Reostat Potenciometr- dělič napětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkon elektrického proudu
Advertisements

Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Elektrická práce. Elektrická energie
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Nauka o elektrických vlastnostech těles
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Vztah mezi výkonem, prací a časem
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Práce a výkon elektrického.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 04.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
VY_32_INOVACE_08-11 OHMŮV ZÁKON.
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Rezistor. Je to elektrotechnická součástka, která svým
Anotace Prezentace, která se zabývá reostatem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak využít reostat ke změně proudu či.
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Této práci říkáme elektrická práce.
Mechanická práce, výkon a energie
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Při přemístění částic s nábojem Q ve vnější části obvodu z jedné svorky zdroje na druhou vykonají síly elektrického pole práci W. Elektrická práce ve.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Mechanika II. Výkon VY_32_INOVACE_ V praxi není důležitá pouze velikost vykonané práce, ale také doba, za kterou byla práce vykonána.
Základy Elektrotechniky
Shrnutí učiva I Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickou prací a energií. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak vypočítat elektrickou.
Elektrický proud.
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů Číslo DUM: III/2/FY/2/2/13 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrická práce Číslo DUM: III/2/FY/2/2/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F8-003 Předmět FYZIKA 8.ROČNÍK.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k použití již probraných fyzikálních veličin a pomocí nich k zavedení nového pojmu „účinnost“
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny a ionizované plyny: usměrněný pohyb iontů.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
P14a1 METROLOGIE ELEKTRICKÝCH VELIČIN PŘEHLED VELIČIN.
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektrická práce a elektrická energie
09 REOSTAT - DĚLIČ EL.NAPĚTÍ A REGULÁTROR EL. PROUDU
Účinnost stroje VY_32_INOVACE_FYZ_1_33
Elektrická energie, elektrická práce, výpočtové úlohy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Reostat, potenciometr TÉMATICKÝ CELEK:
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
Reostat a jeho použitie
Fyzika 2.D 12.hodina 23:35:26.
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Reostat Potenciometr- dělič napětí Reostat-je rezistor, jehož odpor je možno měnit. -na válci z izolantu je navinutý odporový drát, který je spojen mezi dvěma svorkami (A),(B) - Třetí svorka (C) je spojena s vodivým kontaktem - jezdcem Obr. 154/2.63 Schematická značka

Užití reostatu K regulaci proudu + (A) (B) A Jako dělič napětí - potenciometr + (A) (B) V

Elektrická práce Elektrická energie Při průchodu elektrického proudu vodičem konají síly elektrického pole práci - elektrickou práci. Prochází-li vodičem mezi jehož konci je napětí U, proud I po dobu t, vykoná elektrické pole práci :

+ Čím větší je napětí mezi konci vodiče, tím větší je i elektrická práce (výkon) A (1) (2) V V U1 U2 + Čím větší je elektrický proud procházející vodičem, tím větší je i elektrická práce (výkon) I2 (2) A I A I1 (1) V

Výkon elektrického proudu Výkon P je užitečná práce vykonaná za 1 sekundu Příkon Po je elektrická práce, která se skutečně za1 sekundu vykonala Příklad: Příkon=100% Výkon= 8% Ztráty = 92%

Vzorec pro výkon Vzorec pro příkon Známe-li elektrický výkon P (příkon Po)a dobu t, po kterou vodičem procházel proud, určíme elektrickou práci ze vztahu: Jako jednotku elektrické práce užíváme wattsekundu ( )

Účinnost η vypočítáme jako podíl výkonu a příkonu Účinnost nemá jednotky, píše se pouze jako desetinné číslo, zlomek nebo v procentech.