KOMUNIKACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
proces komunikace Škola:
Advertisements

Inovační kurz pro sanitáře
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
Přeji Ti sílu všech živlů
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Sylabus pro prezentační dovednosti I.
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
Vaši OZ… …prodávají často ve slevách a ustupují z původní cenové nabídky klientovi? …mají málo nových klientů a u stávajících stagnují prodejně? …neumí.
Lidská komunikace.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Naše zvolená průřezová témata
Seminář pracovní parta Komunikace. To podstatné Jak jste hodnoceni pro následující výběr pracovníků – docházka (dochvilnost), plnění úkolů, aktivity,
Zásady pozorování a vyjednávání
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Neverbální komunikace
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Zásady dobré komunikace
OSOBNOST.
Komunikace s dětským pacientem
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Malý exkurz do psychologie komunikace v souvislosti s externí komunikací Junáka Junák - svaz skautů a skautek ČR.
Neverbální komunikace
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Komunikační dovednosti
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Komunikace Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
KOMUNIKACE V..
Co je to komunikace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
VY_32_INOVACE_PSYM24160ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Neverbální komunikace
NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE VE T Ř ÍD Ě Jarmila Bradová a Zuzana Šalamounová.
Zásady efektivní komunikace
Pedagogická komunikace
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov45 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová KOMUNIKACE slovem písmem gestem dotekem.
Komunikace – základní pojmy: Communicare (lat.) - pracovat na něčem společném - být účasten - sdílet se - oznámit, radit se - domlouvat se - sjednotit.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Lekce 7 – Komunikujeme beze slov Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.08/ Modul 1 –
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ II. 1)Slovní a mimoslovní prostředky 2)Typologie osobnosti – a komunikace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_10_ Test,komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Mimoverbální komunikace
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Komunikace. Komunikace – neverbální „řeč těla“ zrakový kontakt mimika gesta pohyby doteky oblečení.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 4
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
Transkript prezentace:

KOMUNIKACE

„Komunikace, umění hovořit jeden s druhým, říkat co cítíme nebo myslíme, říkat to jasně, naslouchat tomu, co říká ten druhý, a ujišťovat se, že jsme slyšeli správně, je podle všech známek dovednost, která je nejdůležitější pro vytvoření a uchování láskyplných vztahů.“ (L. Buscaglia)

živá bytost mající slovo zoon logon echón = živá bytost mající slovo

„Komunikace mezilidské vztahy i osobnostní rysy nejen odráží, ale také je i spoluutváří.“ (I. Plaňava)

Důvody, proč je potřeba komunikovat Chci se víc dovědět o sobě, o druhých, o světě okolo nás. Chci se o něco podělit s druhými. Chci mít účast na plánech, zážitcích, poznatcích druhých. Chci přesvědčit nebo ovlivnit druhé. Pro potěšení. Chci budovat vztah.

Mezilidská komunikace je stále přítomné, pokračující, předvídatelné a víceúrovňové odevzdávání a přijímání významů, s cílem účinněji usměrňovat (řídit) naše životy. (Myers)

Rozdělení komunikace Podle výrazových prostředků: Verbální. Neverbální. Komunikace činy. Komunikace tichem. Podle úmyslnosti Záměrná. Nezáměrná. Podle rozsahu Dyadická. Skupinová. Masová.

Neverbální komunikace – výrazové prostředky Gesta, pohyby hlavou a další pohyby těla. Postoje těla. Mimika. Pohledy očí. Proxemika.

Verbální komunikace Člověk přiřazuje slovům podobné významy jenom mírou podobných zkušeností. Významy nejsou stálé. Mění se podle vývoje konkrétních zkušeností. Cokoli člověk vypovídá, je poznačeno jeho osobním viděním světa. Člověk může sám sebe překročit a vidět věci očima druhého a vžít se do citů druhého.

Denotace: známá slova si každý z nás „denotuje“ tak, že automaticky chápe jejich základní význam, tj. co znamenají. Konotace: slova nám mohou „konotovat“ souběžně řadu subjektivních připomenutí, souvislostí, individuálně přidružených významů.

Zásady pro rozvoj prosociální komunikace Partner rozhovoru není nepřítelem, ale partnerem při hledání pravdy. Snaž se porozumět druhému. Tvrzení bez věcných důvodů nevydávej za argument. Neodbíhej od tématu. Nesnaž se mít za každou cenu poslední slovo. Nesnižuj osobní důstojnost oponenta. Nezapomeň, že dialog vyžaduje ovládání se. Nezaměňuj dialog s monologem. (M. Bratská)

Chyby v komunikaci „Škrtání“ sebe nebo druhého. Chybná či falešná zobecňování. Nevyladění. Skryté programy.