Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_NAV_531 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Nauka o výživě Tematická oblast:Lidské tělo Téma:Žaludek Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne:Srpen 2012 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o chemickém složení lidského těla.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. ŽALUDEK VY_32_INOVACE_NAV_531 ŽALUDEK VY_32_INOVACE_NAV_531
Žaludek
Žaludek -je rozšíření trubice – vak, má tvar J, horní část je objemnější -Je vystlán sliznicí s drobnými žlázkami, které vylučují žaludeční šťávu -Stěny jsou z hladkého svalstva -Části – česlo, tělo, vrátník, vrátníkový svěrač -Pojme litry -Tekutina žaludkem projde, tuhá strava se vrství, po naplnění se stěny přimknou k trávenině, vylučuje sta žaludeční šťáva, po 15 min začínají ve vrátníku peristaltické pohyby a trávenina se promíchává -Žaludeční hlen a stěně,chrání před účinky žal. šťávy -Vyprazdňování po malých dávkách, trvá 1 -3 hod, 4 hod tučná jídla žaludeční šťáva – 1,5 – 3 l denně je nezbytně nutná, je vylučována na sliznici, bezbarvá, čirá, silně kyselá, spec.pach význam: HCL usmrcuje bakterie denaturuje bílkoviny usnadňuje trávení masa uvolňuje vápenaté soli a FE složení: H2O, HCL, enzym pepsin /sráží mléko/ a lipáza /nepatrný význam, rozkládá pouze emulgované tuky/ vylučování žaludeční šťávy ovlivňuje - povzbudivě -výtažky z mas, pečeně, koření, káva,, nikotin, chlad,alkohol - brzdí – tuky, cukry, vařené pokrmy, teplo zvracení je obranný nepodmíněny reflex. Může nasát při podráždění polohového centra, zraku, čichu -je rozšíření trubice – vak, má tvar J, horní část je objemnější -Je vystlán sliznicí s drobnými žlázkami, které vylučují žaludeční šťávu -Stěny jsou z hladkého svalstva -Části – česlo, tělo, vrátník, vrátníkový svěrač -Pojme litry -Tekutina žaludkem projde, tuhá strava se vrství, po naplnění se stěny přimknou k trávenině, vylučuje sta žaludeční šťáva, po 15 min začínají ve vrátníku peristaltické pohyby a trávenina se promíchává -Žaludeční hlen a stěně,chrání před účinky žal. šťávy -Vyprazdňování po malých dávkách, trvá 1 -3 hod, 4 hod tučná jídla žaludeční šťáva – 1,5 – 3 l denně je nezbytně nutná, je vylučována na sliznici, bezbarvá, čirá, silně kyselá, spec.pach význam: HCL usmrcuje bakterie denaturuje bílkoviny usnadňuje trávení masa uvolňuje vápenaté soli a FE složení: H2O, HCL, enzym pepsin /sráží mléko/ a lipáza /nepatrný význam, rozkládá pouze emulgované tuky/ vylučování žaludeční šťávy ovlivňuje - povzbudivě -výtažky z mas, pečeně, koření, káva,, nikotin, chlad,alkohol - brzdí – tuky, cukry, vařené pokrmy, teplo zvracení je obranný nepodmíněny reflex. Může nasát při podráždění polohového centra, zraku, čichu
Otázky pro žáky: 1. Která část žaludku zajišťuje promíchání tráveniny: 2. Význam HCL v žaludeční šťávě: 3. Co je pepsin a lipáza jaký mají význam: 4. Co povzbuzuje vylučování žaludeční šťávy: 1. Která část žaludku zajišťuje promíchání tráveniny: 2. Význam HCL v žaludeční šťávě: 3. Co je pepsin a lipáza jaký mají význam: 4. Co povzbuzuje vylučování žaludeční šťávy:
Zdroje: l.php?intSource=1&intImageId=270 Obrazová část: Ealudek&sa=X&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&biw =1366&bih=540&tbm=isch&tbnid=EZDIFUkPhTwUtM:&i mgrefurl= podzim-2010/biologicke- vedy/obrazky/&docid=TyRh46PzEFucbM&imgurl= iles.pppsycho.webnode.cz/ Staženo dne