Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Ing. Vítězslav Paděra
Advertisements

Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Ekonomika neziskových organizací
Obchodní společnosti.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Právní forma organizace
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Budoucí směřování lidského života je vždy otázkou nahodilosti.. Jean Paul Sartre ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Výdělečná činnost občanských sdružení
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy: Občanské sdružení, Obecně prospěšná společnost, Nadace Postup zakládání.
STÁTNÍ PODNIK.
Obchodní společnosti.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů Změna: 300/1990 Sb. Změna: 513/1991 Sb. Změna: 68/1993 Sb.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Nestátní neziskové organizace
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Základní pojmy právní – podzim 2016
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru
Další vnitrostátní předpisy
Nevládní neziskové organizace pro HEN
ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013

Informace o kurzu František Svoboda Kontakt: Konzultační hodiny: Čtvrtek 17:20-18:00 Požadavky k zápočtu: –sepsání a obhájení žádosti o grant na projekt existující či imaginární neziskové organizace –Odevzdání nejpozději v den zápočtového testu v elektronické i v papírové podobě. –Zápočtový test

Literatura Rektořík, J. a kol. Organizace neziskového sektoru. Základy ekonomiky, teorie a řízení. Praha: Ekopress 2010 Legislativa: zákon 83/1990 Sb. o sdružování občanům, zákon 248/1995 Sb. o obecně prospěšných společnostech, zákon 227/1997 Sb. o nadacích a nadačních fondech, (resp. NOZ), zákon 3/2002 Sb. o svobodě náboženské víry

Literatura Drucker, P.F.Řízení neziskových organizací. Praha: Management Press, 1994 Bárta, J. Strategické plánování pro neziskové organizace. Praha: NROS,

Prostor pro působení neziskových organizací Ve společnosti vedle sebe existují: Podniky a organizace státu Podniky soukromé, vydělávající peníze a rozdělující zisk mezi vlastníky Organizace tzv. neziskové, nevládní, občanské, které neprodukují zisk, a pokud ano, vracejí ho zpět na realizaci záměru, za kterým vznikly.

Neziskový sektor v ČR V České republice existují 4 základní právní formy neziskových organizací Občanské sdružení (spolky) Obecně prospěšná společnost (ústavy) Nadace a nadační fond Církevní právnické osoby

Občanské sdružení a obecně prospěšné společnosti

Občanské sdružení Zakládá se podle zákona 83/1990 Sb. NOZ § – NOVĚ SPOLEK Je typem právnické osoby, umožňujícím občanům svobodně se sdružovat za libovolným účelem

Kde se s o.s. setkáváme? Všude tam, kde je potřeba jednoduše legalizovat sdružení osob

Zakladatelem … může být kdokoliv Sdružení jsou právnickými osobami Občané mají právo se svobodně sdružovat K výkonu tohoto práva není třeba povolení státního orgánu … … některá sdružení však nejsou státem povolena Založení shodou zakladatelů na stanovách nebo ustavením na členské schůzi

Založení spolku Stanovy –Název a sídlo spolku –Účel spolku –Práva a povinnosti členů vůči spolku –Určení statutárního orgánu Založení shodou zakladatelů na stanovách nebo ustavením na členské schůzi

Vznik Sdružení vzniká registrací (dnem zápisu do rejstříku u rejstříkového soudu) Návrh na registraci podává tzv. přípravný výbor Návrh se podává Ministerstvu vnitra ČR, které provádí řízení o registraci Registrace je udělena, pokud jsou splněny zákonné podmínky Při změně stanov již existujícího sdružení je třeba pozměněný text předat ministerstvu

Ostatní nařízení Pobočné spolky Členem spolku může být právnická osoba Orgány spolku – statutární orgán, nejvyšší orgán (např. členská schůze), případné rozhodčí komise, kontrolní komise a jiné (podle stanov)

Zánik sdružení Buď dobrovolným rozpuštěním nebo sloučením (fúzí) nebo rozdělením Pravomocným rozhodnutím Ministerstva (soudu) o rozpuštění Při zániku se provede majetkové vypořádání –Zrušení s likvidací – soupis majetku, po uhrazení dluhů nabídka jinému spolku, obci, kraji

Výdělečná činnost občanských sdružení (spolků) Sdružení nejsou zakládána za účelem dosažení zisku ….avšak mohou k posílení své finanční soběstačnosti vyvíjet výdělečnou činnost (nejen podnikání) Právní řád ČR podnikání sdružení nezakazuje, sdružení mohou podnikat nebo vyvíjet výdělečnou činnost, pokud to jejich stanovy nezakazují Ve stanovách musí být rozdělení na činnost hlavní (neziskovou) a činnost vedlejší (výdělečnou) Pokud vedlejší činnost má znaky podnikání, je třeba získat živnostenské oprávnění Hospodářské aktivity lze od spolkových oddělit založením jiné právnické osoby (s.r.o. nebo a.s.)

Obecně prospěšná společnost (ústav) Zakládá se podle zákona 248/1995 Sb. Je typem právnické osoby založené za účelem poskytování obecně prospěšných služeb „za předem stanovených a pro všechny stejných podmínek“. Hospodářský výsledek (zisk) musí být použit na poskytování obecně prospěšných služeb. Podle NOZ nebude možné zakládat, obdobou budou tzv. ústavy

Kde se s o.p.s. setkáváme? OPS jsou nejčastěji zakládány v oblasti školství (řada soukromých škol zvolila formu OPS), v oblasti kultury (divadla, orchestry, galerie, knihovny) nebo v oblasti sociální péče. Postupně se začíná tento typ neziskové právnické osoby rozšiřovat i do oblasti zdravotnictví - OPS působí jako nestátní zdravotnická zařízení.

zakladatelem …může být každá fyzická nebo právnická osoba. O.p.s. se zakládá zakládací smlouvou podepsanou všemi zakladateli. Ústav se zakládá zakládací listinu nebo pořízením pro případ smrti Vzniká zápisem do veřejného rejstříku

Zakládací listina nebo smlouva musí obsahovat : a)název a sídlo ústavu; b)Vymezení činnosti ústavu c)Údaj o výši vkladu či o nepeněžním plnění d)Počet členů a adresy členů správní rady e)Podrobnosti o vnitřní organizaci ústavu, nevyhradí-li se do statutu f)c) druh obecně prospěšných služeb, které OPS bude poskytovat; d) podmínky poskytování jednotlivých druhů obecně prospěšných služeb; e) dobu, na kterou se OPS zakládá; f) jméno, rodné číslo a trvalý pobyt členů správní rady; g) způsob jednání správní rady; h) jméno, datum narození a trvalý pobyt členů dozorčí rady; i) hodnotu a označení majetkových vkladů jednotlivých zakladatelů, u nepeněžitého vkladu určení jeho předmětu a ocenění odborným odhadem; j) způsob zveřejňování výroční zprávy o činnosti a hospodaření OPS.

Založení zakládací listinou, vznik zápisem Zápis nemá stanovenu lhůtu Návrh na zápis se podává na rejstříkový soud spolu s doklady prokazujícími splnění podmínek stanovených zákonem Návrh na zápis musí být u rejstříkového soudu podán do 90 dnů od podpisu zakládací listiny. Řízení před soudem trvá od několika týdnů do několika měsíců

O.p.s. má povinně správní radu, dozorčí radu a ředitele. Statutárním orgánem je ředitel. Správní rada dává souhlas k větším majetkovým změnám. Dozorčí rada není u ústavu povinná

Zánik o.p.s. O.p.s. zaniká dnem výmazu z rejstříku Zánik může být s likvidací nebo bez likvidace

Rozdíly mezi spolkem a ústavem Účel vzniku Způsob vzniku Rozdílná organizační struktura Počet zakladatelů organizace