Alternativní paliva Připravenost České rafinerské na využití biokomponent pro výrobu motorových paliv - biopaliv Konference - Praha 12.12. 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alternativní paliva v dopravě a jejich vliv na životní prostředí
Advertisements

Biopaliva v dopravě a jejich očekávaný rozvoj
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Úspory – součást energetické koncepce EU Soukromá iniciativa nebo tuhá centralizace? Mirek Topolánek Mirek Topolánek: Úspory – součást energetické koncepce.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Ondřej Cudlín Kašparová Iva Petr Tejml
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Analýza životního cyklu biopaliv Analýza životního cyklu biopaliv Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Ústředna:
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
RESPONSIBLE CARE ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO UŽITÍ BIOSLOŽEK V DOPRAVĚ A CHEMICKÉM PRŮMYSLU PREZENTACE STAVU K ZÁŘÍ 2007 Přednášející musí často.
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
technologie využití biomasy
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
PRÁVNÍ RÁMEC PODPORY ALTERNATIVNÍCH PALIV V DOPRAVĚ VOJTĚCH MÁCA Pracovní seminář k projektu VaV MD „Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Společenské a hospodářské prostředí
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Technické řešení ČEPRO, a. s
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Adam Jur č o 4.A Obnovitelné Zdroje. Co jsou obnovitelné zdroje ? „Obnovitelné p ř írodní zdroje mají schopnost se p ř i postupném spot ř ebovávání č.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Ch_112_Biomasa Ch_112_Energie_Biomasa Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Registrační.
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Mgr. et Mgr. Vojtěch Máca
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Konstrukce motorů pro alternativní paliva TÜV UVMV s.r.o. ۰ TÜV SÜD Group Konference SCHP ČR a ČAPPO Alternativní paliva Konstrukce motorů.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Ing. Jakub Dostál Energetika.
(Staro)nová role venkova a zemědělství. Budoucnost venkova x rezortismus Tradice a potenciál zemědělství Land - und Energiewirt.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2015.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ne/Možnosti splnit cíle udržitelnosti v České republice ČAPPO - trh PHL v České republice.
Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Bezpečnost IT v rámci strategie infrastruktury Pavel Král, CIO Česká rafinérská, a.s.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
TRANSPORT POLLUTANTŮ V ENVIRONMENTU. Obr.1A1 Obsah CO2 v zemské atmosféře v závislosti na letopočtu.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Bioetanol.
Energetická (ne)bezpečnost
BIOPALIVA.
Předseda Správy státních hmotných rezerv
Ropné hmotné rezervy očima laika , PETROLsummit, PRAHA
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Pozice ZSČR k záměru zrušit povinnost míchat biopaliva do pohonných hmot Tisková konference AUTOR: Martin Pýcha.
SVĚTOVÁ (R)EVOLUCE BIOPALIV
Transkript prezentace:

Alternativní paliva Připravenost České rafinerské na využití biokomponent pro výrobu motorových paliv - biopaliv Konference - Praha

Proč biokomponenty? Obnovitelný zdroj energie Snižování závislosti na ropné surovině Udržení kulturního rázu krajiny Podpora zemědělství Vytváření nových pracovních příležitostí Zlepšení bilance CO 2 ____________________________________ Geo-politické zájmy a strategie Evropy …. Požadavky legislativy

I. Uplatnění biokomponent / obnovitelných surovin v energetice Pro výrobu tepelné a elektrické energie lze využít prakticky jakoukoliv biomasu a to přímo, nebo po její transformací na příklad na bioplyn. Energetické využití obnovitelných zdrojů je významně podporováno legislativně i ekonomicky (biomasa / dřevěné štěpky, vodní či alternativní zdroje energie apod.) EUROPIA position on the Biomass Action Plan COM (2005)628: Within the energy sector use of biomass for stationary applications like heat and power generation offer the best energy efficiency and greatest GHG avoidance. Any regulatory follow-up to the Biomass Action Plan should give priority to these applications

II. Uplatnění biokomponent jako motorová paliva Podle směrnice Evropského parlamentu a Rady evropské unie mají členské státy provést postupnou náhradu klasických motorových paliv za biopaliva a jiná alternativní paliva. Podíl alternativních paliv na celkové spotřebě motorových paliv se má v období do roku 2020 zvyšovat Podíl biopaliv na spotřebě motorových paliv pro dopravu by se měl dle směrnice 2003/30/EC zvyšovat postupně ročně o 0,75% (podle energetického obsahu), z 2,00% v roce 2005 na 5,75% v roce 2010 EUROPIA position on the Biomass Action Plan COM (2005)628 and EU Strategy on Biofuels COM (2006) 34: a) …EU cannot produce enough biofules even to meet current indicative targets…unrestrictive imports…reduced cost and enhanced GHG benefits… b) …any legislation and tax-treatment to promote the development and use of biofuels should encourage those bio-components that deliver the greatest GHG avoidance potential at the lowest cost… c) …Promotion of Bio-Ethanol as gasoline component will only add to Europe‘s already large surplus in motor gasoline…much better…producing bio- diesel… d) …involvement the use of a tradable biofuel certificate or credit… e) …mandated recepies requiring fixed ammount of biofuel in each litre must be avoided…

I. generace paliv z obnovitelných zdrojů MEŘO – metylester řepkového oleje – náhrada motorové nafty EtOH – bio-ethanol – náhrada automobilového benzínu Další alternativy: - Jiné oleje a tuky pro výrobu metylesterů (sojový nebo slunečnicový olej, kafilární tuky aj.) - Oleje a tuky pro přímou syntézu uhlovodíků vhodných jako náhrada motorových paliv - Jiné alkoholy vhodné jako náhrada motorových paliv (propanol, iso-propanol aj.) získané z obnovitelných zdrojů - ETBE – vysokooktanová složka benzínu nahrazující MTBE (methyl-terc.butyl-éter)

Produkt Bioetanol (kt) FAME (kt) Celkem (kt) Biopalivo Vedlejší produkty Odpadní produkty Surovina: semena / obil.zrno Produkce biopaliv a ostatních produktů v roce 2010

Přehled připravenosti Připravenost k datu Česká rafinérská a. s. Litvínov – bioethanol do AuBi – MEŘO do motorové nafty (zkušební výroba pro export – 12/2006) Česká rafinérská a. s. Kralupy nad Vltavou – bioethanol do AuBi (s využitím stávajícího skladovacího tanku) – MEŘO do motorové nafty Česká rafinérská a. s. (v případě jasné definice legislativy) – ETBE ze stávající jednotky do AuBi – ETBE z nové/rekonstruované jednotky do AuBi Výroba směsných paliv, zejména směsné motorové nafty s obsahem MEŘO nad 31%, je v ČR realizována řadou subjektů již od 90-tých let v množství závisejícím na ekonomice výroby, resp. na rozsahu a dostupnosti státní podpory této výroby

SR Redistil. KeHT CDU JET Topné oleje n-C4, LPG LPG Train Claus Síra Využití biokomponent v rafinerii IKL Druzhba Isom. Redistil. VD FCC Propyl. GOHT / MBU NHT 3-CS SDS Autobenz. Nafta MTBE  ETBE EtOH RME

Situace v České rafinérské - shrnutí CRC je od technicky připravena k přímému mísení bioetanolu do automobilového benzinu v množství v rozmezí povoleném platnými normami (tj. 0 – 5 % V/V) a FAME/MEŘO do motorové nafty v množství v rozmezí povoleném platnými normami (tj. 0 – 5 % V/V), není vyloučena výroba 31% bionafty při omezené kapacitě Na svých silničních terminálech bude schopna vydávat motorová paliva obsahující přímé biokomponenty, do produktovodního systému bude připravena dodávat dlouhodobě skladovatelná paliva (tj. motorovou naftu bez přídavku MEŘO, automobilový benzín bez EtOH, event s ETBE) Skutečně namísené množství bude závislé na řadě okolností a podmínek (legislativa, podmínky na trhu, dostupnost biokomponent, strategie procesorů ČeR atd.) ČRC věnuje značné finanční prostředky na výzkum chování směsí klasických ropných paliv s biosložkami