Rozvoj dalšího vzdělávání v Moravskoslezském kraji Informační a digitální technologie v praxi Mgr. Michaela Drozdová, Ph.D. CZ.1.07/3.1.00/50.0133.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajištění bezpečnosti stránek při e-bankingu
Advertisements

Elektronické bankovnictví České spořitelny 2007
Tutoriál Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
Vizuální Systém Fotbal
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.18/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
(úložiště dat pro žáky a učitele naší školy)
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
W w w. n e s s. c o m eLiška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Za prvé musíte mít připojení k internetu Za druhé zajděte za panem učitelem Hůlkou a poproste ho aby vám umožnil přístup do vašeho domovského adresáře.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Bezhotovostní platby a jejich zabezpečení Vojtěch Ouška UOP
Platební karty a přímé bankovnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres.
Platební systém eBanky 2 Co je to Platební systém eBanky? Po platbě dobírkou nejrozšířenější platební systém na českém internetu Doposud jej aktivovalo.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_384_ AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 5. ročník,
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
AKCENTA CZ, a.s. Služba SMS OLB – Uživatelský manuál pro klienty.
VY_32_INOVACE_FG.9.18 Finanční gramotnost – 9.ročník Téma- Platební karty Období zpracování – duben 2013 Metodické poznámky – prezentaci je možné použít.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
WWW – hypertextový informační systém
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Platit se dá i jinak než penězi
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Dropbox je webová služba, pomocí které můžete: zálohovat a synchronizovat svá data mezi více počítači tato data sdílet i s více uživateli Dropbox můžete.
Vstup Vstup do internetového bankovnictví je zabezpečen Klientským číslem a kódem PIN. Tyto údaje obdržíte v aktivačním balíčku k internetovému bankovnictví.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II.
Provedení autorizované Ověření provedení autorizovanékonverze Úvodní kurz k problematice datových schránek eGON centrum HOLEŠOV provedení autorizované.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
 Podstata  Využití  Zabezpečení  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Platební styk Název školy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pro vlastní bezpečnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
Registrace uživatele na pro užívání webhostingu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Tabulkový procesor Zabezpečení a ochrana osobních údajů – ochrana konečné verze před změnami Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_14 Název materiáluPřímé bankovnictví.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0205 Název vzdělávacího materiálu: Platební karty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_15_Bezhotovostní placení TEMA:Finanční.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK ZŠ HejniceZ.Hyxa.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Elektronické bankovnictví
Inf Bezpečný počítač.
Co se všechno naučíme??? Synchronizace dat Google Disc
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
PLATEBNÍ KARTY Projekt Senioři komunikují.
Základní informace - Ovládání systému
Transkript prezentace:

Rozvoj dalšího vzdělávání v Moravskoslezském kraji Informační a digitální technologie v praxi Mgr. Michaela Drozdová, Ph.D. CZ.1.07/3.1.00/

Internetové bankovnictví V dnešní době se provádí cca 80 % všech transakcí právě pomocí internetového bankovnictví ( proto je nutné dbát na následující zásady bezpečného využívání této služby.

Mějte tedy na paměti následující body: Bezpečné přihlášení – tento bod prosím nepodceňujte, stejně jako v případě využívání platební karty, kdy by asi nikoho z nás nenapadlo si napsat PIN kód na kartu nebo do peněženky, také v případě internetového bankovnictví bychom neměli mít přístupové heslo uloženo přímo v počítači (obzvlášť v jednoznačně pojmenovaném souboru)

Mějte tedy na paměti následující body: Nastavení hesla pro internetové bankovnictví – nejběžnější chybou, kterou klienti bank dělají, je zadání snadno zjistitelného nebo uhodnutelného hesla (každý, kdo bude chtít do vašeho systému neoprávněně vstoupit, bude nejprve zkoušet hesla typu – jména vašich rodinných příslušníků, data narození, postupné číselné řady např nebo 11111), obecně bychom měli využívat hesla, která jsou kombinací malých a velkých písmen a také dalších znaků a číslic (při zadávání nového hesla můžete být upozorněni na tzv. „sílu hesla“ angl. Password strength) – více prihlasit.aspx nebo prihlasit.aspxhttp://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADla_hesla

Aktualizace hesel – v případě internetového bankovnictví dbejte rad vaší banky, která eviduje, kdy naposledy bylo vaše heslo změněno a kdy by mělo dojít k jeho aktualizaci Bezpečnostní ověření plateb – než danou transakci dokončíte, potvrďte danou platbu např. ověřovacím SMS kódem nebo opakováním přístupového hesla Bezpečnostní certifikáty – některé banky nabízí možnost využívání tzv. bezpečnostního certifikátu, bez něhož není možné transakci provést (certifikáty se ukládají buď do vašeho osobního počítače nebo na přenosný flash disk)

Ukončení práce s bankovnictvím – jakmile svou práci dokončíte a provedete příslušné transakce, nestačí zavřít okno prohlížeče, vždy dbejte na bezpečné odhlášení vašich úkonů pomocí příkazu Odhlásit Ochrana osobního počítače – obecně se doporučuje využívat služby internetového bankovnictví pouze z počítače, který je dobře zabezpečen a o kterém víme, kdo jej používá (zda počítač neobsahuje viry apod.) – více -bankovnictvi/ochrana.aspx -bankovnictvi/ochrana.aspx Pozor na podvodné y – tuto situaci označujeme jako tzv. PHISHING – kdy klient obdrží , který se vydává za z banky a který po vás vyžaduje sdělení vašich údajů (včetně přihlášení do systému elektronického bankovnictví)

Pharming – pod tímto cizím názvem se skrývá podvodné chování internetových stránek vašeho běžného internetového bankovnictví, v takovou chvíli je klient přesměrován na podvodné stránky, které z klienta vymámí jeho přihlašovací a další údaje (mohou být například uvedeny jako „průzkum spokojenosti“ apod.), v tuto chvíli nastává problém, že tyto podvodné stránky velmi často vypadají velmi podobně jako stránky správné, obrana je v tuto chvíli pouze jediná – pokud jste dotazováni na informace, které běžně v systému internetového bankovnictví nezadáváte a internetové stránky se chovají značně nestandardně, doporučuje se v tomto případě z internetového bankovnictví odhlásit a ověřit si informace přímo v bance nebo na klientském servisu

Historie, Cookies – pokud si nepřejete, aby se ve vašem počítači ukládaly informace o prohlížených stránkách nebo aby si počítač zapamatovával vaše hesla, lze v počítači (u internetového prohlížeče Internet Explorer) nastavit funkci InPrivate (služba se nastavuje při každém otevření internetového prohlížeče a po jeho zavřen je opět ukončena)

Nakupování přes internet V prvním bodě bychom si měli ověřit, zda má prodejce zajištěn tzv. zabezpečený přenos dat při provádění plateb systém SSL – systém má zakódován přenos dat při provádění plateb (obchodník má tuto informaci uvedenu na stránkách ve zlatém rámečku)

nejvyšší způsob zabezpečení – 3D Secure Protocol (při platbě jste v tomto případě přímo přesměrováni na strany banky, odkud transakci provádíte), v tomto případě nemá obchodník žádné informace o vaší platební kartě, o úspěšně provedené transakci se poté obchodník dozvídá přímo přes vaši banku (na webu internetového obchodu se setkáte s logy - viz obrázek Verified by VISA, MasterCard Secure Code)

Samotná platba kartou – platby se provádí pomocí tzv. embosovaných karet s reliéfním číslem Při platbě zadáváte toto reliéfní unikátní číslo vaší karty Datum konce platnosti karty Ověřovací kód CVV2/CVC2 (trojčíslí na podpisovém řádku uvedeném na vaší platební kartě)

Pro platbu pomocí embosované platební karty je nutné mít tuto možnost nastavenu ve vaší bance (rizikem tohoto způsobu plateb je situace v případě odcizení platební karty, platba totiž dále nevyžaduje žádné ověřovací údaje a veškeré nutné údaje jsou tak uvedeny přímo na embosované kartě), je vhodné mít nastaven limit pro platbu kartou (tento limit lze operativně měnit)

Internetové zdroje

GOOGLE Google DISK Google KALENDÁŘ Google PŘEKLADAČ Google MAPY Google nákupy, knihy, videa Google Earth

GOOGLE klada%C4%8D&ie=UTF-8&oe=UTF-8&gfe_rd=cr&ei=aR0LVcngLYX98wee6IEI klada%C4%8D&ie=UTF-8&oe=UTF-8&gfe_rd=cr&ei=aR0LVcngLYX98wee6IEI ata=!3m1!4b1 ata=!3m1!4b1 intel=yes#updater=yes#chrome=yes intel=yes#updater=yes#chrome=yes

Programy, instalace

Finance

Televize a internet Televizní programy

Volný čas

Doprava a cestování

Zpravodajství