Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Vodní elektrárny Marek Mik.
ELEKTRÁRNY.
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Přečerpávací elektrárna
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Výroba elektrické energie - obecná část
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Výroba elektrické energie - obecná část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Popis a funkce elektrárny
Elektrárny.
Elektrárny v ČR.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Energetika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Tepelné elektrárny.
Společenské a hospodářské prostředí
Digitální učební materiál
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Fyzika Elektrárny.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Vodní Elektrárny.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Výroba elektrické energie
Využití energie Slunce
Výroba elektrické energie - obecná část
Netradiční zdroje elektrické energie
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Těžký průmysl Energetika.
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Regierung von Oberfranken Bayreuth, 8. června 2011 Workshop „Obnovitelné zdroje energie – větrná energie“ Workshop „Obnovitelné zdroje energie – Větrná.
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
10 VÝROBA A PŘENOS ELEKTRICKÉ ENERGIE VY_32_INOVACE_10 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Doplnění.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Elektroenergetika úvod do předmětu.
VY_32_INOVACE_109_Fyzika_elektrárny_II
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.

Zdroje energie: paliva: přírodní síly: uhlí vítr ropa vodní toky zemní plyn příboj oleje další uran voda

Přeměna energie Zdroje energie o kterých hovoříme jsou zdroji tepelné, či kinetické energie. Tyto typy energie převádíme pomocí elektrických generátorů na energii elektrickou.

Skladba zdrojů elektrické energie ve státě: ( jakémkoli ) Skladba zdrojů el. energie je závislá na charakteristice spotřeby el.energie. Energii, která je poptávána spotřebiteli (továrny, podniky, obyvatelstvo) je nutno do sítě poskytnout, jinak dojde k narušení stability a v některých případech může dojít ke zhroucení celé energetické sítě. Tomu lze zabránit jak nákupem či prodejem energie do jiných států,tak vhodnou skladbou zdrojů. Doba využití jednotlivých elektráren v roce je dána jejich charakteristikou a životností.

Základní výkon je pokrýván levnými a velkými zdroji (atomové elektrárny, velké uhelné elektrárny). Přebytečný základní výkon je v noci "mařen" pomocí přečerpávacích vodních elektráren. Základní a střední výkon je pokrýván tepelnými elektrárnami.

Špičkový výkon, potřebný několik hodin denně nebo i méně často zajišťují špičkové elektrárny (tepelné plynové a vodní elektrárny). Výhodné je tuto skladbu doplnit lokálními zdroji malých výkonů (teplárny, malá vodní díla a větrné elektrárny). Krásným příkladem skladby zdrojů elektrické energie je Švédsko, kde 40 % je pokryto atomovými elektrárnami, 40 % vodními elektrárnami a zbývajících 20 % je pokryto z čistých špičkových zdrojů a lokálních tepláren.

Instalovaný výkon

Rozložení instalace výkonu v procentech