EVA - doplnění EVA - doplnění Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 6. přednáška Eva Tomášková Eva Tomášková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Ing. Lenka Štibrányiová
Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Oceňování aktiv a závazků
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
Prezentace programu EVALENT 3.6
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Efektivnost.
Oceňování majetku a závazků
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Klasifikace investic v podniku
7. Hodnocení investic.
Podniková ekonomika Financování podniku.
7. přednáška Výkonnost podle tržních měřítek Tržní výkonnost je vyjádřena ziskovou výnosností z tržní hodnoty podniku. Hodnotí se podle údajů z kapitálového.
Ekonomika investic.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Kapitálová a majetková struktura podniku
Cash Flow Jiří Uhman.
HDP= hrubý domácí produkt
FIM: Aplikace WACC jako diskontní sazby
Prezentace: Jiří Uhman
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Finanční analýza.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Investiční činnost.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
Analýza návratnosti investic/akvizic
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Průměrné vážené náklady kapitálu
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
OCEŇOVÁNÍ PODNIKU Magisterský kurz VŠFS Zima 2012 Irena Jindřichovská
Finanční páka v podniku
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Bonitní modely Bonitní modely Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností Eva Tomášková
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Téma 13: Oceňování podniku 1. Důvody zjišťování tržní hodnoty podniku 2. Postup při oceňování 3. Metody oceňování podniku: a) Výnosové metody b) Metody.
Přednáška č Ocenění na základě analýzy výnosů.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Finanční management Téma č.7 Dnešek 1.Ekonomická přidaná hodnota (Economic Value Added – EVA)
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
Téma 13: Finanční plánování
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Kombinované metody oceňování. Metody založené na analýze trhu
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

EVA - doplnění EVA - doplnění Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 6. přednáška Eva Tomášková Eva Tomášková

EVA (Economic Value Added) Hodnota, která byla přidána hospodářskou činností firmy nad úroveň nákladů kapitálu vázaného v jejích aktivech (Sedláček, 2001) EVA – ekonomický zisk, tj. účetní zisk po odečtu alternativních nákladů EVA = NOPAT – C x WACC NOPAT – provozní hospodářský výsledek (po zdanění) C – celkový kapitál podniku (pasiva) C x WACC – alternativní náklady EVA > 0: podnik tvoří hodnotu EVA < 0: podnik ztrácí hodnotu (příp. zisk je s ohledem na riziko příliš nízký)

Využití ukazatele EVA jako nástroje finanční analýzy pro měření výnosnosti Snížení hodnoty podniku přes současné zvýšení EVA může nastat pokud zvýšení EVA v současné době bylo dosaženo na úkor budoucích nadzisků pokud se zvýší EVA, ale rostou náklady kapitálu – např. v důsledku rostoucího rizika nedostatečná obnova majetku, který je stále více odepsaný, a v důsledku toho je v provozu vázáno méně kapitálu – výkonnost může klesat, ale EVA poroste jako metody pro oceňování podniku EVA vykazuje silnou korelaci k vývoji hodnoty akcií jako nástroje finanční analýzy pro měření výnosnosti Snížení hodnoty podniku přes současné zvýšení EVA může nastat pokud zvýšení EVA v současné době bylo dosaženo na úkor budoucích nadzisků pokud se zvýší EVA, ale rostou náklady kapitálu – např. v důsledku rostoucího rizika nedostatečná obnova majetku, který je stále více odepsaný, a v důsledku toho je v provozu vázáno méně kapitálu – výkonnost může klesat, ale EVA poroste jako metody pro oceňování podniku EVA vykazuje silnou korelaci k vývoji hodnoty akcií

Omezení ukazatele EVA EVA slouží k zjištění výnosnosti pro akcionáře, otázkou však zůstává stanovení „normální“ výnosnosti, která je přiměřená k danému riziku – jedná se tedy spíše o odhad EVA s určitou pravděpodobností vlastní kapitál náklady vlastního kapitálu jsou zde stanoveny jako náklady příležitosti aby mohla být EVA správně spočítána, je nutné znát tržní hodnotu vlastního kapitálu, což je ovšem výsledkem oceňovacího procesu – tj. další postup je podmíněn znalostí konečného výsledku pokud se podnik zabývá větším počtem podnikatelských aktivit, je nutné tyto rozdělit a posuzovat každou zvlášť (což je značně obtížné) např. krátkodobé CP - brány jako rezerva, která má ulehčit např. splacení úvěru dlouhodobé CP – uložení peněz je nutné zkoumat strukturu majetku používaného pro podnikání obsahuje pouze tvrdá data bez měkkých dat např. dohodnuté zakázky se ještě nestihly projevit v účetnictví účetnictví vedené dle běžných účetních předpisů je orientováno na potřeby věřitelů aplikována zásada opatrnosti a průkaznosti např. oceňování aktiv – používají se pouze historické cen, přecenění je možné, ale zpravidla jen směrem dolů nelze využít metodu LIFO problematika vykazování nehmotných aktiv vytvořených v podniku EVA slouží k zjištění výnosnosti pro akcionáře, otázkou však zůstává stanovení „normální“ výnosnosti, která je přiměřená k danému riziku – jedná se tedy spíše o odhad EVA s určitou pravděpodobností vlastní kapitál náklady vlastního kapitálu jsou zde stanoveny jako náklady příležitosti aby mohla být EVA správně spočítána, je nutné znát tržní hodnotu vlastního kapitálu, což je ovšem výsledkem oceňovacího procesu – tj. další postup je podmíněn znalostí konečného výsledku pokud se podnik zabývá větším počtem podnikatelských aktivit, je nutné tyto rozdělit a posuzovat každou zvlášť (což je značně obtížné) např. krátkodobé CP - brány jako rezerva, která má ulehčit např. splacení úvěru dlouhodobé CP – uložení peněz je nutné zkoumat strukturu majetku používaného pro podnikání obsahuje pouze tvrdá data bez měkkých dat např. dohodnuté zakázky se ještě nestihly projevit v účetnictví účetnictví vedené dle běžných účetních předpisů je orientováno na potřeby věřitelů aplikována zásada opatrnosti a průkaznosti např. oceňování aktiv – používají se pouze historické cen, přecenění je možné, ale zpravidla jen směrem dolů nelze využít metodu LIFO problematika vykazování nehmotných aktiv vytvořených v podniku

GoodwillGoodwill know-how, pověst podniku, distribuční sítě – soubor nehmotného majetku nelze samostatně obchodovat rozdíl mezi tržní hodnotou a účetní hodnotou může vzniknout pouze na základě podnikových kombinací nákup a prodej zahrnuto do účetnictví - důvod: výrazné rozdíly mezi účetní hodnotou a tržní hodnotou – snaha zahrnout hodnotu, která není dána účetně – možnost odčerpat peníze do státního rozpočtu hodnota goodwill cca 80 % celkové hodnoty podniku občas – obtížné rozdělit, co je to goodwill, co je značka goodwill – 5 let odpis know-how, pověst podniku, distribuční sítě – soubor nehmotného majetku nelze samostatně obchodovat rozdíl mezi tržní hodnotou a účetní hodnotou může vzniknout pouze na základě podnikových kombinací nákup a prodej zahrnuto do účetnictví - důvod: výrazné rozdíly mezi účetní hodnotou a tržní hodnotou – snaha zahrnout hodnotu, která není dána účetně – možnost odčerpat peníze do státního rozpočtu hodnota goodwill cca 80 % celkové hodnoty podniku občas – obtížné rozdělit, co je to goodwill, co je značka goodwill – 5 let odpis

Ocenění goodwillu MVA (provozní goodwill) EVA měří úspěch společnosti během minulého roku, MVA je pohled do budoucnosti, který odráží očekávání trhu ohledně perspektiv společnosti Výpočet MVA ex post diference mezi tržní hodnotou podniku jako celku a hodnotou jeho aktiv, tržní hodnota – součin počtu akcií a jejich aktuální tržní ceny ex ante současná hodnota budoucích EVA Goodwill Impairment – zjištění, zda goodwill má stále předpokládanou hodnotu MVA (provozní goodwill) EVA měří úspěch společnosti během minulého roku, MVA je pohled do budoucnosti, který odráží očekávání trhu ohledně perspektiv společnosti Výpočet MVA ex post diference mezi tržní hodnotou podniku jako celku a hodnotou jeho aktiv, tržní hodnota – součin počtu akcií a jejich aktuální tržní ceny ex ante současná hodnota budoucích EVA Goodwill Impairment – zjištění, zda goodwill má stále předpokládanou hodnotu

Důležité odkazy CAS (české účetní standardy) IFRS (mezinárodní standardy finančního výkaznictví) IVS (mezinárodní oceňovací standardy) US GAAP CAS (české účetní standardy) IFRS (mezinárodní standardy finančního výkaznictví) IVS (mezinárodní oceňovací standardy) US GAAP

Hodnota podniku H = MVA + NOA + A – CK H – hodnota podniku jako celku MVA – tržní přidaná hodnota ex ante NOA – aktiva vztahující se k dané činnosti A – aktiva nevztahující se k dané činnosti CK – úročené dluhy Pro potřeby MVA: stanovení délky horizontu, kdy bude EVA explicitně plánována zpracovat prognózu EVA pro toto období odhadnout pokračující hodnotu určit diskontní míru spočítat součet diskontovaných budoucích EVA H = MVA + NOA + A – CK H – hodnota podniku jako celku MVA – tržní přidaná hodnota ex ante NOA – aktiva vztahující se k dané činnosti A – aktiva nevztahující se k dané činnosti CK – úročené dluhy Pro potřeby MVA: stanovení délky horizontu, kdy bude EVA explicitně plánována zpracovat prognózu EVA pro toto období odhadnout pokračující hodnotu určit diskontní míru spočítat součet diskontovaných budoucích EVA

Čistá současná hodnota jedna z metod hodnocení efektivnosti investičních projektů rozdíl mezi diskontovanými peněžními příjmy z investice a investičním výdajem N ČSH = (∑ P t / (1+i) t ) - KV t = 1 P t – příjem z investice v jednotlivých letech životnosti KV – kapitálový výdaj N – doba životnosti investice t – roky životnosti investice i – diskontní sazba (zohledňují se náklady na pořízení, inflace, sazba daně z příjmů a rizikovosti projektu Optimální je projekt s nejvyšší ČSH (ČSH = 0 – bylo dosaženo požadované výnosnosti – můžeme investici přijmout) jedna z metod hodnocení efektivnosti investičních projektů rozdíl mezi diskontovanými peněžními příjmy z investice a investičním výdajem N ČSH = (∑ P t / (1+i) t ) - KV t = 1 P t – příjem z investice v jednotlivých letech životnosti KV – kapitálový výdaj N – doba životnosti investice t – roky životnosti investice i – diskontní sazba (zohledňují se náklady na pořízení, inflace, sazba daně z příjmů a rizikovosti projektu Optimální je projekt s nejvyšší ČSH (ČSH = 0 – bylo dosaženo požadované výnosnosti – můžeme investici přijmout)

Děkuji za pozornost!