Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Licence Creative Commons včera dnes a zítra Poznámky k vystoupení na CC salonu Praha, 16. prosince 2011, HUB Petr Jansa Tuto prezentaci jste oprávněni.
Advertisements

Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Nakladatelská licenční smlouva
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Autorské právo v praxi Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Autorské právo v nerovnováze Poznámky k debatě Autorská práva, kultura kopie, sdílení a umělecká tvorba 24. dubna 2012, FAMU Petr Jansa Tuto prezentaci.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Autorské právo a Open Access
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1262Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní smlouva Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Právnická fakulta Masarykovy univerzity
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
UDRŽITELNOST PROJEKTU ZMĚNY PROJEKTU V DOBĚ UDRŽITELNOSTI NAKLÁDÁNÍ S MAJETKEM POŘÍZENÝM Z DOTACE.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Licenční smlouvy k předmětům průmyslového vlastnictví Ingrid Ambruzová, LL.M. INVENTIA s.r.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Základy informatiky Aplikační SW - licence
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Autorské právo.
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12

2 Základní vlastnosti smlouvy  Uplatní se jen u díla dokončeného  Vyjadřuje se jí svolení s užitím díla (opravňující)  Realizují se jí autorova majetková práva  Má konstitutivní povahu  Nikoli však translativní – autorovo právo nezaniká  Lze jí využít všechny známé způsoby užití  Je zakázáno ji uzavřít na způsob užití, který v aktuální době není znám  Je zavazující pro nabyvatele  Dohoda o odměně je povinná (i v případě bezúplatného užití)  Obsah smlouvy nemusí být na jedné listině  Právněteoreticky jde o smlouvu pachtovní (odměnu „zaplatí“ výtěžek z užití)  Dispozitivní charakter

3 Varianty licenční smlouvy Podlicence (nabyvatel licence poskytne plnění ze smlouvy třetí osobě) Licenční smlouva na užití zpracovaného díla Smlouva o dílo spojená s licencí (§61) Smlouva na užití školního díla (§60) Smlouva na užití zaměstnaneckého díla(§58)

4 Obchody mimo licenci Kupní smlouva na originál díla ( Obč.Z. ObchZ Nájem díla (AutZ + ObčZ) Výpůjčka (AutZ + ObčZ) Smlouva o obstarání výkonu autorských práv (KSP - AutZ)

5 Licence výhradní – Licence nevýhradní Povinně písemná Jako výhradní je explicitně sjednáno Zákaz dispozice s dílem samotným autorem Zákaz dispozice dalšími osobami Umožňuje odstoupit pro nečinnost nabyvatele Forma není předepsána O povaze výhrady mlčí, nebo je jako nevýhradní přímo sjednána Není zákaz nakládání (užití) samotným autorem Není zákaz poskytnout užití třetím osobám Odstupovat není třeba

6 Povinné náležitosti smlouvy Předmět užití ( určen specificky, individuálně ) Způsob či způsoby užití (§ 12, katalog užití) Rozsah užití ( množstevní, územní, časový) Dohoda o odměně (i při poskytnutí práva k dílu bezplatně

7 Fakultativní náležitosti licenční smlouvy Čas plnění Místo plnění Různá vedlejší ustanovení (např. podmínky),

8 Omezení licence Řeší §50 AutZ Výkladová pravidla licence Supluje absenci dohody mezi autorem a nabyvatelem licence Odst. 3, vyvratitelná domněnka územní, časového a množstevního omezení licence Dílo je omezeno na území ČR Na dobu nikoli delší 1 roku V rozsahu (množství) obvyklého (typického) pro druh díla a způsob užití Licence k rozmnožování díla zahrnuje i licenci k rozšiřování Omezení nabyvatele licence, § 51, zákaz měnit a upravovat dílo vč, názvu (=ochrana názvu, jmen¨postav atd.)

9 Odstoupení od autorské licenční smlouvy Pro nečinnost nabyvatele licence (§ 53) Má smysl jen u výhradní (exkluzivní) smlouvy Neužití díla jsou nepříznivě dotčeny oprávněné zájmy autora Nejdříve lze po dvou letech od poskytnutí licence Předem nutno nabyvatele k využití prokazatelně vyzvat Při povinně zavazující licenční smlouvě zůstává autorovi odměna (nárok na ni) Není vyloučena povinnost nabyvateli l. nahradit škodu v odůvodněných případech Právo odstoupení přechází i na dědice

10 Odstoupení od smlouvy Pro změnu přesvědčení autora (§54) Je přípustné jen u dosud nezveřejněného díla Nepřechází na dědice Nemá na ně vliv výhradnost či nevýhradnost smlouvy Nastala změna okolností, za kterých byla licence udělena Náhrada škody se hradí nabyvateli licence bez dalšího

11 Zánik licence Splněním Smrtí FO, zánikem PO, jimž byla l. udělena Marným uplynutím časového rozsahu licence Odstoupením od smlouvy Dohodou o zániku licence, její zrušení U smluv, kdy licence bude navazovat na dílo dosud vznikající : smrt autora, následná nemožnost plnění