Zdroje empirických informací v sociologickém a sociálně psychologickém výzkumu Do jakých oblastí nebo na jakou třídu jevů se zaměřit při získávání empirických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Diagnostika SPU.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Historické etapy vývoje managementu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzájemná hospitační činnost
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
Reportáž žánr, metody, typologie.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Dotazovací techniky I. Druhy dotazovacích technik a jejich užití:
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Sociálně patologické jevy
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie
Metody pedagogické diagnostiky
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Skupinové interview (Focus group)
Sociální diferenciace
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Definování cíle a hypotézy
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
KREATIVNĚ ORIENTOVANÁ PÉČE O KLÍČOVÉHO ZÁKAZNÍKA- NOVÁ FIREMNÍ STRATEGIE.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Základy pedagogické metodologie
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Sociální psychologie osobnosti
Základy sociální psychologie
Pedagogická komunikace
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Sociologie ?.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Definování cíle a hypotézy. P ROCES PSANÍ DP Vlastní profesionální a osobní znalosti a dovednosti Odborné znalosti: - Teorie - Modely.
Výzkumné metody v psychologiI
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ekonomika – základní pojmy.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Metody psychologie.
Dotazník. Dotazník Může být v písemné nebo elektronické podobě Může být předán osobně Může být součástí balení výrobku, v obchodě, příloha novin, časopisů.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Výzva pro autory Autoři jsou srdečně zváni k publikování příspěvků pro nadcházející vydání: ročník 6 / číslo 1 / Duben 2018 Duben 2018 Téma monotematického.
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Úvod do psychologie II. přednáška
Metody a techniky výzkumu II.
Prvky edukačního procesu
SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÁ PODMÍNĚNOST
Transkript prezentace:

Zdroje empirických informací v sociologickém a sociálně psychologickém výzkumu Do jakých oblastí nebo na jakou třídu jevů se zaměřit při získávání empirických informací?

Oblasti získávání empirických informací Chování jedinců (případně jiných sociálních subjektů. Zaměření se na to, co v daném čase činí, jak se chová sledovaný jedinec. Výsledky činnosti jedince v materiální podobě. Výpovědi jedinců. Sdělování informací jedinci ke sledovanému předmětu.

Chování jedinců jako zdroj informací Poskytuje informace přesné a věrohodné. Nevýhodou je omezenost výpovědní hodnoty na to, co je možné pozorovat. Je zpravidla nemožné odhalit smysl jednání, který mu jedinci přikládají. Významně je vypovídací hodnota ovlivněna tím, jestli je jedinec obeznámen s tím, že je pozorován.

Výsledky činnosti jako zdroj informací Produkty věcné a materiální a věcné a nemateriální Záměrné a nezáměrné

Výpovědi jedinců jako zdroj informací Výpověď v komunikačním řetězci Zásady zvyšování věrohodnosti výpovědi: Jednoduché dotazy Dotazy, ke kterým může dotázaný odpovídat se znalostí věci Kontrolní dotazy Zmatení celkové orientace dotazů