Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava potravin rostlinného původu - suchým způsobem Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: 05. 10. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s předběžnou přípravou potravin - rostlinného původu (ovoce, zelenina, brambory…)
Opracování potravin rostlinného původu suchým způsobem. Potraviny, které budeme zpracovávat, musíme předběžně upravit a to provádíme těmito základními způsoby. 1) Suchým způsobem: Přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce - odstraníme nečistoty Loupání - zelenina ,ovoce, brambory - odstraníme nejtenčí vrstvu, právě v povrchové slupce je nejvíce vitamínů Vylupování - čerstvé fazolové lusky, zelený hrášek Škrábání – brambory, kořenová zelenina Odstraněním zvadlých listů – saláty, zelí, kapusta
Opracování potravin rostlinného původu suchým způsobem. Odkrajováním - více znečištěné části nebo nahnilé okraje vyřezáváním semeníků - paprika, cukyna Odpeckováním – peckovité ovoce (třešně, višně) Louskání, vytloukání – ořechy (jádra ořechů, mandlí) Prosívání – mouka (odstraníme z moučných výrobků nežádoucí příměsi) Lisování - ovoce, zelenina - pomocí ručních nebo elektrických lisů, např. citrónů, pomerančů
VY_32_INOVACE_TPP_501_pracovní_list K obrázkům přiřaď předběžnou přípravu a způsob čištění: _________________ ______________ _________________ ______________ _________________ ______________ ___________________ _______________
VY_32_INOVACE_TPP_501_pracovní_list_řešení K obrázkům přiřaď předběžnou přípravu a způsob čištění: lisování vylupování prosívání škrábání vypeckování okrájení přebírání loupání loupání
Použité zdroje. http://www.nasevyziva.cz http://www.multiweb.cz/hrnecku-var/pupravazeleniny.html Obrázky ovoce - http://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky+ovoce&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lKI3UZmaM5HMsgbzjoC4DQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázky zeleniny - http://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky+zeleniny&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IKU3UdXoKcXOswbuzoD4DQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázek mouky - http://www.google.cz/search?q=Obr%C3%A1zek+mouky&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=1oI4UbCUI_D54QSw4IDAAg&ved=0CC4QsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázek luštěnin - http://www.google.cz/search?q=Obr%C3%A1zek+lu%C5%A1t%C4%9Bnin&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=unhttp://www.google.cz/search?sourceid=navclient&hl=cs&ie=UTF-8&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&q=Obr%c3%a1zek+hr%c3%a1%c5%a1ekiv&sa=X&ei=bog4UeG_JeWl4ATs2oCAAQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázek hrášku – http://www.google.cz/search?sourceid=navclient&hl=cs&ie=UTF-8&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&q=Obr%c3%a1zek+hr%c3%a1%c5%a1ek Obrázek brambor - http://www.google.cz/search?sourceid=navclient&hl=cs&ie=UTF-8&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&q=obr%c3%a1zek+brambor