Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Využívání druhotných zdrojů energie
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005

Obsah Legislativní rámec Legislativní rámec Postavení průmyslové energetiky Postavení průmyslové energetiky Trh s elektřinou Trh s elektřinou Liberalizace trhu s plynem Liberalizace trhu s plynem Ekologická problematika Ekologická problematika

Legislativní rámec

 Vývoj v Evropě  legislativa EU  vznik nových velkých společností  Legislativa ČR  Státní energetická koncepce  Energetický zákon  Cenová rozhodnutí ERÚ  Ostatní legislativní nástroje (nařízení vlády a vyhlášky, jiné zákony)  Iniciativa jednotlivých účastníků trhu  Politická rozhodnutí Co ovlivňuje trh s energiemi v ČR?

Státní energetická koncepce  Základní součást hospodářské politiky ČR  Stanovuje soubor priorit a dlouhodobých cílů v energetickém hospodářství v rámci udržitelného rozvoje  Základní priority  maximální nezávislost  maximální bezpečnost  maximální udržitelný rozvoj

Státní energetická koncepce – cíle 1.Maximalizace energetické efektivnosti 2.Zajištění efektivní výše a struktury spotřeby prvotních energetických zdrojů 3.Zajištění maximální šetrnosti k životnímu prostředí 4.Dokončení transformace a liberalizace energetického hospodářství

Státní energetická koncepce – nástroje  Legislativní opatření  Liberalizace trhu s elektřinou a plynem  Ochrana konečných zákazníků  Obnovitelné zdroje energie  Podpora využití KVET  Autorizace na výstavbu výroben elektřiny a zdrojů tepla  Řízení energetiky při krizových stavech  Ekologizace daňové reformy  ………  Státní programy podpory a útlumu

Energetický zákon  Úprava podmínek podnikání v energetických odvětvích  Stanovení postupného otevření trhu s energiemi  elektřina  plyn  Určení významu jednotlivých hráčů na trhu s energiemi – práva a povinnosti

Sekundární legislativa  Vyhláška, kterou se stanoví pravidla pro organizování trhu s elektřinou  Vyhláška o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a podpoře výroby elektřiny z DEZ a kogenerace  Vyhláška, kterou se stanoví pravidla pro organizování trhu s plynem  Cenová rozhodnutí ERÚ – elektřina, plyn, teplo  Pravidla provozu DS, LDS  … … …

Účastníci trhu s elektřinou a plynem  MPO – legislativa  ERÚ – ochrana konečných spotřebitelů __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________  ČEPS, TRANSGAS  Provozovatelé podzemních zásobníků plynu  Výrobci  Distribuční společnosti - regionální a lokální  Obchodníci  Zákazníci - oprávnění a chránění  OTE, Bilanční centrum

Legislativa - komplikace  Pozdní vydání zákonů a prováděcích vyhlášek!  Spotřeba plynu vztažená na jedno odběrné místo  Výstavba vybraných energetických zařízení na základě státní autorizace  …

Postavení průmyslové energetiky

Postavení průmyslových energetik (1) Průmyslové energetiky mají specifické postavení:  výrobce elektřiny a tepla  lokální distribuční společnost (elektřina, plyn)  dodavatel tepla  obchodník s plynem  oprávněný zákazník – elektřina, plyn

Postavení průmyslových energetik (2)  Licence na výrobu elektřiny  Licence na distribuci elektřiny  Licence na distribuci plynu  Licence na obchod s plynem  Licence na výrobu tepla  Licence na rozvod tepla

Postavení závodní energetiky v hutích Pořadí priorit: 1. Výroba produktů, které nejsou na trhu a jsou nutné pro technologii hlavní hutní výroby 2. Spálení přebytků hutních plynů 3. Zásobování města teplem 4. Výroba elektřiny – kogenerace

Instalovaný výkon zdrojů ET, a. s.

Výroba tepla a elektřiny v ET, a. s.

Trh s elektřinou

Trh s elektřinou (1) Otevírání trhu Od – oprávněnými zákazníky jsou všichni koneční zákazníci s průběhovým měřením spotřeby elektřiny mimo domácnostiOd – oprávněnými zákazníky jsou všichni koneční zákazníci s průběhovým měřením spotřeby elektřiny mimo domácnosti Od – oprávněnými zákazníky jsou všichni koneční zákazníci mimo domácnostíOd – oprávněnými zákazníky jsou všichni koneční zákazníci mimo domácností Od – oprávněnými zákazníky jsou všichni koneční zákazníciOd – oprávněnými zákazníky jsou všichni koneční zákazníci

Trh s elektřinou (2) Ceny elektřiny Silová elektřinaSilová elektřina SlužbySlužby Rezervovaná kapacita Rezervovaná kapacita Použití sítí Použití sítí Systémové služby Systémové služby odběr odběr lokální spotřeba výrobců lokální spotřeba výrobců Činnost OTE Činnost OTE Výkup elektřiny z KVET Výkup elektřiny z OZE Decentrální výroba

Trh s elektřinou (3) Ceny elektřiny dle Cenového rozhodnutí ERÚ (REAS SME)

Trh s elektřinou (4) Nerovné podmínky REAS a LDS, malá šance uplatnění LDS na trhu s elektřinou Nerovné podmínky REAS a LDS, malá šance uplatnění LDS na trhu s elektřinou Obchodování je omezeno pro Obchodování je omezeno pro vysoké ceny za distribuci vysoké ceny za distribuci vysoké ceny systémových služeb vysoké ceny systémových služeb Obtížné stanovení odběrového diagramu Obtížné stanovení odběrového diagramu Problémy při řešení odchylek při výpadku napájení Problémy při řešení odchylek při výpadku napájení Důležitá úloha ERÚ – má nástroj na snížení cen Důležitá úloha ERÚ – má nástroj na snížení cen

Jak se povedla liberalizace trhu s elektřinou?  Vznik ERÚ, který reguluje ceny monopolních činností  V 1. roce otevření trhu pokles cen  V dalších létech nárůst jak ceny silové elektřiny, tak i cen monopolních činností  Konkurenční prostředí pro konečné odběratele prakticky neexistuje!

Vize do budoucna? … a bude hůř …

Liberalizace trhu s plynem

Nákup zemního plynu v areálu TŽ, a. s. (tis. m 3 )

Výskyt hutních plynů v TŽ, a. s. (GJ)

Trh s plynem (1) Otevírání trhu  Od – oprávněnými zákazníky jsou všichni koneční zákazníci s roční spotřebou nad 15 mil. m 3 /rok a držitelé licence na výrobu elektřiny spalujících plyn v teplárnách  Od – oprávněnými zákazníky jsou všichni koneční zákazníci mimo domácností  Od – oprávněnými zákazníky jsou všichni koneční zákazníci

Trh s plynem (2) Pravidla hry  Pravidla trhu s plynem  Řád provozovatele přepravní soustavy  Řád provozovatele distribuční soustavy  Řád provozovatele podzemního zásobníku plynu

Trh s plynem (3) Velikost trhu DOMINUJÍCÍ HRÁČ RWE – TRANSGAS + OSTATNÍ (E.ON, RUHRGAS, MND)

Trh s plynem (4) Ceny plynu  Ceny za distribuci a přenos stanovuje regulátor  Cena za komoditu a přístup k zásobníkům – smluvní  2 % tolerance na přepravní a distribuční kapacitě, jinak sankce dle Rozhodnutí ERÚ

Jaký byl záměr liberalizace trhu s plynem? 1.Vytvořit konkurenční prostředí pro nové specifické zboží – plyn 2.Snížit ceny plynu pro průmysl, zlepšit jeho konkurenceschopnost 1.Konkurenční prostředí neexistuje 2.Snížení ceny plynu pro průmysl nenastalo, právě naopak

Jaká je současná situace liberalizace trhu s plynem? … je velmi špatná …

Vize do budoucna? … ??? …

Ekologická problematika

Ekologická problematika (1)  Zákon o ochraně ovzduší – č. 86/2002 Sb.  Zákon o odpadech – č. 185/2001 Sb.  Vodní zákon – č. 254/2001 Sb.  Zákon o integrované prevenci – č. 76/2002 Sb.  Zákon o prevenci závažných havárií – č. 353/1999 Sb.  Zákon o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů – č. 695/2004 Sb.  … … …

Ekologická problematika (2)  Převzetí a transformace směrnic z EU většinou bez jakékoliv odkladné doby  Zpřísnění celé řady ustanovení oproti stávajícím zákonům, ale také směrnicím EU  Vynaložení dalších finančních prostředků  Komplikace formálního charakteru

Ekologická problematika (3)  Žádosti o vydání integrovaného povolení – nedodržování termínů ze strany státních orgánů!!!  Integrovaný registr zařízení  zbytečný koloběh dokladů mezi orgány státními orgány  další agenda pro provozovatele  Obchodování s povolenkami na emise CO 2  monitorovací plán  žádost o povolení  verifikace dat

Závěr Co odběratelům otevření trhu s energiemi přineslo?  nárůst cen  elektřiny od 2. roku  plynu - ceny pro oprávněné zákazníky jsou paradoxně vyšší než pro zákazníky chráněné  problematické posuzování odběrných míst  navýšení agendy u provozovatele

Děkuji za Děkuji za pozornost tel.: +420/