Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)"— Transkript prezentace:

1 Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
Pavel Seknička

2 Obsah přednášky Obchodování na sekundárním trhu (veřejném trhu) s cennými papíry Organizátoři regulovaného trhu, kteří v současnosti působí v ČR Obecně o burze cenných papírů a základní druhy burzovních spekulací Právní úprava organizátora regulovaného trhu Právní úprava mnohostranného burzovního systému

3 Obchodování s cennými papíry na sekundárním trhu s CP
Důležitou charakteristikou sekundárního trhu s CP jsou tržní ceny, tj. kurzy cenných papírů na něm dosahované, jež jsou pravidelně zveřejňovány a tím umožňují určitou zpětnou vazbu při rozhodování investiční veřejnosti. Z pohledu regulujícího, organizujícího a obsluhujícího dělíme tyto trhy na : Regulované, Neregulované. Neregulované trhy bývají často podle amerického vzoru nazývány trhy OTC, tj. over-the-counter což označuje přes pult, přes přepážku.

4 Organizátor regulovaného trhu
ZPKT nepracuje s termínem veřejný trh, avšak zavádí blízký termín regulovaný trh s investičními nástroji, který je charakterizován, jako trh na kterém se obchoduje pravidelně a který má stanovena pravidla pro přijímání investičních nástrojů k obchodování na regulovaném trhu, pravidla obchodování na regulovaném trhu a pravidla přístupu na regulovaný trh a to vše v souladu se zákonem o podnikání na kapitálovém trhu (§55 ZKPT). Organizátor regulovaného trhu potřebuje ke své činnosti souhlas ČNB, který má formu povolení (§38 ZKPT), jímž lze počet organizátorů účinně regulovat.

5 Organizátoři regulovaného trhu
Burza cenných papírů Praha RM-Systém, česká burza cenných papírů Power Exchange Central Europe

6 Burza cenných papírů (organizátor regulovaného trhu)
Burza je zvláštní druh organizovaného trhu. Burza je specifickou formou trhu, jež je charakterizována: Místně (lokální určení), Časově (doba konání), Osobně (subjekty na trhu vystupující) Vztahy zde vznikající (směna zastupitelného zboží za peníze) V současnosti je burza cenných papírů nezastupitelnou institucí finančního trhu, je organizována na členském principu. Podléhá veřejnoprávní regulaci a státnímu dozoru.

7 Základní formy burzovní spekulace
Spekulace na vzestup kurzu (býčí trh), cenné papíry jsou nakupovány za předpokladu, že kurzy cenných papírů dalším vývojem porostou, Spekulace na pokles kurzu (medvědí strategie), počítá se s poklesem kurzů, a proto cenné papíry prodává, aby je později koupil za nižší kurz.

8 Burza cenných papírů Praha, a.s.
Vznikla v listopadu 1992 Obchodování bylo zahájeno v dubnu 1993 Orgány BCPP: Valná hromada akcionářů Burzovní komora (6 členů, jsou voleni na pětileté období, schvaluje burzovní pravidla) Dozorčí rada (6 členů) Burzovní komora jako statutární orgán je oprávněna zřizovat k výkonu některých svých činností burzovní výbory (burzovní výbor pro členské otázky, burzovní výbor pro kótaci, burzovní výbor pro burzovní obchody apod.). Běžnou činnost BCPP řídí generální ředitel burzy, jehož jmenuje a odvolává burzovní komora. GŘ je zaměstnancem burzy, může být členem burzovní komory a burzovních výborů. Pokud není jejich členem, účastní se jejich zasedání s hlasem poradním. U BCPP působí Ruzhodčí burzovní soud, který byl zřízen burzovní komorou.

9 RM-Systém, česká burza cenných papírů, a.s.
RM-Systém, česká burza cenných papírů, a.s. je nestátní soukromou akciovou společností, která navázala svou organizací a technickým i programovým vybavením na celostátní síť registračních míst Střediska kupónové privatizace zapojených do první a druhé vlny kupónové privatizace v letech 1992 – V uvedené době systém fungoval pod názvem RM-Systém, který převzal i nový majitel (společnost FIO, a.s.). V RM-Systému absentuje prvek lokálního určení a prvek osobní. Burza není organizována na členském základě (tj. je v podstatě mimoburzovním trhem) a může na ní obchodovat kdokoliv.

10 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 37 Základní ustanovení Organizátor regulovaného trhu pro výkon své činnosti potřebuje povolení, které vydává ČNB. Vztah mezi organizátorem a účastníky trhu je komerční, resp. soukromoprávní, např. není na závadu, pokud se dle vzájemných smluv nebo pravidel organizovaného regulovaného trhu účastníci nazývají třeba „členy“.

11 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 38 Povolení k činnosti organizátora regulovaného trhu Odst. 1 - Povolení k činnosti organizátora regulovaného trhu uděluje ČNB na žádost příslušné obchodní společnosti, která zamýšlí provozovat regulovaný trh a která kumulativně splňuje příslušné předpoklady. Organizátor regulovaného trhu má formu buď akciové společnosti nebo s.r.o. s dozorčí radou, výjimkou může být např. komoditní burza, která je ze zákona osobou sui generis, tj. není ani s.r.o. ani a.s. Organizátor regulovaného trhu musí mít skutečné i zapsané místo na území ČR, nicméně skutečné sídlo v Obchodním rejstříku zapsané mít nemusí. Kapitálová vybavenost organizátora je zajištěna legálním způsobem, tj. hodnoty musí pocházet z legálních zdrojů, důraz je kladen na průhlednost hodnot, které byly použity na splacení počátečního kapitálu Organizátor musí mít představu o rozsahu poskytovaných službách a o pravidlech, jež tyto služby budou regulovat: pravidla přístupu na regulovaný trh, pravidla pro přijímání investičních nástrojů k obchodování na regulovaném trhu apod.

12 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
ZPKT také hovoří ve zmíněném § 38 odst. 1 písm. a)o věcných, personálních a organizačních předpokladech i když je přímo nestanovuje. Za věcné předpoklady považujeme materiální a technické zajištění výkonu činnosti. Za personální předpoklady považujeme dostatečné vybavení organizátora lidským faktorem tak, aby byly naplněny minimální požadavky zákona. Pokud jde o organizační předpoklady pak je třeba při povolovacím řízení doložit zejména splnění předpokladů uvedených v § 48 ZPKT. Dále je věnována také pozornost kvalifikované činnosti, což je pojem, který je vymezen v § 2 odst. 1 písm. e). Organizátor regulovaného trhu může požádat také o provozování mnohostranného obchodního systému, proto musí doložit také pravidla pro provozování tohoto systému.

13 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 39 Další podnikatelská činnost organizátora regulovaného trhu Od novely z roku 2009 umožnil zákonodárce organizátorovu regulovaného trhu vykonávat podnikatelskou činnost, která je vázána na správu vlastního majetku. § 40 omezení předmětu podnikání organizátora regulovaného trhu

14 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 41 Odborná péče organizátora regulovaného trhu Odst. 1 zahrnuje postup s odbornou péčí – veřejnoprávní úprava zakotvující poskytování služeb je založena na zásadě odborné péče jakožto souhrnu zásad lege artis. Odst. 2 poukazu na to, že jednání organizátora vůči zákazníkům musí být čestné, kvalifikované a spravedlivé S čestným jednáním souvisí především hodnoty důvěry a poctivosti. Kvalifikované jednání je primárně odrazem odpovědnosti, kterou organizátor nese za úroveň a kvalitu poskytovaných služeb. Spolehlivé jednání vyžaduje od organizátora, aby jednal nediskriminačně, objektivně, zajistil rovný přístup účastníků k poskytovaným službám. Nejlepší zájem účastníků je ve své podstatě svázán s povinností organizátora nakládat s pokyny účastníků způsobem dohodnutým s účastníky. Všechny shora uvedené kategorie patří do tzv. mimoprávních pojmů. Představují měřítko etického hodnocení konkrétních situací, jejich souladu s obecně uznávanými standardy poctivého jednání pro profesionální poskytování služby účastníkům.

15 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 42 Právo účasti zástupce ČNB na valné hromadě organizátora regulovaného trhu § 43 Vedoucí osoba organizátora regulovaného trhu Odst.2 v návaznosti na ustanovení tohoto odstavce by vedoucí odpovědná osoba měla být osobou důvěryhodnou, tento pojem koresponduje s pojmem „dobrá pověst“, ale také s právně respektovanějším pojmem „bezúhonnost“. ČNB může mít pochybnosti o důvěryhodnosti. U vedoucí osoby se dále posuzuje vzdělání, dostatečná praxe v řídící pozici, dostatečná odborná praxe na finančním trhu.

16 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 44 Zrušení nebo změna předmětu podnikání organizátora regulovaného trhu § 45 Přeměna organizátora regulovaného trhu § 46 Převod, zastavení nebo nájem podniku organizátora regulovaného trhu § 47 Nabývání, zvyšování a pozbývání kvalifikované účasti na organizátorovi regulovaného trhu a jeho ovládnutí

17 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 48 Organizační požadavky na organizátora regulovaného trhu V oblasti organizace má povinnost organizátor aplikovat ustanovení o řídícím a kontrolním systému obchodníka s cennými papíry. Tento systém aplikuje zejména ve vztahu k řízení rizik. Odst. 1 organizátor odpovídá aby řídící a kontrolní systém byl nastaven tak, aby odpovídal povaze, rozsahu a složitosti činností a s nimi spjatých rizik a poskytoval nezkreslený odraz o jednotlivých druzích rizik, které organizátor může podstoupit.

18 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
Pravidla přístupu organizátora k rizikům obsahují: Hlavní zásady, strategie a postupy řízení rizik, Proces tvorby a schvalování postupů a metod řízení rizik, včetně povinnosti jednotlivých členů statutárních orgánů, Postupy pro rozpoznávání, vyhodnocování, měření, sledování a ohlašování rizik a pro přijímání opatření vedoucích k jejich omezení.

19 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
Organizátor by měl formou vnitřního předpisu upravit: Identifikaci rizik, Pravidla a četnost vyhodnocování, úspěšnosti, přiměřenosti a účinnosti přijatých strategií, Pravidla a četnost vyhodnocování přiměřenosti a účinnosti opatření přijatých k řešení případných nedostatků v systému řízení rizik.

20 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
Organizátor regulovaného trhu je odpovědný za bezproblémové uzavření obchodu, ale i jeho bezproblémové vypořádání, tj. měl by zajistit rychlé a funkční připojení k vypořádacímu systému. § 49 Oznamovací povinnost organizátora regulovaného trhu § 50 Informační povinnost organizátora regulovaného trhu

21 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 51 přístup k vypořádacím systémům § 52 Oprávnění ČNB omezit činnost organizátora regulovaného trhu § 52 0chrana označení regulovaný trh § 54 Stálý rozhodčí soud organizátora regulovaného trhu Stálý rozhodčí soud má v současnosti BCPP a.s. Rozhodčí soud se zabývá spory plynoucí z obchodů uzavřených na regulovaném trhu zřizovatele soudu a dále spory z komoditních obchodů a obchodů souvisejících s činností organizátora regulovaného trhu podle § 39. Důležité jsou některá ustanovení zákona č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů v aktuálním znění.

22 Právní úprava mnohostranného burzovního systému
§ 69 Mnohostranný obchodní systém Odst. 1 – vymezení mnohostranného obchodního systému: Je trhem (obchodování nemusí být pravidelné) Nutnost pravidel: pro přijímání investičních instrumentů, pro obchodován, pro přístup do MTF Odst. 2 – transparentní pravidla obchodování Odst. 3 – pravidla pro přijímání investičních nástrojů na MFT Odst. 4 – pravidla přístupu do MFT, musí být objektivní a transparentní Odst. 5 – přístup k informacím Odst. 8 a 9 – jednotný pas MFT § 70 Přístup k vypořádacím systémům § 71 Organizační požadavky na provozovatele mnohostranného obchodního systému § 72 Transparentnost mnohostranného obchodního systému § 73 Obchod uzavřený v mnohostranném obchodním systému


Stáhnout ppt "Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)"

Podobné prezentace


Reklamy Google