Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Změny skupenství látek
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Digitální učební materiál
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Látky mohou mít tři skupenství:
Digitální učební materiál
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Změny skupenství látek Autor:
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
FYZIKA Změny skupenství.
Měrná tepelná kapacita
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
VÝPOČET HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_2_Výpočet hmotnosti Téma: Fyzika.
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení třetí závislosti tepla. K přímé úměrnosti tepla na hmotnosti.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Jak lze změnit odpor polovodičů
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Změny skupenství látek
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Tání a tuhnutí - početní úlohy
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Název vzdělávacího materiálu Jevy o hustotě látek
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Transkript prezentace:

číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Miroslava Chrstošová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 8. Vytvořeno: leden 2014 Anotace: Materiál slouží k procvičení daného tématu, metodické pokyny jsou uvedeny na jednotlivých stránkách

Co je teplota tání? Co se děje s látkami při teplotě tání (tuhnutí)? Je teplota tání stejná jako teplota tuhnutí? Jaká je teplota tání (tuhnutí) vody? Změní se teplota tání (tuhnutí) vody, když do ní přisypeme sůl? Závisí teplota tání na tlaku? (Vzpomeň si, co se děje s ledem pod bruslí) Vyhledej teploty tání ostatních látek z tabulek.

Proces přeměny pevné látky v kapalinu teplota (°C) kapalina Pevná látka kapalina Pevná látka čas (s) tání Tání a tuhnutí jsou děje, kdy se pevná látka mění na kapalnou a naopak. Teplota tání závisí na druhu látky a na tlaku – vyšší tlak – nižší teplota tání. Při tání látka přijímá teplo, při tuhnutí odevzdává teplo.

Měrné skupenské teplo tání Měrné skupenské teplo tání lt (jednotky kJ/kg) je teplo, které musí přijmout 1 kg látky o teplotě tání pro to, aby se změnil na kapalinu o téže teplotě. (Po dobu, než se všechna látka změní na kapalinu, se její teplota nemění.) Vyhledej měrné skupenské teplo tání tání různých látek v tabulkách. Které látce o hmotnosti 1 kg a o teplotě tání musíme dodat více tepla, aby se roztála – ledu nebo železu?

Mění se objem tělesa při změně skupenství? Proč není vhodné dávat skleněnou láhev s pitím do mrazáku? Může voda v potrubí v zimě způsobit problémy? Proč led plave na vodě? Řešení: Voda při přeměně zvětšuje svůj objem, u většiny ostatních látek je to naopak, zmenšují svůj objem. Led plave na vodě, protože má menší hustotu než voda. Voda má největší hustotu při 4 °C – anomálie vody.

CSc., nakladatelství PROMETHEUS, Praha, r. 1999, ISBN 80-7196-149-3 Zdroje a citace: Fyzika pro 8. ročník základní školy, PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., nakladatelství PROMETHEUS, Praha, r. 1999, ISBN 80-7196-149-3