaludek, střeva
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Jídlo a chuť VY_32_INOVACE_Čp z 1
MOTILITA, SEKRECE A TRÁVENÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo nám. 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo nám. 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_515 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo nám. 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava tercie.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Příjemce podpory – škola:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Příjemce podpory – škola:
Příjemce podpory – škola:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Příjemce podpory – škola:
Transkript prezentace:

Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_NAV_531 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Nauka o výživě Tematická oblast:Lidské tělo Téma:Žaludek Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne:Srpen 2012 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o chemickém složení lidského těla.

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. ŽALUDEK VY_32_INOVACE_NAV_531 ŽALUDEK VY_32_INOVACE_NAV_531

Žaludek

Žaludek -je rozšíření trubice – vak, má tvar J, horní část je objemnější -Je vystlán sliznicí s drobnými žlázkami, které vylučují žaludeční šťávu -Stěny jsou z hladkého svalstva -Části – česlo, tělo, vrátník, vrátníkový svěrač -Pojme litry -Tekutina žaludkem projde, tuhá strava se vrství, po naplnění se stěny přimknou k trávenině, vylučuje sta žaludeční šťáva, po 15 min začínají ve vrátníku peristaltické pohyby a trávenina se promíchává -Žaludeční hlen a stěně,chrání před účinky žal. šťávy -Vyprazdňování po malých dávkách, trvá 1 -3 hod, 4 hod tučná jídla žaludeční šťáva – 1,5 – 3 l denně je nezbytně nutná, je vylučována na sliznici, bezbarvá, čirá, silně kyselá, spec.pach význam: HCL usmrcuje bakterie denaturuje bílkoviny usnadňuje trávení masa uvolňuje vápenaté soli a FE složení: H2O, HCL, enzym pepsin /sráží mléko/ a lipáza /nepatrný význam, rozkládá pouze emulgované tuky/ vylučování žaludeční šťávy ovlivňuje - povzbudivě -výtažky z mas, pečeně, koření, káva,, nikotin, chlad,alkohol - brzdí – tuky, cukry, vařené pokrmy, teplo zvracení je obranný nepodmíněny reflex. Může nasát při podráždění polohového centra, zraku, čichu -je rozšíření trubice – vak, má tvar J, horní část je objemnější -Je vystlán sliznicí s drobnými žlázkami, které vylučují žaludeční šťávu -Stěny jsou z hladkého svalstva -Části – česlo, tělo, vrátník, vrátníkový svěrač -Pojme litry -Tekutina žaludkem projde, tuhá strava se vrství, po naplnění se stěny přimknou k trávenině, vylučuje sta žaludeční šťáva, po 15 min začínají ve vrátníku peristaltické pohyby a trávenina se promíchává -Žaludeční hlen a stěně,chrání před účinky žal. šťávy -Vyprazdňování po malých dávkách, trvá 1 -3 hod, 4 hod tučná jídla žaludeční šťáva – 1,5 – 3 l denně je nezbytně nutná, je vylučována na sliznici, bezbarvá, čirá, silně kyselá, spec.pach význam: HCL usmrcuje bakterie denaturuje bílkoviny usnadňuje trávení masa uvolňuje vápenaté soli a FE složení: H2O, HCL, enzym pepsin /sráží mléko/ a lipáza /nepatrný význam, rozkládá pouze emulgované tuky/ vylučování žaludeční šťávy ovlivňuje - povzbudivě -výtažky z mas, pečeně, koření, káva,, nikotin, chlad,alkohol - brzdí – tuky, cukry, vařené pokrmy, teplo zvracení je obranný nepodmíněny reflex. Může nasát při podráždění polohového centra, zraku, čichu

Otázky pro žáky: 1. Která část žaludku zajišťuje promíchání tráveniny: 2. Význam HCL v žaludeční šťávě: 3. Co je pepsin a lipáza jaký mají význam: 4. Co povzbuzuje vylučování žaludeční šťávy: 1. Která část žaludku zajišťuje promíchání tráveniny: 2. Význam HCL v žaludeční šťávě: 3. Co je pepsin a lipáza jaký mají význam: 4. Co povzbuzuje vylučování žaludeční šťávy:

Zdroje: l.php?intSource=1&intImageId=270 Obrazová část: Ealudek&sa=X&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&biw =1366&bih=540&tbm=isch&tbnid=EZDIFUkPhTwUtM:&i mgrefurl= podzim-2010/biologicke- vedy/obrazky/&docid=TyRh46PzEFucbM&imgurl= iles.pppsycho.webnode.cz/ Staženo dne