Luštěniny Ing. Alena Říhová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Ekosystém pole Rostliny našich polí.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Použití luštěnin v kuchyni
Škola: Praktická škola dvouletá
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Luštěniny
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Potraviny rostlinného původu
Mgr. Miroslava Slavíková
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Užitkové rostliny.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Obilniny - výživa lidstva (energetická spotřeba, celosvětově 30-40% vysp. země, 90% „rozvojové“) - sacharidy (obilka 60-70%), bílkoviny (9-15%) - celosvětová.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Mgr. Věra Vasiljevičová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Luskoviny řadíme do čeledi bobovité (Fabaceae) – syn. vikvovité (Viciaceae), motýlokvěté (Papilionaceae). Rod: Hrách (Pisum) Hrách setý polní (P. sativum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Ekosystém pole Rostliny
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Potravinářské zbožíznalství
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Luštěniny Ing. Alena Říhová

Luštěniny = zralá suchá semena luskovin např. hrách, čočka, fazole, sója, cizrna (římský hrách) Složení: neplnohodnotné bílkoviny (sója plnohodnotné) sacharidy – škrob, alfa-galaktosidy---> nadýmání ---> snížíme klíčením, máčením, tep.zpracováním tuky (jen sója 20%), lecitin vitamíny – B, E, A min. látky – Ca, Mg, P, Fe, K (špatně využitelné ) vláknina

Luštěniny Namáčíme 3 – 24 h Solíme po tep. úpravě Použití: polévky, kaše, příloha k masu, do salátů apod. Mají své místo ve staročeské kuchyni (pražená pučálka na tržnicích – naklíčený hrách, šoulet, hrachová kaše) Roční spotřeba 2 kg na osobu/rok=> nízká

Hrách: Tržní druhy: zelený, žlutý celý, půlený loupaný, neloupaný Hrášek, hrášek cukrový – fáze mléčné zralosti (konzervace)

Fazole: mají různou velikost, tvar i barvu Tržní druhy: bílé, černé, hnědé, strakaté ledvinkovité, kulovité

Čočka: Tržní druhy: velkozrnnou a drobnozrnnou žlutá, oranžová, hnědá, zelená nebo černá (kuželovitá, francouzská, nerozváří se)

Sója: Tržní druhy: černá, žlutá uplatnění jako potravina, krmivo i jako surovina pro zpracovatelský průmysl olej, lecitin, tofu, sojové maso, soj. mléko, soj. jogurt, soj. omáčka, soj. mouka