Multimédia Žlutířová Eva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické formáty výukový text.
Advertisements

Zvuk v počítači.
Multimédia Video a zvuk.
Digitální reprezentace
Multimediální soubory
Úvod do multimediálních technologií
Část 3 Digitalizace zvuku a videa
Záznamová média.
Multimédia ve vzdělávání VIDEO Litomyšl.
Multimédia ve vzdělávání ZVUK
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
MP5 přehrávač MP5 přehrávač s 3 palcovým QVGA displejem. Vychutnejte si videoklipy, filmy nebo hudbu kdekoliv se budete nacházet.
Multimédia Otázka č. 23.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Paměťová média.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
Základní jednotky, záznam a kódování informací
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C12 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
NERO 11 praktický kurz Ing. Jaroslav Parma.
Multimédia Autor: Ivana Hampelová Třída: 4. B. Vytvořeno:
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Regina Žáková, 4.B Multimédia. oblast informa č ních a komunika č ních technologií multimediální systém se ozna č uje souhrn technických prost ř edk ů.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
GRAFIKA.
Počítačová grafika.
Analogově digitální převodník
Optická média.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Karolína Hlaváčková, Leoš Kalina, Matyáš Baloun
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Multimedia – Obrázky, Video a Hudba.
ZVUK.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
PROGRAMY PRO ZPRACOVÁNÍ ZVUKU MARTIN BÁRTA. Obsah tématu  Rozdělení funkcí v nahrávacím řetězci  Nahrávání a editace  Postprodukce  Mastering  Software.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Televizní obraz Digitální záznam Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mp4 Co je to? MP4 MP4 je multimediální kontejner. Je také známý pod názvem MPEG-4 Part 14, je tedy součástí MPEG-4 standardu. Jako jeho základ posloužil.
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Jak na Video do Powerpointu Marek Stehlík, ÚK PřF MU
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Digitální zvukové formáty
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Kódování obrazu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Hardware číslicové techniky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Multimédia základní informace.
Transkript prezentace:

Multimédia Žlutířová Eva

Záznam zvuku Analogový x digitální Digitální: pomocí převodníků (kodeky) záznam v číslicovém kódu -> analogový zvuk kvalita zvuku = přenosová rychlost formáty: AAC, AMR, MP3, WAV, WMA optický – pomocí laseru magnetický – vrývání jehlou nebo laserem, ukládání zmagnetizováním úseku záznamového média

Záznam obrazu Digitální obraz = trojrozměrné zobrazení objektů pomocí čoček Lze i optickomechanickým rozkladem obrazu nebo digitalizací analogových obrazových signálů Černobílé, barevné Lze je přenášet a kopírovat bez šumů Umožňují bezprostřední zpracování a vyhodnocování obrazu Zaznamenávány na paměťová média v počítačích (formáty .JPG, .TIF, .BMP, .GIF, .PNG, .PCX, …)

Komprese multimediálních souborů Komprese = snaha o zmenšení velikosti datových souborů (př. přenos přes síť, která má omezenou rychlost) Ztrátová komprese – při zmenšování dochází ke ztrátám méně důležitých informací; výhodné u digitálního televizního vysílání, filmových DVD, … (JPEG, MP3, WMA, AAC, …) Bezztrátová komprese – nedochází k žádným ztrátám; výhodné u souborů, které musí být totožné s originálními daty (RAR, ZIP, …)

Kodek Ukládá data do zakódované formy (přenos, úschova dat, …) Častěji při obnově původní formy dat Instalace kodeků umožňuje spuštění různých formátů audia a videa téměř v kterémkoli přehrávači Nejznámější kodeky: DivX, Xvid

Datový tok Udává počet bitů za vteřinu, které přehrávač obrazu i zvuku při přehrávání zpracovává Čím více bitů za vteřinu je na kompresi použito, tím je výsledný soubor ve větší kvalitě Stálý datový tok – CBR – je konstantní po celou dobu přehrávání; nevýhoda – proudí stále stejnou rychlostí, a to i na místech, kde to není potřeba (klidný obraz, …), zabírá tedy zbytečné místo na disku Proměnný datový tok – VBR – rychlost se mění podle složitosti scény (při rychlém obrazu je komprese nejmenší)

Základní formáty zvukových souborů Audio stopa CD – nejstarší formát, pro záznam vzorkovací frekvence 44,1 kHz a 16bitový stereofonní záznam bez komprese WAV – velikost omezena na 4GB; pro výměnu dat mezi programy MP3 – formát ztrátové komprese; umožňuje zmenšit velikost hudebních souborů na CD až na desetinu, přičemž zachovává poměrně vysokou kvalitu WMA – komprimovaný, původně určen jako náhrada místo MP3; kvalita zvuku velice slušná, avšak ořezává vyšší frekvence při nízkých datových tocích MIDI – používaný v hudebním průmyslu; umožňuje hudebním nástrojům komunikovat v reálním čase prostřednictvím definovaného sériového rozhraní Stream – pro online poslech zvukových souborů na internetu; nízká kvalita zvuku; využití pro internetová rádia (RealAudio, WidowsMedia, QuickTime)

Základní formáty videosouborů AVI – uvedený firmou Microsoft; obsahuje jednu nebo více datových stop, každá stopa ukládá jeden typ dat (zvuk, efekty, video, …); považován za zastaralý formát, zvětšuje velikost souboru více, než je nezbytné, avšak díky jeho přednostem, jako je vysoká kompatibilita s programy, zůstává stále velice oblíbený; rozlišení, datový tok, kompresi a zvuk je možno nastavovat individuálně MPEG 2 – ztrátový datový formát, soužící ke snížení datového toku a velikosti výsledného souboru; datový tok až 100 Mbitů/s DivX – velice často používám při nelegálním šíření filmů pro jeho schopnost kvalitní komprese na výrazně menší velikost; datový tok 80-150 kb/s DV – pro nahrávání a přehrávání digitálního videa s nekomprimovaným zvukem; použití hlavně u videokamer; 30 Mbit/s