MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Výživa.
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve stravě.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Výživa ve stáří.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Sacharidy.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
SACHARIDY CUKRY RZ
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Cukry Alice Skoumalová.
Bílkoviny.
Výživa ve sportu - opakování
Mgr. Richard Horký.  esenciální aminokyseliny jsou nutnou součástí stravy, tělo si je neumí vytvořit samo  neesenciální aminokyseliny si organismus.
Luštěniny Ing. Alena Říhová
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VZORCE AMINOKYSELIN PŘIŘAZOVAČKA Přiřaďte ke vzorcům označených čísly 1 – 10 správný název z nabídky aminokyselin.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Glykemický index a glykemická nálož
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Glykemický index a glykemická nálož
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Lékařská chemie Aminokyseliny.
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK Bílkoviny, sacharidy MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK

Základní pojmy ve výživě Hlavní živiny: trojpoměr hlavních živin /% z celkové energie na den/ B : T : S 10-15% : 30% : 55-60%

Bílkoviny obsahují C, H, O, N, S, P součást orgánů a svalstva, hormony, enzymy a protilátky

Bílkoviny denní potřeba: 0,8 g/kg, 1,2 g/kg u vegetariánské diety 1 gram bílkovin = cca 4 kcal nadměrný přísun→renální insuficience, rozvoj aterosklerózy (při zvýšeném konzumu tuků)

Aminokyseliny: esenciální (leucin, izoleucin, valin, methionin, fenylalanin, lyzin, threonin, tryptofan) semiesenciální (histidin, arginin, tyrosin)

Aminokyseliny: neesenciální (glycin, k. glutamová, glutamin, serin, taurin, alanin, ornitin, tyrozin, cystein, prolin, hydroxyprolin,kys. asparagová, asparagin)

Kvalita bílkovin = biologická hodnota Bílkoviny plnohodnotné a neplnohodnotné Nedostatek bílkovin ve výživě → kwashiorkor Proteino-energetická malnutrice → marasmus

Sacharidy Využitelné sacharidy – štěpeny v GIT na fragmenty → zdroj energie a stavební jednotky Nevyužitelné sacharidy – vláknina Zdroj energie (1 gram sacharidů = cca 4 kcal)

Monosacharidy (1x 6C) glukóza, galaktóza, fruktóza Disacharidy (2x 6C) sacharóza, laktóza, maltóza Oligosacharidy (3-5x 6C) rafinóza, stachyóza, vebaskóza Polysacharidy (>200-600xC) škrob, glykogen

Vstřebávání: Z tenkého střeva monosacharidy přímo, ostatní sacharidy po rozštěpení. maltóza = glu+glu sacharóza = glu+fru laktóza = glu+gala laktózová intolerance – porucha trávení laktózy

oligosacharidy v luštěninách → ↓ máčením ve vodě, klíčením

Využití glukózy: 1) energetický substrát 2) tvorba glykogenových rezerv 3) tvorba tukových rezerv hormonální regulace: inzulin, glukagon

Glykemický index Glykemický index – poměrná veličina, která srovnává hladinu krevní glukózy po konzumaci potraviny s hladinou krevní glukózy po podání referenční potraviny (glukóza nebo bílý chléb) Měří se porovnáním ploch pod křivkou při stejné dávce glukózy (50 g glukóza a množství potraviny, které obsahuje 50 g glukózy)

Glykemické křivky

Glykemický index Testování na 10 dobrovolnících Odběr krve z prstu v intervalu 15 nebo 30 min, po dobu 2 hod (3 hod. u diabetiků) Standardní etalon 10g nebo 50g glukózy Hodnoty GI - do 55 nízká (luštěniny, celozrnné potraviny) - 56 – 69 střední - nad 70 vysoká (rafinované potraviny)

Co ovlivňuje GI ? (1) Typ sacharidu (škrobu): amylopektin želatinizuje, zvyšuje GI (rýže) amylóza (luštěniny) snižuje GI Malé částice s větším povrchem zvyšují GI (mouka) Vláknina (viskózní) snižuje GI

Co ovlivňuje GI ? (2) Zralost ovoce zvyšuje (nedozrálá rajčata nižší GI) Obsah tuku snižuje GI Kyselost snižuje GI (fermentované mléčné výrobky, vitamin C) Kuchyňská úprava zvyšuje GI (hnětení, tepelný zásah, mletí) Individuální závislost jedince

Vybrané hodnoty GI (1) vařená rýže 139 bramb. kaše 75 burizony 95 bramb.hranolky bageta francouz. pšen. chléb 70 bramb. pečené bez tuku 94 celozrnný chléb 65 cornflakes 85-90 müsli inst. br. kaše 85-88 banány bramb. vařené 80 pizza 60-80

Vybrané hodnoty GI (2) kuskus vařený 61 inst.nudle 47 ananas 60 špagety 48-45 zmrzlina mrkev vařená 45 kukuřice vařená jahody 40 sušenky Bebe Dobré ráno 52-57 čočka vařená 30 rýže parboiled 56 sojové boby vař. 20 jahodový džem 50 mléko polotučné 11-21

Výhody nízkého GI Nižší poptávka po inzulinu Lepší dlouhodobá kontrola hladiny glukózy v krvi Redukce krevních lipidů (oxidace tuků místo sacharidů) Prodloužení pocitu sytosti Omezení přejídání

Doporučení: preferovat v konzumaci potravin s nízkým GI spotřeba jednoduchých cukrů <10% (cca 60g/den) dostatek vlákniny