Péče o těžce zdravotně postižené 10. 12. 2013. Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Posuzování stupně závislosti pro účely příspěvku na péči od 1
Advertisements

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Informace o sociálních dávkách u osob s RS
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Kdo je OZP a proč ji zaměstnat?
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Studijní obor: Sociální činnost
Zákon o sociálních službách
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Postavení zdravotně postižených osob ve společenském systému a odraz tohoto postavení v provozování pohybových aktivit.
Dávky a příspěvky pro rodiče dětí se ZP - změny od 01/12
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Podpora v nezaměstnanosti
Vypracovala : Ing. Bc. Vladislava Pešťáková
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Fakultní nemocnice Ostrava
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Mgr. Elena Pospíšilová.  Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením  vyjmenovává a definuje nárok na dávky pro osoby.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Lékařská posudková služba očima neslyšících osob s kombinovaným postižením Mgr. Věra Strnadová Česká unie neslyšících.
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Systém sociální péče (pomoci) Obor: Nutriční terapeut JUDr. Martin Šimák, Ph.D.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Sociální dávky pro OZP. Sociální dávky Dávky ze systému sociálního zabezpečení, hl.: – Invalidní důchody – Příspěvek na péči – Příspěvky pro zdravotně.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Zákon o sociálních službách Úřad práce ČR – Krajská pobočka ve Zlíně Zlín, březen 2013.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Změny vyhlášky o požární prevenci mající vliv na začleňování činností.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pečovatelská služba.
Sociálně terapeutické dílny
Týdenní stacionáře.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Co bude od zajišťovat Úřad práce České republiky
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Oddělení dozoru a legislativy KÚ LK
MgA. Milena Průžková, GŘ ÚP
Transkript prezentace:

Péče o těžce zdravotně postižené

Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška č. 388/2011 Sb.

Příspěvek na mobilitu (§ 6) osoba starší 1 roku není schopna zvládat základní životní potřeby v oblasti orientace a mobility (Příloha 1 vyhl. č. 505/2006 Sb.) –příspěvek na péči, lékař OSSZ opakovaně se dopravuje (čestné prohlášení) x pobytové sociální služby celý kal. měsíc –důvody zvl. zřetele: prokázání skutečností výše: 400 za měsíc

Příspěvek na zvláštní pomůcku (§ 9) těžká vada nosného nebo pohybového ústrojí, těžké sluchové, zrakové postižení = DNZS –zdravotní postižení → bod I Přílohy k zákonu –x případy vyloučení → bod II Přílohy k zákonu –osoba starší 1, 3 a 15 let, využití ve vlastním sociálním prostředí, sebeobsluha nebo pracovní uplatnění (studium) –x poskytuje zdravotní pojišťovna seznam druhů pomůcek: Př. 1 vyhl. č. 329/2011 Sb.

Na pořízení motorového vozidla osoba starší tří let + těžká vada nosného nebo pohybového ústrojí, těžká mentální retardace pravidelně se dopravuje: schopnost řídit nebo je převážena (čestné prohlášení) opakované poskytnutí – nejdříve po uplynutí 120 KM max. výše 200 tis. Kč

Na pořízení vodícího psa osoba starší 15 let + úplná či praktická nevidomost obou očí pes vycvičený osobou, která je členem mezinárodní organizace sdružující výcvikové školy

Výše příspěvku a spoluúčast (§ 10) cena ˂ 24 tis. Kč: zjišťování příjmu ˂ 8 x ŽM –důvody zvláštního zřetele hodné cena ˃ 24 tis. Kč: max. 350 tis. (400 tis.) Kč spoluúčast 10 % –nižší spoluúčast na základě správního uvážení (min Kč) součet příspěvků: max. 800 tis. Kč za 60 KM Vrácení příspěvku (§ 12)

Průkaz osoby se zdravotním postižením (§ 34) průkaz TP, ZTP, ZTP/P –vázanost na příspěvek na péči, příspěvek na mobilitu nebo příspěvek na zvláštní pomůcku –osoba starší 1 roku výhody (§ 36)