Psychologie výchovy a vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
Výukový program SmartMusic Studio, nástroj moderního vyučování hudby na ZUŠ SmartMusic Studio v dokumentech Školního vzdělávacího programu.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
KOMUNIKACE V..
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Improvizace jako součást intermediálních aktivit v procesu sebepoznání a vztahové komunikaci Wanda Dobrovská Univerzita Palackého v Olomouci Katedra hudební.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Žákovský parlament. Charakteristika Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením školy, školou a obcí Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Pedagogická komunikace
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Pedagogická psychologie
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Autodiagnostika učitele
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Kariérové poradenství v českém středním školství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE DĚJEPIS Úvod do tématu ŠOA Gymnázium Nové Strašecí
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Metody psychologie.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Komunikace učitele se žáky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Sociální psychologie.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Prezentační a komunikační dovednosti
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Sociální komunikace.
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Psychologie výchovy a vzdělávání Humor ve školní třídě

Proč téma humoru ve výuce? Humor jako součást (pedagogické) komunikace učitele a žáka Humor jako metoda přirozeného udržení pozornosti ve výuce Humor jako copingová strategie (zvládání zátěže) Humor jako indikátor sociálního klimatu třídy

Terminologie (Čapek,Kosík, Werich) ironie, satira, jízlivost, humor ironie je projevem převahy, pocitu nadřazenosti satira je projevem revolty; bojuje s něčím jízlivost je projevem uspokojení z vlastní duchaplnosti, výsměch a očekává smích publika jako ocenění humor je možný jen mezi rovnými, předpokladem solidarita a vzájemná důvěra

Funkce humoru ve výuce výuka je záležitostí svrchovaně vážnou; plní se vzdělávací a výchovné cíle, postupuje se podle plánů, ale... interakce živých aktérů také přináší i humor např. v podobě drobných nedorozumění, nečekaných situací atp. nutí tvořivě reagovat na učivo; akcentuje unikátnost situace; dokáže relativizovat aktuální snažení; ukazuje vnitřní svobodu aktérů... ->dvě základní funkce humoru: tlumící, redukující aktivizující, posilující, rozšiřující

Typy humoru ve školní třídě podle komunikačního kanálu verbální a neverbální podle míry záměrnosti humor chtěný, zamýšlený ovlivněn i schopností adresáta interpretovat (věk, aktuální stav, jazykové schopnosti...) humor nechtěný, nezamýšlený, bezděčný podle míry závislosti na kontextu přenositelný mimo kontext interakce závislý na kontextu situace a zkušenosti aktérů

Typy humoru ve školní třídě podle producentů učitelé, žáci, skupiny žáků, školní třída, učitel a žák... podle adresátů určený všem ve třídě určený spíše spolužákům určený konkrétnímu žákovi

Učitelský humor (Neuliep) Zaměřený na učitele učitelova příhoda související s učivem nesouvisející s učivem přiznaná konsternace hraní role shazování sebe sama Zaměřený na žáka h. upozornění na chybu přátelské dobírání dělání si legrace ze žáka učitel hraje roli studenta Neadresný humor nečekaná přirovnání, nelogické výroky vyprávění vtipů slovní hříčky neobvyklá interakce Vnější zdroje humoru humorná interpretace učiva karikování třetí osoby ve vztahu k učivu bez vztahu k učivu h. využití přírodního jevu Nonverbální humor h. přehnaná mimika h. pohyby těla

Žákovský humor součást klimatu a třídní subkultury žákovské přezdívky žákovské mimovýukové aktivity „Nalákal do třídy opilého popeláře“ žákovské výroky Murphyho zákony pro školu... žákovské parodie alternativní verze příkladů, uměleckých děl, divadelní etudy a scénky...

Humor ve škole - literatura KŘIVOHLAVÝ, J., MAREŠ, J. Komunikace ve škole. Brno: MU 1995. ISBN 80-210-1070-3. s. 159-177 TAMBLYN, D. Laugh and Learn : 95 Ways to Use Humor for More Effective Teaching and Training. New York: AMACOM 2002. ISBN 0-8144-0745-5 (dostupná v Ebrary Education) http://www.stolicny.info/humor_pro_deti.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Humor http://www.thefreedictionary.com/humor

Humor ve škole - příklady http://lajdaci.nomi.cz/vyroky.htm http://murphyho-zakony.cyberserver.cz/skola/ (...)