BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Investiční společnosti a podílové fondy
PENĚŽNÍ ÚSTAVY Mgr. Michal Oblouk.
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
Velká hospodářská krize
Obchodování na pražské burze Petr Koblic, CEO. 2 Historický exkurz  1871 Komoditní a akciová burza v Praze  1920 – 39 Období rozkvětu burzy  1939 –
ORGANIZOVANÝ KAPITÁLOVÝ TRH.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO145 Název.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Burzy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Finanční trh II. Kapitálový trh
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Základní pojmy v bankovnictví.
Organizovaný kapitálový trh
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
BURZY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_04 Název materiáluBurza cenných.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
PENĚŽNÍ ÚSTAVY Mgr. Michal Oblouk.
Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Struktura finančního trhu
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Ekonomika– národní hospodářství
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Finanční trhy a cenné papíry
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Centrální depozitář cenných papírů
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

BURZY PŘEDNÁŠKA

Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou kurz BURZY

Cenné papíry jsou speciálním zbožím neprodává se a nenakupuje v běžných obchodech. BURZY

Faktory ovlivňující vývoj kurzu cenných papírů na burze ekonomickou situací emitenta ekonomickou situací státu mezinárodním hospodářstvím mimoekonomickými vlivy politickou situací v zemi přírodními katastrofami atd. BURZY

Znaky burzy

Na burze se obchoduje se zbožím, které se zde fyzicky nenachází. BURZY

Kupující nepotřebuje zboží vidět, protože má standardní kvalitu a vlastnosti. BURZY

Burzovní obchody se konají pravidelně v určitou dobu. BURZY

Druhy burz všeobecná specializovaná BURZY

Všeobecná burza obchoduje se zde s více druhy zboží drahé kovy zemědělské plodiny cenné papíry BURZY

Specializované burzy pouze s určitým druhem zboží zbožová devizová cenných papírů BURZY

Zbožová (komoditní) burza burza s kávou burza s obilím burza s kakaem burza s bavlnou burza s kaučukem burza s kukuřicí burza s masem burza s olovem burza s mědí burza s hliníkem burza s ropou

Devizová (valutová) burza burza s valutami s bankovkami a mincemi v cizích měnách 

Burza cenných papírů - obchody s cennými papíry kapitálového trhu (dlouhodobými) - s cennými papíry peněžního trhu (krátkodobými) se neobchoduje

Orgány burzy valná hromada – burzovní komora – dozorčí rada – různé výbory nejvyšší orgán statutární orgán kontrolní orgán

Členství na burze funguje na členském principu může obchodovat pouze vymezený okruh osob ČNB akcionáři členové burzy

Členové burzy obchodníci s cennými papíry, které burzovní komora přijala za členy banky investiční společnosti zprostředkovatelé burzovních obchodů

Burzy v České republice

BCP Praha a.s. Plodinová burza Brno Českomoravská komoditní burza v Kladně - obchoduje s nerostnými surovinami

č. 1 č. 2 č. 3 č. 4

Zdroje Obrázky: č. 1. Plodinová burza Dostupné z: č. 2. ČKB Dostupné z: č.3. BCP Praha Dostupné z: papiru-praha.jpghttp:// papiru-praha.jpg č.4. RM systém Dostupné z: Zdroj: Peřinová, J. Využití ICT při výuce ekonomických předmětů. Uherský Brod: e. č.: 1647P