Oravská Magura, Skorušina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝLET NA PŘÁNÍ | 17. –
Advertisements

BESKYDY.
Cyklovýlety za poznáním Vltavotýnska. 1. trasa: BORKOVICKÁ BLATA • Gymnázium- Předčice- Bečice- Hartmanice- Mažice- Borkovická blata-naučná stezka-
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Zájezdy cestovní kanceláře BLUDNÝ HOLANĎAN Martina Jasparová, 4. I
„Červenohorské sedlo“
Valná hromada MAS Šluknovsko Společenský klub Střelnice Varnsdorf 19. října 2013.
SLOVENSKO Typy na výlet
Příroda a okolí Spišské Nové Vsi
13. dubna 2013 KČT Nepomuk zajistil autobusový zájezd na toto setkání.
Jak vidíme možnost rozvoje našeho regionu? Mikulášková, Vaculová ZŠ Kostelec u Holešova.
Moravskoslezský kraj.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město.
3.června 2012 Na náměstí je nás deset, osm pionýrů a dva turisté z Nepomuku.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
ŽIDLOCHOVICE Procházka po naučné stezce Přírodního parku Výhon
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Kouřim– naše domovské město
SLOVENSKO Martin Schwarz.
PAMÁTKY PRAHA.
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Ronda je asi nejhezčím městským celkem, jaký
Vývoj Karpat.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Český Brod.
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Připravil Michal Kadlec Poloha Informace Zajímavosti Výlety Ubytování Závěr.
Strážovské vrchy Ubytování Nitrianské Rudno kempink, chatky. Chatky byly starší, nebylo tam moc útulno. Ale bylo krásné teplé počasí, tak.
KARLŮV MOST.
Vrbenští turisté v Sulovských skalách
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
Projekt Zveme vás do ČR – pohoří ……… Jméno. Třída datum Cestovní kancelář: …………………………… 1.
ZA PRAMENEM VOLYŇKY Putování Akademie třetího věku obor Historie a místopis Totem-rdc Plzeň. Vyšli jsme z Kubovo Huti a došli přes Lipku do Vimperku,
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Geomorfologie Slovenské republiky Slovenská republika v EvropěSlovenská republika.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Vlakem do Zbečna a dále pěšky k vodní nádrži Klíčava a křivoklátskými lesy na Křivoklát.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Rozhledny na Slovácku. Rozhledna Travičná Rozhledna leží v nadmořské výšce 380 m.n.m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 33,6m nad zemí. Z Tvarožné.
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
.  Kreml je hradní komplex středověkého původu v centru Moskvy  Kreml patří mezi nejstarší části dnešní Moskvy  v ruštině znamená výraz „kreml“městskou.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
ZA PRAMENEM RADBUZY Pramen Radbuzy Bělá nad Radbuzou Poběžovický zámek
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Pozdně gotická architektura v Čechách
Národní park Vysoké Tatry
HOŘICE TURISTICKÉ ZAJÍMAVOSTI – PODZVIČINSKO – VLASTIVĚDA – 4. r
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mont Saint Michelle.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
PRADĚD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_10_Praděd.
Románská architektura v Čechách
…..NA „TREKOVÝ OKRUH“ PO SLOVENSKÝCH HORÁCH……
Sportovně turistický kurz
České středohoří.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Z Jizerských hor do Krkonoš
Transkript prezentace:

Oravská Magura, Skorušina 23.-26.8.2012 Zájezd s turisty z Břidličné

23.8.2012 Za horkého počasí vyjíždí autobus okolo 13 hod postupně z Břidličné a Bruntálu na Slovensko. Přijíždíme v 19.30 do Tvrdošína, jsme ubytování na Spojené škole. Turistů je 36.

Tvrdošín většina návštěvníků Oravy jen projede. Přitom se jedná o jedno z 20 nejstarších měst Slovenska, které je již zmíněno jako Toarsin v Zoborské listině z roku 1111, nejstarší dochované písemné památce na Slovensku. Nejstarší stavbou tohoto města je dřevěný kostel, národní kulturní památka stojící uprostřed udržovaného hřbitova.

Tvrdošín, Dřevěný kostel Všetkých svätých Krásný gotický dřevěný kostel z poloviny 15. století byl v roce 2008 zapsán s řadou dalších dřevěných památek kostelů Slovenska na prestižní seznam UNESCO. V letech 1986 - 1993 prošel generální rekonstrukcí. Barokní oltář není původní, v roce 1654 během násilné rekatolizace nahradil původní a mnohem menší gotický oltář. Kostel všech svatých se svou architekturou vymyká z tradice jiných podobných staveb. Jeho konstrukce nevychází z lidové tradice, jako je tomu například na východním Slovensku.

24.8.2012 Za horkého počasí je cílem Skorušina. V 8.45 z BREZOVICE (714m). V 10.00 z JAVORINKY (1123 m) po . V 10.45 přicházíme na SKORUŠINU (1314 m).

Trasa putování 1. dne

SKORUŠINA je nejvyšším vrcholem pohoří Skorušinské vrchy. Na plochém temeni s vrcholovou loukou, obrostlou vzrostlým lesem, čeká turistický přístřešek, lavičky se stoly a hlavně kovová rozhledna, ze které se otevírají další fantastické rozhledy. Vidíme celou Oravu s nápadnou Oravskou přehradou a Babiu horu, ale i Oravskou Maguru, Malou Fatru,Velkou Fatru a Nízké Tatry a Roháče a Chočské vrchy. Rozhled z vrcholu Skorušina je jedním z nejlepších rozhledů na severním Slovensku.

Výhledy z rozhledny

Výhledy z rozhledny

Po hodinové přestávce se vydáváme směr JAVORKOVÁ (1140 m) a KOŠARISKÁ (913 m) . Cestou jsme vydatně pojedli borůvek a ostružin. A kochali se krásou květin – kvetly hořce, ocúny, vřesy. Závěrečná část dnešního putování vedla do Tvrdošína – cíl okolo 16 hodiny. Ušli jsme 20 km, s převýšením okolo 600 M. Během putování jsme nikoho nepotkali stejně jako další dny (až na jednu dvojici - shodou okolnosti z Břidličné).

25.8.2012 Za horkého počasí je cílem 1. část Oravské Magury. V 8.20 ze ZADNÉHO KRIVÁMĚ (645m). V 9.40 MAGURKA (1107 m). V 11.00 přicházíme na BUDÍN (1221 m) a dále na ŠUBOVKU (1121 m).

Trasa putování 2. dne – 1. část

Od ŠUBOVKY (1121) jdeme přes JAVOROVOU (1063 m), do ORAVSKÉHO PODZÁMKU (515m). Cestou jsou nádherné výhledy na Roháče, Velkou i Malou Fatry, Choč. Přicházíme okolo 15.30. Ušli jsme 22 km, převýšení okolo 700 m. Zamíříme na Oravský hrad.

Trasa putování 2. dne – 2. část

Oravský hrad Nápadná dominanta Oravský hrad se vypíná 112 metrů nad hladinou řeky Orava. Zachovalé opevněné hradiště ležící nad obcí Oravský Podzámok pochází z poloviny 13. století. Díky svému vynikajícímu obrannému systému nebyl nikdy dobyt. V roce 1800 hrad vyhořel a jeho velká obnova začala v průběhu let 1953 až 1968. Atmosféra Oravského hradu byla využívána i při filmování. Oravský hrad - jeden z nejkrásnějších a nejpůvabnějších hradů na Slovensku.

26.8.2012 Za mlhavého a podzimního počasí je cílem dokončení 2. části Oravské Magury. Tuto výpravu jde jen 12 turistů, ostatní odjeli rovnou do Zázrivé. V 7.45 ze sedla PRÍSLOP (808 m). Nádherná hřebenovka, luční stezky, kosodřevinou, lesem.

Trasa putování 3. dne – jdeme jen po červené, z Príslopu do Zázrivé

Přes vrcholy DVA PNE (1205 m), SEDLO KUBÍNSKÉ HOLE (1300 m) se dostanem na nejvyšší vrchol Oravské Magury – MINČOL (1392 m). Přes HLÁSNOU SKALKU (928) klesáme do ZÁZRIVÉ (600 m). Odměnou jsou výhledy na Rozsutce v Malé Fatře. Ušli jsem 18 km, převýšení okolo 600 m.

Celkem jsme ušli okolo 60 km s převýšením 2 000 m. První 3 dny horko, poslední den mlhy , ale nepršelo. Zpracoval: Luděk –Sam ( samkrnov@seznam.cz) za přispění fotek Petra, Evy, Jarky a Blanky. Děkuji.