Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_364 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Složitá obsluha Téma: SO - flambování Jméno autora: Jaroslav Petrů Vytvořeno dne: 4.7.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny –Obecná charakteristika flambování,možnosti,postupy ,vhodnost použitých surovin a bezpečnost při práci
Flambování Co kde kdy a jak
Co můžeme flambovat Flambovat lze celkem cokoliv – ovoce,masa,moučníky,přílohy,nápoje Flambování je efekt který umocňuje dokonalý servis přímo před hostem a je vyvrcholením celé práce Jedná se nejen o efekt ale také o o o dochucení připravovaného pokrm
Trochu bezpečnosti Bezpečnost při flambování je důležitá Zejména proto že můžeme ohrozit nejen sebe ale i hosty Dbáme na dokonalou přípravu a kontrolu inventáře a použitých pomůcek Dbáme na osobní úpravu Chováme se obezřetně a opatrně Pracujeme klidně a pečlivě
Čím můžeme flambovat Teoreticky lze říci že destiláty s obsahem alkoholu minimálně 40 % A však je zapotřebí zvážit skutečnost že každá surovina vyžaduje jiný destilát Tudíž nelze univerzálně použít například vodku Hlavní zásadou je že NIKDY nelijeme alkohol přímo z lahve
Co k čemu Dezerty a sladká jídla – se dobře kombinují s voňavým destilátem – rumy a ovocné produkty Masa – ta se dobře snáší například s ginem či whisky a burbonem Pokud flambujeme pro efekt krustu – lze použít třeba vodku
Příklady flambovaných jídel Palačinky Lívance Banány a jablka Steaky Masové směsi Zmrzlina Káva Pudink
Kontrolní otázky 1,bezpečnost práce - jak postupovat 2,co je možné flambovat 3,čím je možné flambovat 4,vhodnost surovin
Zdroje http://www.google.cz/imgres?q=flambov%C3%A1n%C3%AD&hl=cs&tbm=isch&tbnid=SqFERaC2orAN4M:&imgrefurl=http://hucak.osu.cz/flambovani/&docid=EVXHlX10tJMeJM&imgurl=http://hucak.osu.cz/flambovani/images/cisnik.jpg&w=600&h=408&ei=ylwnULKXMoWWs http://www.google.cz/imgres?q=flambov%C3%A1n%C3%AD&start=107&hl=cs&tbm=isch&tbnid=8wdWn0kyLuXDTM:&imgrefurl=http://czechfolks.com/plus/2012/07/12/josef-andrle- http://www.google.cz/imgres?q=flambov%C3%A1n%C3%AD&hl=cs&tbm=isch&tbnid=WRYmTm33U5pANM:&imgrefurl=http://www.stronghold.restauracevbrne.cz/v-patek-30-7-2010-od-18-hodin-flambovani-palacinek http://www.google.cz/imgres?q=flambov%C3%A1n%C3%AD&start=132&hl=cs&tbm=isch&tbnid=GxatdcD9f_gIZM:&imgrefurl=http://hasici.bloger.cz/Ohen/Ohniva-voda-je-velmi-nebezpecna&docid=f64VcLk6Jyj1zM&imgurl=http://hasici.bloger.cz/obrazky/hasici.bloger.cz http://www.google.cz/imgres?q=whisky&hl=cs&tbm=isch&tbnid=7Ln5N1n6z8mCvM:&imgrefurl=http://www.upb.cz/portfolio/shop/28-Whisky/32-Isle-of-Arran-Whisky&docid=6jze_tQulTl01M&imgurl=http://www.upb.cz/imageResi http://www.google.cz/imgres?q=flambovan%C3%A1+k%C3%A1va&hl=cs&tbm=isch&tbnid=8RMYNUlY7WlMFM:&imgrefurl=http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/vareni-a-stolovani/skola-flambovani-zapalte-si-veceri-21296.aspx&d