Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Cukrářské piškoty Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne: 15.7.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Využití cukrářské hmoty na cukrářské piškoty v CV. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník
CUKRÁŘKÉ PIŠKOTY VÝROBA HMOTY A VÝROBKY
Charakteristika Tvar úzké protáhlé tyčinky s rozšířenými konci Světle žlutá barva Křehké, uvnitř pórovité Chuť a vůně vaječná Hmota lehká šlehaná . 1.
suroviny Cukr krupice Žloutky Bílky – naprosto čisté Mouka hladká - prosátá Moučkový cukr ( posyp ) 3. 2. 4. 5. 6.
Výrobní postup hmoty V kotli vyšleháme žloutky s 1/3 krupicového cukru V dalším kotli vyšleháme bílky se zbylými 2/3 cukru v pevný sníh Obě hmoty lehce ručně spojíme Na konec lehce ručně zapracovat prosátou hladkou mouku
Tvarování a pečení hmoty Hmotu ihned dávkujeme na plechy s papírem, sáčkem s hladkou trubičkou do tvarů piškotů Strojově a ručně Po nastříkání posypeme tvary moučkovým cukrem !!!! Pečeme při 220°C Dopékáme při 180°C http://www.fialapraha.cz/eshop/cukrarske_pomucky/02_trubicky_trezirovaci_nastavce/trubicky_trezirovaci_hladke
Vady piškotů Rozpeklé piškoty - hodně páry v peci během pečení Nízké piškoty – zřídlá hmota Nemají hladký povrch – nebyly před pečením pocukrovány
Test Napiš suroviny na piškoty Proč musíme hmotu ihned tvarovat a péct? ………. Co se stalo, že jsou piškoty nízké a rozteklé po upečení ? ………………………
Správné odpovědi 1. bílky, žloutky, cukr krupice, hladká mouka, cukr moučka 2. hmota by zřídla a výrobky by se roztekly 3. řídká hmota , ihned se netvarovala a nepekla
Použité zdroje : Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. Obrázky : 1. http://www.kamilo-culinaria.cz/2009/05/06/cukrarske-piskoty/lang/cs/ 2. http://www.cukrovaryttd.cz/obchod/nase-produkty/ 3. http://www.fit-kul.cz/10-potravin-ktere-pomahaji-spalovat-tuk 4. http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/3243-jak-zpracovat-zloutky.html 5. http://www.akcniceny.cz/detail/hladka-mouka-607910/ 6. http://www.akcniceny.cz/detail/cukr-moucka-444509/ 7.http://www.fialapraha.cz/eshop/cukrarske_pomucky/02_trubicky_trezirovaci_nastavce/trubicky_trezirovaci_hladke