Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
autor Mgr. Alena Marková
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Přílohy k hlavním pokrmům Číslo DUM: VY_52_INOVACE_118_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů.
„EU peníze středním školám“
Potraviny rostlinného původu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zelenina.
Předběžná příprava potravin a surovin
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_298 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_295 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_520 Ročník: 2.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_505 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_514 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_516 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_282 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_504 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_515 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_512 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_506 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_297 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_300 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
TĚSTO KYNUTÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, kynuté, příprava, zásady, koblihy Autor:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Předběžná příprava surovin
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Věcné učení pro nižší stupeň ZŠS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava potravin rostlinného původu - suchým způsobem Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne:  05. 10. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s předběžnou přípravou potravin - rostlinného původu (ovoce, zelenina, brambory…)

Opracování potravin rostlinného původu suchým způsobem. Potraviny, které budeme zpracovávat, musíme předběžně upravit a to provádíme těmito základními způsoby. 1) Suchým způsobem: Přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce - odstraníme nečistoty Loupání - zelenina ,ovoce, brambory - odstraníme nejtenčí vrstvu, právě v povrchové slupce je nejvíce vitamínů Vylupování - čerstvé fazolové lusky, zelený hrášek Škrábání – brambory, kořenová zelenina Odstraněním zvadlých listů – saláty, zelí, kapusta

Opracování potravin rostlinného původu suchým způsobem. Odkrajováním - více znečištěné části nebo nahnilé okraje vyřezáváním semeníků - paprika, cukyna Odpeckováním – peckovité ovoce (třešně, višně) Louskání, vytloukání – ořechy (jádra ořechů, mandlí) Prosívání – mouka (odstraníme z moučných výrobků nežádoucí příměsi) Lisování - ovoce, zelenina - pomocí ručních nebo elektrických lisů, např. citrónů, pomerančů

VY_32_INOVACE_TPP_501_pracovní_list K obrázkům přiřaď předběžnou přípravu a způsob čištění: _________________ ______________ _________________ ______________ _________________ ______________ ___________________ _______________

VY_32_INOVACE_TPP_501_pracovní_list_řešení K obrázkům přiřaď předběžnou přípravu a způsob čištění: lisování vylupování prosívání škrábání vypeckování okrájení přebírání loupání loupání

Použité zdroje. http://www.nasevyziva.cz http://www.multiweb.cz/hrnecku-var/pupravazeleniny.html Obrázky ovoce - http://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky+ovoce&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lKI3UZmaM5HMsgbzjoC4DQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázky zeleniny - http://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky+zeleniny&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IKU3UdXoKcXOswbuzoD4DQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázek mouky - http://www.google.cz/search?q=Obr%C3%A1zek+mouky&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=1oI4UbCUI_D54QSw4IDAAg&ved=0CC4QsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázek luštěnin - http://www.google.cz/search?q=Obr%C3%A1zek+lu%C5%A1t%C4%9Bnin&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=unhttp://www.google.cz/search?sourceid=navclient&hl=cs&ie=UTF-8&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&q=Obr%c3%a1zek+hr%c3%a1%c5%a1ekiv&sa=X&ei=bog4UeG_JeWl4ATs2oCAAQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázek hrášku – http://www.google.cz/search?sourceid=navclient&hl=cs&ie=UTF-8&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&q=Obr%c3%a1zek+hr%c3%a1%c5%a1ek Obrázek brambor - http://www.google.cz/search?sourceid=navclient&hl=cs&ie=UTF-8&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&q=obr%c3%a1zek+brambor