1 Pracovní úrazy 29.3.2012. 2 Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Pracovní úrazy a nemoci z povolání
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Digitální učební materiál
Odpovědnost a náhrada škody. v pracovním právu. JUDr. Dana Hrabcová Ph
Odpovědnost a náhrada škody v pracovním právu
Sociální zabezpečení rodiny cizího příslušníka pracujícího na území ČR: dávky v mateřství a odpovídající otcovské dávky rodinné dávky dávky v případě.
Pojištění odpovědnosti za škodu II.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
1 Dopad rozhodovací praxe ESD Důchodové pojištění.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
4.přednáška.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Správa sociálního zabezpečení
Vnitřní závazné předpisy
1 Změny studijního a zkušebního řádu. 2 Kde najdu SZŘ dokumentový server IS MU
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Dokumentace k zajištění BOZP
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Název opory – Pracovní úrazy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Úraz elektrickým proudem. Úraz.
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Generali – BELLA VITA.
JUDr. Daniela Světlíková
Kontrolní činnost SÚIP a přehled pracovní úrazovosti za období roku 2016 Mgr. Ing. Rudolf Hahn Mezinárodní vzpomínkový den za oběti pracovních úrazů.
Správa sociálního zabezpečení
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Správa sociálního zabezpečení
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Základy pracovněprávních vztahů
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Téma 6 Skončení pracovního poměru
VY_32_INOVACE_06_EKO_342_Jan
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

1 Pracovní úrazy

2 Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010 Sb. o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazech. Pracovní úraz – poškození zdraví zaměstnance nebo jeho smrt v důsledku plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi Druhy pracovních úrazů : Smrtelný pracovní úraz – poškození zdraví, na jehož následky úrazem postižený zaměstnanec nejpozději do 1 roku zemřel Hospitalizace delší než 5 dní – takové poškození zdraví, jehož ošetřování si vyžádalo pobyt v nemocnici delší než 5 kalendářních dnů Ostatní pracovní úrazy – poškození zdraví – dočasná PN

3 § 105 odst. 1/ ZP : Objasnění příčin a okolností vzniku pracovního úrazu za účasti zaměstnance Nesmí být měněn stav věcí na místě úrazu do doby objasnění příčin Povinnost vést knihu úrazů ( pro všechny typy úrazů, PN pouze 3 dny) Záznam o pracovním úrazu, vést dokumentaci, předat záznam postiženému ( jeho rodině), stanoveným, orgánům a institucím

4 Závazná úprava bližších povinností zaměstnavatele : Dle n.v. č. 201/2010 Sb. : Způsob vedení evidence úrazů Ohlašování úrazů Vyhotovování a zasílání záznamů o úrazu Vyhotovování a zasílání záznamů o úrazu – hlášení změn Okruh orgánů a institucí Definici pojmu sm,rtelný pracovní úraz pro statistické účely Vzor záznamu o úrazu

5 Odpovědnost zaměstnavatele za škodu : Odpovědnost objektivní Výše škody v době poškození Druhy náhrad v případě pracovního úrazu či nemoci z povolání A/ ztráta na výdělku B/ bolest a ztížení společenského uplatnění C/ účelně vynaložené náklady s léčením D/ věcnou škodu

6 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.