Společenská odpovědnost v ČSOB, 5. ledna 2010 Finanční gramotností pro dlouhodobě udržitelný životní styl Finanční gramotnost – zahájení Evropského roku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Advertisements

Specifika vzdělávání finanční gramotnosti v dětských domovech
Sociální služby SOZ.
Seminář Cesty k omezení lichvy
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Nástroje finančního trhu
Nový Prostor po 10 letech v Praze Pražské setkání lidí se zážitkem chudoby , Poslanecká sněmovna PČR.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Jak se chránit před dluhem?
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Praha, 26. – 27. listopadu Obsah pojmu prevence Řada na sebe navazujících opatření Nutná spolupráce všech relevantních subjektů V ČR je obcí.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ing. Lucie Kratochvílová
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
PASIVA Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
– – Občanská a finanční gramotnost jako základ konkurenceschopnosti zaměstnanců Ing. Radka Sokolová.
Protidluhové poradenství Most, Duchcov Výzkum v Duchcově – 2011 KVANTITATIVNÍ ČÁST STUDIE – ANKETNÍ ŠETŘENÍ.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Osobní bankrot - Insolvence -
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_19 Název materiáluDluhy AutorMgr.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Finanční gramotnost – klidná cesta rozbouřeným mořem financí Jaké znalosti a dovednosti musíme mít, abychom naplnili vlastní cíle?
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Finanční gramotnost: Peníze a jejich časová hodnota.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Praha, 5. prosince 2014 Nestlé podporuje mladé. Nestlé: jednička celosvětově i lokálně Tržby ČR&SR 2013Zaměstnanci ,3 mld CZK ,6 Světové.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Kód vzdělávacího materiálu:
Vsetín proti chudobě Vsetínské školy pro lepší svět Vsetín,
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Aktivní bankovní operace – úvěry
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
LET ZAPOJENÝCH DĚTÍ PROJEKTŮ 6 15 KOL PROJEKTU ROZHLED.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rodinný rozpočet Autor: Pavla.
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Společenská odpovědnost v ČSOB, 5. ledna 2010 Finanční gramotností pro dlouhodobě udržitelný životní styl Finanční gramotnost – zahájení Evropského roku proti chudobě a sociálnímu vyloučení

2 Pavlína Folovská Nízká finanční gramotnost  Dlouhodobě roste zadlužení nízkopříjmových skupin a počet exekucí  Nepořádnost, nerozvážnost, dluhová spirála  Nízké základní znalosti a neschopnost hospodařit s penězi, nedostatek informací o optimalizaci současné a budoucí spotřeby Nízká finanční gramotnost + masivní reklama = neudržitelnost životního stylu

3 Pavlína Folovská Společenská odpovědnost ČSOB „Způsob našeho podnikání“ Péče o komunitu: Jedno z našich strategických témat je zvyšování finanční gramotnosti

4 Pavlína Folovská Proč podporujeme Finanční gramotnost?  Jsme článkem společnosti, ve které podnikáme, a dbáme o její zdraví  Chceme přispívat k dlouhodobému udržitelnému rozvoji společnosti  Naším cílem je spokojený, nikoliv zadlužený klient  Cílem programu je prevence a „léčba“ nízké finanční gramotnosti u nízkopříjmových skupin obyvatelstva a podpora rozvoje finanční gramotnosti u dětí

5 Pavlína Folovská Kdo je nejčastějším klientem našich projektů?  Vdaná žena ve věku 31 – 40 let  Řeší problém exekuce nebo nesplaceného platebního rozkazu  Zadlužení u nebankovních firem  Nízkopříjmová kategorie Vdaná žena má čtyři nezletilé děti. Její rodina dostala vyúčtování za elektrickou energii, kdy doplatek měl být uhrazen do určitého data. Žena je na mateřské dovolené, manžel je na dávkách, které jim chodí ke konci měsíce. Vypnutí elektriky by mělo pro rodinu fatální následky a hrozilo by i možná odebrání dětí. Je potřeba urychleně věc řešit, aby nedošlo k odpojení elektrických hodin. Rodina již bez elektrického proudu jednou byla, bojí se, že pokud by se tak opět stalo, byl by problém se sociálkou. Rovněž nechtějí zbytečně platit navýšení za znovu zapojení elektroměru. Žena by potřebovala vyjednat splátkový kalendář… Muž se svou přítelkyní se kvůli své nepořádnosti a nerozvážnosti dostali do dluhové spirály, resp. jen muž. Neví, kolik věřitelů mají a ani komu všemu vlastně dluží. Na konzultaci si donesli jen spoustu dokumentů (korespondence), které se tohoto týkají. Vůbec se však v této „kupě papírů“ nevyznají. Zmiňují, že v dokumentech, které přinesly už jsou i nějaká exekuční rozhodnutí a platební rozkazy. Chtěli by tuto situaci nějakým způsobem vyřešit, ale nevědí, jak by měli začít… Muž si nabral všechny dluhy, aby mohl zaopatřit řádně svou rodinu. Když nebyl schopný splácet jeden dluh, půjčil si další půjčku, samozřejmě nevýhodnou. Když ji nebyl schopný splácet, půjčil si další, atd. Je ženatý, jeho děti jsou již zletilé, mají své rodiny, ale pomoci jim nemohou, protože mají sami své dluhy. Muž se již pokoušel vyjednávat s věřiteli snížení splátkových kalendářů, ale bezúspěšně. V současné době se pokouší o oddlužení…

6 Pavlína Folovská Podporujeme projekty finanční gramotnosti Asociace občanských poraden společný tříletý projekt Skupiny ČSOB a AOP cílem je zvýšení obecného finančně-právního povědomí spotřebitelů v oblasti úvěrů a půjček a s nimi spojenými problémy 17 poboček v České republice Poradna při finanční tísni bezplatné dluhové poradenství partnerství bankovních institucí 2 pobočky Koeficient rozumného zadlužení - finanční gramotnost na

7 Pavlína Folovská Podporujeme projekty finanční gramotnosti Peníze trochu jinak - staňte se jedničkou ve světě svých financí Elektronický kurz Finanční gramotnosti pro ZŠ a SŠ Spotřebitelský institut SOS Rodinné hospodaření a kalkulačka Slabikář finanční gramotnosti Ojedinělá publikace Finanční gramotnosti COFET, a.s. Život nanečisto + PC hra Rockstar Pomáháme připravit děti v dětských domovech na skutečný život a běžné životní situace: jak si najít bydlení a práci, jak vyjít s měsíčním kapesným, jak se postarat o rodinu apod. Občanské sdružení Múzy dětem pod záštitou Nadace Terezy Maxové dětem

8 Pavlína Folovská Finančně gramotný klient = spokojený klient = dlouhodobě udržitelný vztah

9 Pavlína Folovská Děkujeme za pozornost Pavlína Folovská manažerka společenské odpovědnosti ČSOB Tel.: