Školní vzdělávací program výuka informatiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovace předmětu Grafika na PC
Advertisements

Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Pilotních projekt SIPVZ, okruh D – Implementace výukového softwaru na speciálních školách Soubor výukových prezentací pro zvláštní školu Speciální školy,
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Environmentální výchova pro základní školu
Střední odborné učiliště gastronomie, u Krbu 521, Praha 10
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PT – obecná charakteristika
Systémový software Aplikační software
C O NOVÉHO V ECDL. RVP – vzdělávací oblast IKT Je zmíněn koncept ECDL jako vzor pro konstrukci obsahu vzdělávací oblasti.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Počítačová grafika - úvod
Systém kurikulárních dokumentů
VYUŽITÍ ICT PŘI TVORBĚ DUM
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Taneční a pohybová výchova
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Obor informační technologie
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Grafická podoba ŠVP Platí pro: MS WORD OpenOffice.org v jakékoli verzi.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Digitální učební materiál
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Práce s daty – aplikace II.
Výuka informatiky Gymnázium Šlapanice.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
Profil manažera vzdělávání EGON centra VS Benešov,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
2D A 3D CAD Systémy CAD. CAD CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora konstruování v oblastech: - Strojírenství.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Informatika v devítce přehled. Úvodní povídání ● Co znamená pro koho informatika ● Cíle pro první půlrok ○ Rozumět principům komunikace (historie, vývoj,
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Školní vzdělávací program výuka informatiky 2005

Použité zkratky RVP = rámcový vzdělávací program ŠVP = školní vzdělávací program ZV = základní vzdělávání ZŠ = základní škola

Cíl: Na základě obecného RVP vytvořit konkrétní ŠVP Ještě větší konkretizace: výuka ICT Ale!!: souvislosti s ostatními vzdělávacími oblastmi: Skloubení hlavních cílů a záměrů dodržení správného počtu hodin mezipředmětové vztahy – průřezová témata

Průřezová témata Osobnostní a sociální výchova Výchova demokratického občana Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech Multikulturní výchova Environmentální výchova Mediální výchova

Jak „získat“ ŠVP? zkopírovat - NE vytvořit vlastní - ANO koupit - NE zkopírovat - NE vytvořit vlastní - ANO využít vzorový a ten tvořivě upravit na své podmínky ANO - existuje Manuál ZV pro tvorbu ŠVP – má usnadnit tvorbu ŠVP ZV všem školám, které budou mít povinnost ŠVP ZV vytvořit podle RVP ZV. Výzkumný ústav pedagogický Praha = www.vuppraha.cz

Organizační začlenění výuky informatiky do ŠVP Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie: 1 hodina na 1. stupni 1 hodina na 2. stupni Je tento počet hodin v dnešní „technické“ době dostačující?

Řešení disponibilní hodiny průřezová témata zapracování do učebních osnov vytvoření vyučovacího předmětu pro průřezové téma integrace průřezového tématu do dalších činností ve škole zařazení průřezových témat jako projekty některé školy uvažují o všech možnostech integrace ICT do ostatních předmětů

Výchozí situace pro prorůstání ICT do ostatních vzdělávacích oblastí dobrá : vybavenost ICT finance na zlepšení současného stavu stále se zlepšující informační gramotnost učitelů (SIPVZ)

Výuka ICT na 1. stupni zapojit učitele z 1. stupně od 1. třídy v prvních 2 – 3 ročnících pravidelná práce s PC v rámci běžných vzdělávacích oblastí: výuka práce s ICT výukové programy 1 hodina týdně Informatika • Ve 4. ročníku je předmět posílen o 1 hodinu z disponibilní časové dotace. • Vyučovací předmět Informatika je na 1. stupni posílen o 1 hodinu, na druhém stupni o 3 hodiny z volné disponibilní časové dotace. Vzdělávací obsah předmětu je doplněn o rozšiřující učivo.

Výuka ICT na 2. stupni 6. ročník: povinná 1 hodina doplnění počítačové gramotnosti žáků umožnit další využití v ostatních VO další hodinová dotace: dle profilace školy: orientace školy na ICT: cca 2 hodiny v každém ročníku 2. stupně

2. stupeň – jak navázat? od šk. roku 2006/2007 možnost, od 2007/2008 = nové ŠVP v 1. a 6. třídě přechodný vzdělávací program v 6. ročníku – pro žáky „nedotčené“ ICT po 5 letech definitivní ŠVP ALE!! Může být ŠVP někdy definitivní?

RVP – Informační a komunikační technologie 1. stupeň: Učivo základní pojmy informační činnosti - informace, informační zdroje, informační instituce struktura, funkce a popis počítače a přídavných zařízení operační systémy a jejich základní funkce seznámení s formáty souborů (doc, gif) multimediální využití počítače jednoduchá údržba počítače, postupy při běžných problémech s hardware a software zásady bezpečnosti práce a prevence zdravotních rizik spojených s dlouhodobým využíváním výpočetní techniky základní funkce textového a grafického editoru

vývojové trendy informačních technologií 2. stupeň: Učivo vývojové trendy informačních technologií hodnota a relevance informací a informačních zdrojů, metody a nástroje jejich ověřování Internet počítačová grafika, rastrové a vektorové programy tabulkový editor, vytváření tabulek, porovnávání dat, jednoduché vzorce prezentace informací (webové stránky, prezentační programy, multimédia) ochrana práv k duševnímu vlastnictví, copyright, informační etika

Návrh výuky Informačních technologií na ZŠ – 3. ročník úvodní seznámení s počítačem hry výukové programy základy Internetu Malování Kroužky Počítači vybavené jednotlivé třídy na 1. stupni ZŠ

4. - 5. ročník POVINNÁ VÝUKA POČÍTAČŮ V ROZSAHU 1 HODINA ZA TÝDEN. VÝUKA PROBÍHÁ POD VEDENÍM ODBORNÉHO UČITELE A KAŽDÝ ŽÁK MÁ K DISPOZICI SVŮJ POČÍTAČ. = Ideální stav! Úvod do informačních technologií Cíl výuky: používat soubory, kopírovat, přesouvat, mazat a hledat uspořádat si základní informace o hardware pracovat se školní sítí ovládat textový editor na úrovni tvorby jednoduchých textových dokumentů s minimálním formátováním hledat jednoduché informace v síti Internet a použít tyto informace pro tvorbu dokumentu

Příklad práce pro žáky 5. třídy Pohádková postava

využívat výpočetní techniku v běžném životě 6. - 7. ročník Základy práce s počítačem Cíl výuky: využívat výpočetní techniku v běžném životě zrychlit používání výpočetní techniky žáky třídit a analyzovat získané informace ovládat textový editor na úrovni pokročilého uživatele základy tabulkového editoru posílení práce ze soubory a školní sítí vyhledávat v síti Internet informace pokročilejším způsobem instalace systému, údržba počítače, nastavení parametrů systému základní informace o digitální fotografii a jejím zpracování

Příklad zadání práce pro žáky 6. – 7. třídy ZŠ

8. - 9. ročník Základy práce s počítačem volitelný předmět, 2 hodiny týdně Cíl výuky: základy grafického programu (Zoner Callisto, Adobe Photoshop) Programy pro tvorbu prezentací – Microsoft PowerPoint využívání počítačů v ostatních oblastech vzdělávání využití znalostí získaných ve výuce počítačů při samostatné i skupinové práci. (Výstupy z projektů atd.) výrazné aktivní používání výukových programů případně e-learningu tvorba vlastních výukových projektů pro spolužáky jak v on-line variantě, tak v tištěné podobě – spolupráce napříč ročníky Nadstavba: PC kroužky aktivace a využívání komunikace s žáky jiných škol v reálném čase při internetových konferencích atd. základy tvorby www stránek

Projekt – Informatika + zeměpis Příklad zadání práce pro žáky 9. ročníku ZŠ Projekt – Informatika + zeměpis ,

Používání multimédií ve výuce informatiky Vizualizace, konkretizace, velká pomoc při výuce = = DATAPROJEKTOR Práce s digitální fotografií = DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT Tvorba projektů, předvedení, zaznamenání = = DIGITÁLNÍ VIDEOKAMERA

Konec