Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání 6.5.2013 3. jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava OP VVV (věda, výzkum, vzdělávání)
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
OP VVV.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – Prioritní osa 3
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 OPVVV Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Specifický cíl 5 Zlepšení kvality pregraduální přípravy pedagogických.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
OP VVV.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok byla finální verze OP VVV předložena.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou 2. Setkání Řídícího výboru 21. června 2016, MÚ Kralupy nad Vltavou.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
1. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA 30. BŘEZNA 2016 DAČICKÉHO DŮM, KUTNÁ HORA.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Šablony OP VVV a podpora nadání
Místní plán inkluze + OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Vazba na Operační programy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: Ve škole po škole
OP VVV.
Aktuální informace o projektu
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Transkript prezentace:

Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání

Investiční priority 1.Předcházení předčasnému ukončování školní docházky a jeho omezování, podpora rovného přístupu ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání. 2. Zlepšování přístupu k celoživotnímu učení, zdokonalování dovedností a schopností pracovníků a zvyšování významu systémů vzdělávání a odborné přípravy pro trh práce, včetně zlepšování kvality odborného vzdělávání a přípravy a zavedení a rozvoje programů učení založeného na pracovní činnosti a učňovských programů, jako jsou duální výukové systémy.

Investiční priorita 1 Předcházení předčasnému ukončování školní docházky a jeho omezování, podpora rovného přístupu ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Specifické cíle: 1.Rozvoj inkluzívního vzdělávání 2.Zvýšení kvality a otevřenosti předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ 3.Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích 4.Rozvoj systému hodnocení kvality a strategického řízení ve vzdělávání 5.Zkvalitnění pregraduální přípravy pedagogických pracovníků

Investiční priorita 2 Zlepšování přístupu k celoživotnímu učení, zdokonalování dovedností a schopností pracovníků a zvyšování významu systémů vzdělávání a odborné přípravy pro trh práce, včetně zlepšování kvality odborného vzdělávání a přípravy a zavedení a rozvoje programů učení založeného na pracovní činnosti a učňovských programů, jako jsou duální výukové systémy Specifické cíle: 1.Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce 2.Propojení počátečního a dalšího vzdělávání

Tématická setkání Tématická setkání – externí skupina SC5 - Zkvalitnění pregraduální přípravy pedagogických pracovníků SC 7 - Propojení počátečního a dalšího vzdělávání SC1 - Rozvoj inkluzívního vzdělávání, SC2 - Zvýšení kvality a otevřenosti předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ SC6 - Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce SC4 - Rozvoj systému hodnocení kvality a strategického řízení ve vzdělávání SC 3 – Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích

Tématická setkání – externí účastníci Zástupci : –školských asociací a sdružení –NNO –státní správa –krajů –místních samospráv –místních akčních skupin –podnikatelských komor a zaměstnavatelských svazů –vysokých škol

Podněty z tématických setkání Zásadní – vypořádání do aktuání verze programového dokumentu Ostatní -vypořádání do květnové verze programového dokumentu OP VVV -vypořádání do prováděcího dokumentu (1. draft v červnu 2013) K intervenční logice -vypořádání do prováděcího dokumentu (1. draft v červnu 2013) Připomínky byly vstřícné - podněty, které rozvíjejí kvalitu programu. Děkujeme za aktivní partnerský přístup všem účastníkům.

Hlavní změny po zapracování zásadních připomínek

1. Důraz na rozvoj partnerství škol a mimoškolního vzdělávání „Jedním z klíčových principů prioritní osy 4 je posílení spolupráce mezi počátečním, neformálním a zájmovým vzděláváním dětí a mládeže při tvorbě, realizaci a vyhodnocení vzdělávacích programů.“ (OPVVV k , str. 45)

1. Důraz na rozvoj partnerství škol a mimoškolního vzdělávání Princip bude uplatňován pouze v případech, kdy partnerství: - aktivně napomáhá dosažení specifického cíle (nestačí, že je v souladu) - aktivně přispívá k dosažení očekávaných výsledků vzdělávacích programů - soustředí se na zlepšování výsledků a procesů učení se, výuky a výchovy jednotlivých dětí/žáků - posiluje roli školy jako centra celoživotního učení (zvyšuje kompetence pracovníků školy pro rozvoj partnerství) - zaměřuje se na propojení vzdělávání a výchovy ve škole a mimo školu - aplikuje a rozvíjí v praxi koncept uznávání výsledků mimoškolního vzdělávání Dále pouze za předpokladu, že: -projekt je výsledkem již navázené spolupráce - partneři se podílejí společně na realizaci projektu -partneři a cílové skupiny se společně podílejí na evaluaci projektu

2. Rozvoj všech klíčových kompetencí dětí a žáků U dětí a žáků bude podporován v OP VVV rozvoj všech klíčových kompetencí ve smyslu doporučení Evropského parlamentu a Rady ze dne 18. prosince 2008 o klíčových schopnostech pro celoživotní učeni, tedy: 1.komunikace v mateřském jazyce, 2.komunikace v cizích jazycích, 3.matematická schopnost, základní schopnosti v oblasti vědy a technologií, 4.schopnost práce s digitálními technologiemi, 5.schopnost učit se, 6.sociální a občanské schopnosti, 7.smysl pro iniciativu a podnikavost, 8.kulturní povědomí a vyjádření.

3. Podpora nadání a talentu napříč všemi vzdělávacími oblastmi Nadání a talent dětí, žáků a studentů budou systémově a komplexně rozvíjeny napříč všemi vzdělávacími oblastmi, včetně nadání a talentu ve sportu, umění a v manuální zručnosti. Vycházíme z třísložkového modelu – nadání zahrnuje: - nadprůměrné schopnosti/znalosti/dovednosti alespoň v jedné z těchto oblastí: kognitivní, pohybová, manuální, umělecká, sociální - (vysokou) angažovanost v úkolu (tj. silnou vnitřní motivaci vykonávat činnosti, v nichž se tyto schopnosti/znalosti/dovednosti mohou realizovat) - vysokou míru tvořivosti. (Renzulli, 2011, Urban a spol., 2003).

Postup dalších prací do Zapracování všech podnětů a připomínek -do Programového dokumentu OP VVV -do prováděcího / implemementačního dokumentu Návrh systému monitoringu, evaluací a indikátorů výstupů a výsledků Aktualizace intervenční logiky na základě provedených změn Spolupráce na návrzích implementace Integrované přístupy v sociálně vyloučenách lokalitách (zejména spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování)

Děkujeme za spolupráci