Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu Číslo DUM: III/2/FY/2/2/16 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a magnetické jevy Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí s fyzikální veličinou elektrický výkon (elektrický příkon). Žák se naučí pomocí vzorce vypočítat elektrický příkon spotřebiče a pomocí elektrického příkonu vypočítat vykonanou elektrickou práci. Klíčová slova: Elektrický výkon, elektrický příkon, elektrická práce, jednotka elektrického příkonu, výpočet elektrického příkonu. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu. Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 8. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Výkon elektrického proudu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová.

3 Elektrický výkon je fyzikální veličina.
Vyjadřuje elektrickou práci, která se vykonala za jednotku času. Značka: P Základní jednotka: 1 W [watt] Elektrický výkon měříme wattmetrem.

4 V praxi rozlišujeme elektrický výkon P a elektrický příkon PO u daného zařízení.
Výkon: užitečná elektrická práce, která se vykonala za 1 s Příkon: elektrická práce, která se skutečně vykonala za 1 s (příkon zahrnuje ztrátu části energie – zahřívání vlákna žárovky při svícení, zahřívání motoru vlivem tření atd.)

5 Výpočet elektrického výkonu (příkonu)
Elektrická práce vykonaná za jednotku času. Pro výpočet příkonu platí, že pokud prochází vodičem, mezi jehož konci je stálé napětí U, stálý elektrický proud I : Po - příkon W - elektrická práce U - elektrické napětí I - elektrický proud t - čas

6 Výpočet elektrické práce pomocí příkonu
Na elektrických spotřebičích je většinou uveden příkon ve wattech při připojení spotřebiče k určitému napětí. Platí, že pokud známe elektrický příkon PO a dobu t, kterou procházel vodičem elektrický proud, vypočítáme elektrickou práci: Po - příkon W - elektrická práce t - čas Pro elektrickou práci užíváme jednotku 1 W.s . Platí: W.s = 1 J

7 Příklady: 1. Žárovkou prochází proud 0,5 A a je připojena ke zdroji napětí 140 V. Jaký je příkon této žárovky? U =140 V I = 0,5 A P = ? [W] P = U . I P = ,5 P = 70 W Příkon žárovky je 70 W.

8 2. Vypočítejte velikost elektrického proudu, který prochází žárovkou v automobilu o příkonu 60 W při napětí 12 V. U =12 V P = 60 W I = ? [A] Žárovkou prochází elektrický proud 5 A.

9 3. Topná spirála v elektrickém vařiči je připojena k napětí 230 V
3. Topná spirála v elektrickém vařiči je připojena k napětí 230 V. Odpor této rozžhavené spirály je 16 Ω. Vypočítejte příkon spirály. U =230 V R = 16 Ω P = ? [W] P = U . I P = ,5 P = 2645 W Příkon spirály je 2645 W.

10 4. Vypočítej odpor žárovky, jejíž příkon je při napětí 120 V 60W.
U =120 V P = 60 W R = ? [Ω] Odpor žárovky je 240 Ω.

11 Otázky a úkoly: 1. Co vyjadřuje veličina elektrický výkon?
El. práci, která se vykonala za jednotku času. 2. Jaká je značka a jednotka elektrického výkonu? P, W 3. Jaký je rozdíl mezi výkonem a příkonem? Příkon zahrnuje ztráty části energie. 4. Podle jakého vzorce vypočítáte velikost elektrického příkonu? 5. Podle jakého vzorce vypočítáte velikost elektrické práce pomocí příkonu?

12 Použité zdroje: AUDRIUS MEŠKAUSKAS. wikipedia: wattmetr [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu"

Podobné prezentace


Reklamy Google