VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3.4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
,,Šumava“ zachycuje ve svém názvu šumění větru v lesích, které se zdají nekonečné  Vývěsním štítem Šumavy jsou rozlehlé přírodní lesy  Šumava je.
Národní parky České republiky
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Česká republika Horopis I.
Národní park Šumava.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Národní parky v České republice
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_01.
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Jihočeský kraj Rozloha – km2
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_66.
největší v ČR a ve střední Evropě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
1. Šumavská soustava Pozůstatky horského ledovce.
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_277_ČR 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Šumavská subprovincie
VY_32_INOVACE_ZCR_683 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Evropa Téma:Španělsko – pracovní list řešení Jméno autora:Mgr.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3.
65-42-M/01 Hotelnictví VY_32_INOVACE_ZCR_641 Ročník: 3.
VY_32_INOVACE_ZCR_697 Ročník: 4. Vzdělávací obor:
VY_32_INOVACE_ZCR_656 Ročník:3. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Atypické stavby Prahy Téma:Atypické stavby Prahy Jméno autora:Mgr.
VY_32_INOVACE_ZCR_628 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Základní charakteristiky Afriky Jméno autora:Mgr. Lucie.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_696 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Evropa Téma:Slovensko Jméno autora:Mgr. Lucie Salačová Vytvořeno.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Švýcarsko - pracovní list - řešení Jméno autora: Mgr. Jan Vajner
NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_ Národní park Šumava TÉMATICKÝ.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
VODSTVO ČR Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Graclík. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_10_Pohoří ČR- Šumava TÉMATICKÝ.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_45_Šumava
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika – Jihočeský kraj
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Česká republika - pohoří
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Plzeňský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ŠUMAVA, POŠUMAVÍ a ČESKÝ LES
Pozůstatky horského ledovce - jezera
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_ZCR_667 65-42-M/01 Hotelnictví Ročník: 3.4. Vzdělávací obor: 65-42-M/01  Hotelnictví Tematický okruh: Národní park Šumava Téma: Jméno autora: Mgr. Ivana Frýdlová Vytvořeno dne:  17. .10.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny –Národní park Šumava Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o oblastech ČR. Dokument můžeme využít jak při práci skupinové, tak i při samostatné práci studentů, popřípadě jako opakovací test. Dokument můžeme využít i při maturitním opakování ve čtvrtých ročnících. Využití při hodinách zeměpis cestovního ruchu, seminář z cestovního ruchu.

NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA 1

NP Šumava http://www.cittadella.cz/europarc/templates/default/img/seznam/podklad_cz.png

NP Šumava http://en.arup.cas.cz/cz/publikace/files/rozhledy/mapa_CR_pro_AR.bmp

http://www.risy.cz/Files/Images/jihocesky/reginf/Tur_reg_SUM.jpg

http://www.sumavaregion.cz/img/uvodni_mapa.gif Osídlení dnes

NP ŠUMAVA Vyhlášen : roku 1991 Rozloha : 690 𝑘 𝑚 2 , největší NP ČR, ale i celé střední Evropy Sídlo správy NP : Vimperk Časová využitelnost : celoroční Hlavní funkce : rekreace, zimní, letní sporty pěší, vodní, cyklo. turistika …. Hlavní centra : Lipno, Kvilda, Povydří, ledovcová jezera….

? PROČ ? 2

Ochrana pestré mozaiky rozsáhlých rašelinišť, smrkových i bukových pralesů, horských luk, řek. Na ochranu ledovcových jezer, které jsou zde jediné na našem území.

„ Zelená střecha Evropy“ Co znamená pojem „ Zelená střecha Evropy“

Území: - CHKO Šumavské podhůří - NP Šumava - NP Bavorský les na straně Německa Tvoří největší souvislý komplex lesů ve střední Evropě, který UNESCO vyhlásilo za biosférickou rezervaci tzv. „ Zelená střecha Evropy“.

Vliv člověka

První výskyt člověka na Šumavě se datuje již od 12. století. 3

s těžbou nerostů (zlata, železné rudy), - 18. století je spojeno s těžbou nerostů (zlata, železné rudy), s rozvojem sklářství, dřevařství, pastevectví. Šumava se začala zalidňovat. Vznikla celá řada vesnic, osad a samot. 4

Podstatné změny nastaly po 2 Podstatné změny nastaly po 2. světové válce, kdy se celé území nynějšího NP nacházelo v hraničním pásu a vojenském výcvikovém prostoru. 5

To znamenalo vylidnění celé oblasti a téměř čtyřicetiletý útlum veškeré lidské činnosti. Zanikla celá řada vesnic i samot a počet obyvatel se snížil na minimum. 6

http://www.sumavaregion.cz/img/uvodni_mapa.gif Osídlení dnes

Dlouhodobé problémy NP?

Pravidelně se opakující kůrovcové kalamity.

O kůrovcových kalamitách jsou vedeny záznamy od 19. století. V důsledku sklářství docházelo k rozsáhlému odlesňování a zjednodušení skladby lesa. Docházelo ke změně skladby lesa výsadbou užitkového smrku, to vedlo k narušení přirozené rovnováhy. O kůrovcových kalamitách jsou vedeny záznamy od 19. století. 7

Spory týkající se těžby dřeva. 8

Výstavba dalších turistických středisek a areálů na území parku a CHKO. 9

Jakého původu jsou jezera NP?

Ledovcová jezera Asi před 10 000 lety bylo na svazích nejvyšších šumavských hor 11 ledovců, které, vyhloubily budoucí jezerní dna hrazená obloukovými valy čelních morén. Po roztátí ledovců se vyhloubené jímky naplnily vodou, a tak vzniklo původně 10 jezer. Dnes můžeme navštívit 8 jezer ležících v nadmořské výšce kolem 1000 m. Pět z nich se nachází na české straně Šumavy. Jezero Laka, Prášilské a Plešné na území NP, Černé a Čertovo jezero v CHKO Šumava.

Které jezero na Šumavě je největší, co o něm víš?

Černé jezero 10

Je největší jezero na Šumavě i v České republice. Nachází se 6 km SZ od Železné Rudy pod S svahem Jezerní hory. Má rozlohu 18,4 ha. Leží v nadmořské výšce 1008 m, je nejníže položené jezero u nás. Dosahuje maximální hloubky 40,6 m. Své jméno dostalo od zdánlivě černé barvy vody jezera, která je způsobena odrazem tmavých lesů, které ho obklopují. Dno jezera tvoří skála na níž je v současné době asi 9 m kalu, který tvoří pyl z okolních stromů, ukládající se zde po tisíce let.

11 Hráz jezera je zpevněná betonem a je u ní hydroelektrárna z r. 1929 – 1930 první přečerpávací elektrárna v ČR .

Přehrada pod Černým jezerem 12 Přehrada pod Černým jezerem

Nejvýše položené jezero NP?

Jezero Laka leží v nadmořské výšce 1096 m n. m., svojí rozlohou 2,78 ha je nejmenší jezero NP. 13

Alespoň 5 atrakcí NP.

Ledovcová jezera 14

Povydří 15

Pramen Vltavy 16

Údolní nádrž Lipno 17

Hráz Lipenské přehrady 18

Na náhorních rovinách nad 800 m n. m Na náhorních rovinách nad 800 m n.m. se nachází rašeliniště vrchovištního typu slatě 19

Schwarzenberský kanál, je plavební kanál pro dřevo, je 44 km dlouhý. 21 Schwarzenberský kanál, je plavební kanál pro dřevo, je 44 km dlouhý.

Horní portál tunelu který je 400m dlouhý u Jeleních Vrchů 20 Horní portál tunelu který je 400m dlouhý u Jeleních Vrchů

Vyznačte do mapy tyto pojmy:

Lipenská přehrada http://www.risy.cz/Files/Images/jihocesky/reginf/Tur_reg_SUM.jpg

nejvyšší vrchol Plechý 1378 m http://www.risy.cz/Files/Images/jihocesky/reginf/Tur_reg_SUM.jpg

Boubínský prales http://www.risy.cz/Files/Images/jihocesky/reginf/Tur_reg_SUM.jpg

pramen Vltavy   http://www.risy.cz/Files/Images/jihocesky/reginf/Tur_reg_SUM.jpg

Konec

Seznam použitých zdrojů a literatury HRALA, Václav. Geografie cestovního ruchu. Praha: Idea Servis, 1994, ISBN 80-901462-4-4. ANDĚL, Jiří; MAREŠ, Roman. Evropa. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, s.r.o., 2001, ISBN 80-7182115-2 NEUVEDEN. Národní park Šumava [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_park_%C5%A0umava NEUVEDEN. Šumava - turistický region [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.risy.cz/cs/krajske-ris/jihocesky-kraj/regionalni-informace/o-kraji/region-sumava/ NEUVEDEN. Ledovcová jezera [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.npsumava.cz/cz/1507/sekce/ledovcova-jezera NEUVEDEN. Černé jezero [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A9_j NEUVEDEN. Laka [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Laka 1 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.retour.cz/mesta/zelezna-ruda/img/np_logo.gif 2 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://chaloupka.unas.cz/images/cerjez.jpg 3 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Chalupska-slat.jpg/800px-Chalupska-slat.jpg 4 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Vydrariver03.jpg/450px-Vydrariver03.jpg 5 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/Mlyn%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_sla%C5%A5.JPG/800px-Mlyn%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_sla%C5%A5.JPG 6 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Aconitum_louka.jpg/455px-Aconitum_louka.jpg 7 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/15_cec_sumava2008.jpg/449px-15_cec_sumava2008.jpg 8 NEUVEDEN. google [online]. [cit.17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.sumava21.cz/imgs/08_Rakousko_05.jpg9 9 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.google.cz/search?q=np+%C5%A1umava&hl=cs&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=jVJ8UPekE8SO4gSiv4HwBw&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1366&bih=571 10 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.penzionhavelka.cz/cernejezero_awm_min.jpg?root=Li4vLi4v&data=wcmssz325K1vzoXoPW4r+Jtv1THt5KfFXJeRhUeF8jiFySxrI/bovV8GzGA4MJFggTC4NQ7 11 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://itras.cz/fotogalerie/npr-cerne-a-certovo-jezero/velke/cerne-jezero-007.jpg 12 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.tv-adams.wz.cz/cerne_jezero.html# 13 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://itras.cz/fotogalerie/jezero-laka/velke/jezero-laka-022.jpg 14 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://fotoblog.in/galerie/zen/i.php?a=pametihodnosti&i=Plechy5.jpg 15 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.naucnoustezkou.cz/galerie/povydri/povydri-01.jpg 16 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.upily.cz/obrazek/2/pramen-vltavy/ 17 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.hubert-lipno.cz/img/1.jpg 18 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.jiznicechy.org/image8/016.jpg 19 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.isumava.cz/storage/200702051327_Chalupska%20slat-600.jpg NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: 20 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/GuentherZ_2005-04-24_0194_Jeleni_Vrchy_Schwarzenbergkanal_Tunneleingang.jpg 21 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 17.10.2012]. Dostupný na WWW: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUuwebQFILwnnn3udOI73dzaJVG77AItqoAJwMT9L8McoXZCqRtw