Skupenské změny 2 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B2 - 10
Měrné skupenské teplo vody Tání/tuhnutí: l t = 334 kJ/kg ( l m – melting) foto Heinz E. Studt Vypařování/kapalnění: l v = 2550 kJ/kg (varu)( l b – boiling)
Odpařování a var skupenské teplo varu skupenské teplo kondenzace stejné hodnoty, opačné děje (+L v a -L v ) K přemýšlení: Jakou teplotu musí mít kapalina, aby se odpařila?
pokojová teplota t < 100 °C pondělíúterý ??? voda 1 dl 0,4 dl
Z volné hladiny se voda vypařuje při každé teplotě var Var = voda se odpařuje v celém objemu
teplota = vyjádření průměrné rychlosti molekul v látce. Různé rychlosti molekul Rychlé molekuly: vypaří se Pomalé molekuly: zůstanou
Rozložení rychlostí molekul Počet molekul Rychlost molekul Teplota (naměřená) odpařené molekuly
nižší teplota odpaří se méně molekul za 1 den vyšší teplota odpaří se více molekul
Zahříváme vodu v kádince. Jak roste její teplota v průběhu času?
Růst teploty s dodáváním tepla: t Q ohřev PL tání vypařování ohřev kapaliny ohřev plynu
ohřev vodydosažení 100 °C tvoří se bublinky vodní páry teplota 100 °C, dokud se voda nevyvaří
Nižší tlak voda se vaří při nižší teplotě Vyšší tlak voda se vaří při vyšší teplotě foto ESO travel,