Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz."— Transkript prezentace:

1 Trh a jeho zákony

2 Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz Peníze jsou speciální druh zboží neboli všeobecný ekvivalent hodnoty zboží.

3

4  Peníze vyrobené z drahého kovu  Papírové peníze kryté zlatem  Papírové peníze nekryté zlatem  Bezhotovostní peníze

5  Prostředek směny (pomáhají časově oddělit výměnu zboží za peníze a opačně)  Míra hodnoty (měří hodnotu vzájemně nepoměřitelných věcí)  Prostředek akumulace (hromadění peněz) Měna (národní peníze)  Plně směnitelná  Částečně směnitelná  Nesměnitelná Pojmy Valuty – bankovky cizího státu Devizi – pohledávky v cizí měně Devalvace – oficiální snížení kurzu Měnový kurz – cena měnové jednotky jedné země vyjádřená v peněžní jednotce jiné země.

6

7

8

9

10  Klubová karta Tesco  Věrnostní program Air Miles  Karta Lufthansa Senator

11

12

13


Stáhnout ppt "Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz."

Podobné prezentace


Reklamy Google