VALNÁ HROMADA AVOŠ 14. duben 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VALNÁ HROMADA AVOŠ 15. duben 2014
Advertisements

PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ dne 29. dubna Kontrola usnesení poslední valné hromady Zpráva o činnosti -složení KV AVOŠ -členská základna -přehled nejdůležitějších.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 20. dubna NÁVRH USNESENÍ VALNÉ HROMADY AVOŠ VH schvaluje zprávu o činnosti za rok VH schvaluje zprávu dozorčí rady.
VALNÁ HROMADA AVOŠ 23. dubna Priority KV AVOŠ Důraz na : Aktivní spolupráci KV AVOŠ s UZS ČR,NUV a odborem pro VOV a další vzdělávání MŠMT Pokračování.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
Asociace Ředitelů Zdravotnických Škol České republiky 10. dubna 2012 ______________________________ SZŠ a VOŠ zdravotnická Praha, 5. května JARNÍ SEMINÁŘ.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 12. dubna  Kontrola usnesení Valné hromady AVOŠ z 20. dubna 2010  Priority KV AVOŠ na školní rok 2010/2011.
vedoucí pracovní skupiny
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 20. dubna Kontrola usnesení poslední Valné hromady AVOŠ Zpráva o činnosti - složení Koordinačního výboru AVOŠ - členská základna.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
vlastní hodnocení školy
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
VALNÁ HROMADA AVOŠ 19. dubna Priority KV AVOŠ Důraz na užší spolupráci členů KV AVOŠ – vedoucích sekcí, se školami podle oborového zaměření v průběhu.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
KONFERENCE AŘG ČR PŘEROV-3. DUBNA – 5. DUBNA 2013.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Všeobecné nebo odborné vzdělání? Konference AŘG Hradec Králové 2015 RNDr. Zdeněk Bergman.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Novinky ve specializačním vzdělávání
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
1 Valná hromada Asociace vyšších odborných škol, AVOŠ Praha, 14. duben 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1.
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK. Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji CZ /0.0/0.0/15_002/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
ZPRÁVA PŘEDSEDKYNĚ O ČINNOSTI AVOš ZA Rok 2016
Seminář pro žadatele Výzva 02_16_041 VOŠ
Individuální projekt OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
ZPRÁVA PŘEDSEDKYNĚ O ČINNOSTI AVOš ZA Rok 2017
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Pracovní setkání středních škol
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
Transkript prezentace:

VALNÁ HROMADA AVOŠ 14. duben 2015

Koordinační výbor AVOŠ zvolený Valnou hromadou dne 19. dubna 2012 Ing. Markéta Pražmová předsedkyně AVOŠ PhDr. Karel Štix místopředseda AVOŠ za sekci ekonomickou: PhDr. Dana Čapková Ing. Milena Kolářová PhDr. Eva Svobodová  za sekci humanitní: PhDr. Jan Sehnal PhDr. Eva Zátopková PhDr. Marie Bílová, ukončila 2015 za sekci technickou: RNDr. Jiří Homolka Mgr. Ivana Vitisková, Ing. Jana Vacková za sekci zdravotnickou: PhDr. Karel Štix PhDr. Miroslava Zoubková PhDr. Dagmar Sitná, PhD. ukončila březen 2015 za sekci zemědělskou: Ing. Karel Dubský ukončil 2014 Ing. Milan Johanis od 15.4.2014 Ing. Ivan Roušal ukončil 16.9. 2014 PhDr. Ladislav Pytloun, P.h.D. od 16.9.2014 Ing. Markéta Pražmová

Dozorčí rada zvolená Valnou hromadou AVOŠ dne 19. dubna 2012 Mgr. Václav Kočovský předseda Ing. Ludvika Jakešová místopředsedkyně PhDr. Věra Kmochová PaedDr. Josef Erhart ukončil 1.9.2014, od 16.9. 2014 PaedDr. Jiří Ludačka Mgr. Ing. Michal Pospíšil

Počet a struktura členů AVOŠ k 14. 4 Počet a struktura členů AVOŠ k 14.4.2015 podle oborů a zřizovatele /z toho samostatné/ obory veřejné soukromé církevní celkem EKO 15/0 14/ 9 0 29/9 HUM 14/1 3/2 3/1 20/4 TECH 23/0 0 0 23/0 ZDRAV 24/1 6/4 1/0 31/5 ZEM 9/0 0 0 9/0 Celkem 85/2 23/15 4/1 112/18

Zápisy na stránkách www.asociacevos.cz Informace o aktivitách a klíčových tématech KV AVOŠ ve školním roce 2014/2015 -1 Zápisy na stránkách www.asociacevos.cz aktivní spolupráce s vedoucím oddělení odboru vzdělávání MŠMT, účast na klíčových jednáních MŠMT a MZ, na jednáních PT RHSD MŠMT, aktivní spolupráce s UZS ČR, NUV jednání s poslanci, ministry školství a zdravotnictví, prezentace problematiky VOV na konferenci Školství 2015, připomínky KV AVOŠ k zásadním vládním dokumentům („Strategie 2020“, „Dlouhodobý záměr 2015-2020“, novela ŠZ), články v odborných periodikách ... provedeno statistické zjišťování a vyhodnocení počtu studujících a absolventů na VOŠ za rok 2014 včetně jejich uplatnění na trhu práce a vydávání Europassů

Informace o aktivitách a klíčových tématech KV AVOŠ ve školním roce 2014/2015 -2 Příprava základních tezí a aktivní účast na: Národních kulatých stolech k VOV a VOŠ Kulatém stolu ke vzdělávání v nelékařských zdravotnických povoláních Národním kulatém stolu k problematice Zemědělské školství Návrzích témat, vhodných pro tvorbu šablon žadatelů z řad VOŠ - pro připravované výzvy v rámci OP VVV ( tvorba vzdělávacích standardů, tvorba digitálních učebnic…)

- vyjádřit hlavní důvody pro jejich další existenci Vymezení základních požadavků a cílů představitelů AVOŠ pro jednání NKS -rozhodnout se zúčastněnými zástupci zda VOV (vošky) ano – ne - vyjádřit hlavní důvody pro jejich další existenci - vymezit 2 konkrétní návrhy na realizaci cíle legislativní (samostatný zákon o VOV, ) ano - ne jiné návrhy (úpravy stávajících norem) -stanovit časový horizont jednotlivých kroků MŠMT  

Závěry NKS pro další směřování VOV-1. Novelou školského zákona a prováděcí vyhlášky přesně vydefinovat zařazení VOV do TV a provést dílčí úpravy např. prodloužení možnosti přijetí uchazeče ke vzdělávání ve VOŠ z 30. 9. do 31. 10. daného kalendářního roku (sjednocení s VŠ), posílení pravomocí AK VOV(mj. vyřešit souvislost s propojením institutu akreditace programu a jeho zápisu do školského rejstříku), povinnost využívat při hodnocení výsledků vzdělávání studentů kredity ECTS (nejedná se o změnu zákona, ale prováděcího předpisu k němu), povinnost využívat systému modulů a Novelou zákona o VŠ řešit problematiku prostupnosti absolventů/studentů VOŠ do Bc.programů škol vysokých; hrozí riziko odporu vysokých škol proti povinnosti uznávat výsledky dosažené ve vyšší odborné škole školou vysokou.

Závěry NKS pro další směřování VOV-2. -shoda všech zúčastněných na postupných krocích 2.Zabezpečit stabilizaci sektoru vyššího odborného vzdělávání dílčími úpravami stávající právní úpravy, především školského zákona a prováděcí vyhlášky; a novelou zákona o vysokých školách vydefinovat parametry prostupnosti do Bc. programů VŠ v časovém horizontu 1 až 2 roků vypracovat a schválit novou koncepci VOV na základě materiálu z r. 2011- nejpozději v roce 2016 předložení návrhu na legislativní řešení 3 návrhy na legislativní řešení: prioritou zůstává samostatný Zákon o VOV, Zákon o odborném vzdělávání, Zákon o TV

DOPORUČENÍ a žádost KV AVOŠ:-1 -Sledovat pravidelně všechny aktuality na www.asociacevos.cz a neprodleně informovat o všech změnách v údajích o škole vedení AVOŠ -Sledovat vyhlášení výzev v rámci OP VVV na www.msmt.cz, záložka Strukturální fondy 2014-2015 (semináře, předběžný harmonogram výzev, šablony). 1. výzvy pro SC 3 se připravují na 27.4.2015 - e- mailový dotaz na opvvv@msmt.cz-dle posledních zpráv nereálné -Aktivně se zapojit do programů Domu zahraniční spolupráce v rámci programu ERASMUS+. -Důsledně vydávat každému absolventovi Dodatek k diplomu i v anglickém jazyce. Kontakt:Boumová Sylvie koordinátorka Národního centra Europass tel:274022342 sylvie.boumova@nuv.cz -Zjišťovat údaje o počtu absolventů a jejich uplatnění. -Při předkládání vzdělávacích programů k posouzení AK VOV využívat doporučené elektronické formuláře

DOPORUČENÍ KV AVOŠ: -Využít nabídku společnosti IngenioetArti, která ve spolupráci s Code Creator připravuje projekt na vznik elektronického úložiště (knihovny) a pomoc při tvorbě elektronických učebnic (skript) pro zájemce z řad VOŠ -obě společnosti nabídnou školám metodickou pomoc -školy mohou využít pro tvorbu interaktivních knih dotační prostředky z OP VVV - připravují se šablony Budoucnost směřuje k využití digitalizace vzdělávání i na VOŠ Jde o nový vzdělávací trend, který zvýší atraktivnost škol při rozhodování zájemců o studium na VOŠ

Zhodnocení činnosti KV AVOŠ -Přání a očekávání AVOŠ pozitivního rozhodnutí vedení MŠMT , které by garantovalo zahájení prací k vyřešení postavení VOŠ-nesplněno -Dosažení dílčích výsledků v jednáních s vedením MZ a shodných výstupů z KS - vzdělávací programy VOŠZ, nebudou zrušeny včetně všeobecné zdravotní sestry. (nedořešen DZZ)- pokud budou platit po personální změně na MZ -Malá naděje a víra většiny členů KV AVOŠ na prolomení „autonomie“VŠ - snad vydrží i do roku 2016, kdy VOŠ bude 20 let.

Návrh KV AVOŠ členským školám AVOŠ -na doporučení pana ministra připravovat věcný záměr novely ŠZ ( týkající se pouze VOV), který bude až po přijetí zákona o VŠ předložen reprezentaci VŠ k připomínkování -V případě schválení bude provedena legislativní změna v § znění VOV ve ŠZ( atributy profesně zaměřeného TV, úpravy činnosti AK VOV, návrhy na prostupnost…)-tím VOV stabilizovat -následující kroky závisí na tom, zda VŠ přistoupí na zařazení oboustranné prostupnosti do další z novel zákona o VŠ

Výzva členským školám AVOŠ -nevzdávejte úsilí o zlepšování kvality vzdělávání na VOŠ- viz ocenění mnohých absolventů v zahraničí Buďte hrdi na to, že při vysoké konkurenci snadného vstupu maturantů do Bc. programů VŠ a prudkému demografickém poklesu , je trvale oblíbené VOV. Ve šk. roce 2014/15 bylo přijato v ČR: do DS 7 803 studentů proti roku 2013/14 8 548 - 745 ost. for. 2 954 studentů proti roku 2013/14 3 257 -303 10757 rozdíl - 1 048 11 805

Závěr Navzdory stále nejistým perspektivám VOV Vám všem přeji -pevné zdraví -hodně optimismu a úspěchů na Vašich školách - víru v pozitivní změnu vnímání potřebnosti vyššího odborného vzdělávání u reprezentace VŠ , která se cítí VOŠ ohrožena a má neomezenou moc rozhodovat o tomto profesně zaměřeném studiu Děkuji všem členům KV AVOŠ za jejich práci pro AVOŠ po celé tříleté období nad rámec svých povinností s vedením svých škol a věřím, že budou společně „bojovat“ dál… Markéta Pražmová