Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Multimédia Otázka č. 23.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Multimédia Otázka č. 23."— Transkript prezentace:

1 Multimédia Otázka č. 23

2 multimedia Multimédia jsou oblast informačních a komunikačních technologií, která je charakteristická sloučením audiovizuálních technických prostředků s počítačí či dalšími zařízeními. Jako multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků (např. osobní počítač, zvuková karta, grafická karta nebo videokarta,kamera, mechanika CD- ROM neboDVD, příslušný obslužný software a další), který je vhodný pro interaktivní audiovizuální prezentaci.

3 Komprese dat  je speciální postup při ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit potřebu zdrojů při ukládání informací. Obecně se jedná o snahu zmenšit velikost datových souborů, což je výhodné např. pro jejich archivaci nebo při přenosu přes síť s omezenou rychlostí

4 Komprese zvukových souborů
Metody komprese zvukových souborů hrají důležitou úlohu v současných multimediálních aplikacích . Uplatňuje se zejména v oblastech komprese hlasového signálu, kde můžeme pro digitální záznam použít nižších vzorkovacích frekvencí ( např vzorků za sekundu), a v oblasti hudebního signálu, vyžadující pro zachování kvality použití vysokých frekvencí ( např vzorků za sekundu ) K tomu, aby bylo možné definovat různé úrovně kvality komprese, zavádí standard MPEG pojem vrstvy (layer), které jsou označeny podle vzrůstající složitosti počínaje 1. Je-li dekodér určen pro jistou vrstvu, musí dokázat dekódovat i data všech vrstev nižších. V současnosti je pro záznam zvuku nejatraktivnější formát MPEG-1 vrstva 3, známý také pod zkratkou MP3. Ten umožňuje dosáhnout kvalitní reprodukce stereofonního signálu i při kompresním poměru 1:12, přičemž pro záznam telefonního signálu lze dosáhnout komprese až 1:100.

5 Komprimované soubory MP3
je formát ztrátové komprese zvukových souborů, založený na kompresním algoritmu MPEG (Motion Picture Experts Group). Při zachování poměrně vysoké kvality umožňuje zmenšit velikost hudebních souborů v CD kvalitě přibližně na desetinu, u mluveného slova však dává výrazně horší výsledky.Formát MP3 se stal oblíbeným při uchovávání a přehrávání hudby na počítačích, vyrábí se stolní a přenosné přehrávače tohoto formátu.

6 WMA-windows media audio
 je komprimovaný zvukový formát vyvinutý jako součást Windows Media byl původně určen jako náhrada za MP3

7 Digitální zvuk Digitální obraz
Při digitálním vytváření zvuku jsou na reproduktor převáděny napěťové pulsy o určité šířce a intenzitě. Propojíme-li tyto pulsy křivkou, vznikne křivka, která určuje tvar akustického signálu. Jeli tímto tvarem sinusoida, jedná se o jednoduchý zvuk, není-li, jedná se o složený zvuk. Digitální obraz  je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový nebo rastrový (bitmapový) typ. Bez hlubšího rozlišení se termín "digitální obraz" obvykle používá pro rastrové obrázky Digitální obrazové soubory jsou zaznamenávány na paměťová média nebo do počítače v různých formátech. Digitální formáty se rozlišují příponou v názvu souboru, lze se setkat se soubory: BMP, GIF, PNG, JPG, WPG…atd. Obrazové soubory pořízené digitálními fotoaparáty jsou ukládány nejčastěji ve formátu JPG(komprimovaný soubor) a někdy také ve formátu TIF( nekomprimovaný i komprimovaný soubor)

8 Formáty videosouborů a jejich vlastnosti
MPEG-2 Zahrnuje přenosové obrazové a zvukové kódovací standarty pro vzduchem šířené televizní vysílání ATSC a DVB, digitální satelitní TV přenos, digitální kabelový TV signál a disky DVD video AVI Je vlastně nejstarší formát videa pro PC. Ke kompresi používá nejrůznější kodeky, které dokážou dát velmi velkou kompresi, při zachování dobré kvality. Díky kompresi, kterou tento formát používá je možné film např. z DVD dostat na dvě CD. Nevýhodou je problematické přehrávání těchto videí na stolních přehrávačích, případně i na počítačích, pokud nemáme ty správné kodeky.

9 Tento formát dnes používá kompresi podle MPEG-4, nejčastěji DivX nebo XviD.
Rozlišení(velikost), datový tok, komprese i zvuk je možno nastavovat individuálně

10 Přehrávání multimédií
Výstupní moduly zvuku videa u VLC jsou myslitelné prakticky všechny zvukové systémy(OSS,ALSA,ESD,aRts) i video výstup(X11, OpenGL, SVGAlib apod.) Seznam všech dostupných modulů přehrávač vypíše po zadání vcl-l, vybraný model specifikujeme pomocí parametru pro zvuk a pro video. Z každého třicátého snímku se vytvoří obrázek ve formátu JPEG se jménem složeným ze zadané předpony obrázek a pořadového čísla.

11 Playlisty a síťové zdroje
Již jsem zmínila, že pro přehrávání nějaké hudby či videa stačí uvést cestu k příslušnému souboru jako parametr programu VLC. Dá se říct, že to obecně platí i pro seznamy nahrávek a síťové vysílání. Podporovány jsou playlisty ve formátech M3U a PLS: V konzolovém ovládacím rozhraní vypíše příkaz playlist aktuální seznam skladeb, příkaz add přidá další položku a s pomocí next a prev v seznamu skladeb vybíráme příští, respektive předchozí položku, prázdný příkaz nám zajistí příkaz clear.

12 Přehrávání ze speciálních zdrojů obsahu
Speciálními zdroji obsahu jsou míněny hudební Cédéčka, filmová a DVD a karty pro příjem televizního vysílání. Typ zdroje specifikujeme podobně jako síťový protokol, případné vlastnosti zdroje pak s pomocí k tomu určených parametrů. Přehrajme si hudební CD: Takto se VLC pokusí přehrát CD od začátku v zařízení, které vyčte z konfiguračního souboru či z výchozího zařízení, kterým je/ dev/cdrom.Můžeme upřesňovat: přehrát, cdda-track způsobí přehrání výhradně vybrané stopy a s pomocí cdda-caching upravíme velikost vyrovnávací paměti v milisekundách. VCL umí také spolupracovat se servery CDDB, k nastavení spojení slouží parametry cddb-server a cddb-port

13 Přehrávání filmového cédéčka je podobné:
Vlc vcd://--vcd/dev/cdrw –vcd-catching 250 Širší možnosti poskytuje přehrávání filmů na nosičích DVD. Pokud bylo VCL kompilováno s podporou dvdnav, lze využít přístup dvd:// k plnohodnotnému prohlížení disku včetně menu, přístup dvdsimple:// přímo spustí přehrávání filmu. Pokud chceme přehrát určitý titul či kapitolu, máme možnosti podle následující šablony: vlc dvd [simple] [title] [:[ chapter][:angle]]] Tedy například: vlc dvd cs přehraje pátou kapitolu z prvního titulu, přičemž menu bude přístupné pro pozdější vyvolání. Příklad zároveň ukazuje výběr titulků podle kódu jazyka, alternativně lze titulky vybrat též pořadovým číslem udaným za parametrem sub-track. K přehrávání DVD dodávám ještě, že správné zařízení, kde se nachází filmové DVD, upřesníme parametrem dvd.

14 Datový tok Nám udává počet bitů za vteřinu, které přehrávač při přehrávání videa zpracovává. Je to tedy definovaný počet bitů za sekundu obrazu( a samozřejmě i zvuku), který použije kodér pro kódování. Obecně a zjednodušeně platí, že čím víc bitů za vteřinu je na kompresi použito, tím je výsledné video v lepší kvalitě.

15 Vypalování MP3 Používáte-li Winows Media Player 11 , stačí založit do vypalovačky záznamové médium, spustit přehrávač, a můžete začít: klikněte na šipku pod položkou v nabídce aktivujte volbu hudba. Pak klikněte na šipku pod položkou zapsat diskCD a v nabídce vyberte datový disk CD nebo DVD , poté klikněte přímo na tlačítko zapsat disk CD. Sestavení seznamu titulů: V levé oblasti okna můžete listovat ve své hudební sbírce. Klikněte tam na položku knihovna a poté Album, načež Media Player v prostředí části okna zobrazí v abecedním pořadí všechna zjištěná alba. První album, které chcete na CD vypálit, přetáhněte vpravo do volné oblasti pod ,, Seznam stop bez názvu.“ WMP 11 vám zde vypíše všechny v albu dosažené tituly. Další alba přetahujte vždy na začátek seznamu pod,, Seznam stop bez názvu.“ Vypálení: pokud chcete vybrané soubory vtěsnat na jeden CD, klikněte znovu na šipku pod položkou zapsat na disk CD a otevřete nabídku Další možnosti. Na záložce Zapsat disk CD pak aktivujte volbu Převést na Regulátor kvaliti reprodukce teď posuňte myší doprava. Čím nižší kvalitu zvolíte, tím více hudby se na nosič vejde. Na závěr klikněte na tlačítko OK a na tlačítko zapsat a disk CD. Upozornění: Snížíte- li kvalitu, Media Player překonvertuje MP3 soubory do vlastního formátu WMA( Window Media Audio). Ten však CD/DVD přehrávačů neumí přečíst. Nezapomeňte proto ihned po skončení vypalování znovu nastavit původní kvalitu.

16 Využití: Hudební průmysl- tvorba videoklipů, nahrávání alb, MIDI-MUSICAL INSTRUMENT DIGITAL INTERFACE slouží na zapojení hudebního nástroje k PC a následné nahrání skladeb a jejich úpravu Digitální fotografie- přenos digitálních fotografií z fotoaparátu do PC, nebo z paměťové karty(SD,MMC…)a jejich archivace, úprava, tisk fotografií, vypálení na CD, digitalizace starých fotografií pomocí skeneru Video- připojení digitální videokamery k PC, úprava a tvorba videa pomocí různých programů, např. Windows MovieMaker, Magix Music studio, připojení TV k PC pomocí TV OUT výstupu na grafické kartě, možnost přímo nahrávat filmy z TV.


Stáhnout ppt "Multimédia Otázka č. 23."

Podobné prezentace


Reklamy Google