Hasící přístroje Kateřina Jedličková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Advertisements

Hašení & zacházení s hasícím přístrojem
aneb co čím se ha sí a nehasí
BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
Dynamika požáru mjr. Ing. Pavel Bér vedoucí pracoviště IZS a služeb
HASIČI 150 let.
Rekonstrukce rozvodu el. energie
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 8 Autor: Lenka Poláková
Školení zaměstnanců z PO
Vzduch a hoření Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Teorie hašení – Hasební látky
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
= velké, náhlé a nečekané neštěstí způsobené živlem
Hoření.
Nebezpečné látky Ing. Milan TLAMKA.
Označování chemických látek
Výbuch, detonace, deflagrace
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Přeprava nebezpečného zboží I
Nejdůležitější produkty organické chemie
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
POŽÁRNÍ OCHRANA.
TĚLESA A LÁTKY Fy - prima Yveta Ančincová.
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Opakování vlastností oxidů Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Opakovací.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
POŽÁRY VY_32_INOVACE_ 14 Požáry.
Mimořádné události Živelní pohromy
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
s výskytem nebezpečných látek.
PROSTŘEDKY PRO HASEBNÍ ZÁSAH Kateřina Scholasterová SDH Jančí.
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Požáry a hasicí přístroje Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_PROVOZ.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽÁRNÍ OCHRANA aneb co čím se ha sí a nehasí
Interní předpisy hotelu
MODUL: 07 – Snížení účinků výbuchu
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
MODUL: 08 - Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Důlní elektrické přístroje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
aneb co čím se ha sí a nehasí
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Požární prevence v bytových domech
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Transkript prezentace:

Hasící přístroje Kateřina Jedličková Všeobecné a sportovní gymnázium, Bruntál, příspěvková organizace

Manipulace s otevřeným ohněm Při manipulaci s otevřeným ohněm v přírodě nebo ve volném prostranství, či doma, bychom měli dbát přednostně na svou bezpečnost. V případě rozšíření ohně z bezpečnostní vzdálenosti a vypuknutí požáru v naší blízkosti , je nutné zapamatovat si telefonní číslo 150 = HASIČI ! K hašení pořárů užíváme nejčastěji hasící přístroje :

Hasící přístroje je jedním z věcných prostředků požární ochrany Slouží především k operativnímu zdolávání požárů v počáteční fázi rozvoje jedná se o vyhrazený druh prostředku požární ochrany, na jehož projektování, instalaci, provoz, kontrolu, údržbu a opravu jsou kladeny zvláštní požadavky

Druhy hasících přístrojů Vodní Hasicí látkou je voda, obsahující uhličitan draselný, chránící proti zamrznutí Nelze s ním hasit elektrická zařízení pod napětím Má nejnižší účinnost, hasebním účinkem vody je ochlazování (chladicí efekt) Vodní hasicí přístroje jsou vhodné pro hašení požárů pevných látek

2. Pěnový Kromě vody obsahuje i pěnidlo, které vytváří pěnu. Vytvořená pěna izoluje hořící látky od vzdušného kyslíku. Proto lépe než samotná voda hasí pevné látky Používá se k hašení hořlavých kapalin u hasících přístrojů s náplní pěnidla typu AR lze hasit i polární kapaliny (líh, aceton) Při použití pěnidel typu AFFF významně působí izolační efekt (zabraňuje výstupu hořlavých par a plynů z pásma hoření a zároveň přístupu kyslíku) Přístrojem nelze hasit elektrická zařízení pod napětím, protože pěna je vodivá

3. Práškový Hasivem je speciální nebo univerzální jemný prášek Jedná se o velmi účinné hasivo, jehož velkou výhodou je nevodivost Je možné s ním hasit i elektrická zařízení pod napětím Hasebním efektem je stěnový efekt. Je nevhodný do prostor, kde jsou přístroje citlivé na prach (elektronická zařízení atd.) Nesmí se používat na hašení požárů třídy F

4. Sněhový Hasivem je oxid uhličitý Hasivo má po opuštění tlakové nádoby velmi nízkou teplotu – při ústí hubice asi −30 °C, proto je nutné hubici držet jen za držadlo Nelze jím hasit sypké materiály, neboť proud plynu je velmi prudký Není vhodný pro hašení pevných látek (dřeva apod.) Jeho použití v uzavřeném prostoru je nebezpečné K hašení lze využít nejen sníh, ale i plyn, který z hubice uniká po vyčerpání sněhu Přístrojem lze hasit elektronická zařízení

5. Tetrachlorový Historicky se používaly hasicí přístroje plněné tetrachlormethanem Při hašení však vznikají nebezpečné jedovaté zplodiny obsahující fosgen Dnes již zakázán !