Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo VY_32_Inovace_3413 Název Šumava Téma hodiny Povrch České republiky Předmět Vlastivěda Ročník/y/ 4. Anotace Materiál obsahuje informace o pohoří Šumava. Seznamuje žáky s podnebím, rašeliništi, řekami, jezery, Národním parkem a dalšími důležitými údaji. V závěru jsou opakovací otázky. Očekávaný výstup Seznamuje se s pohořím Šumava, pracuje s mapou, odpovídá na otázky, vyhledává důležité informace. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Šumava -- táhne se v délce téměř 100 km po naší jihozápadní hranici s Německem a částečně i s Rakouskem. Pozvolna se svažuje do Čech, do Německa klesají svahy prudčeji. Pohoří pokrývají zachovalé lesy. Nejvyšší horou na naší straně je Plechý m n. m.

3 Mírné šumavské svahy, z nichž dešťová voda stéká jen pomalu, a chladné deštivé podnebí přispěly ke vzniku rozsáhlých -- rašelinišť. Rašeliniště zadržuje vodu ze srážek. Největší rašeliniště jsou na soutoku Teplé a Studené Vltavy. Nejcennější přírodní oblasti jsou chráněny v Národním parku.

4 Na Šumavě najdeme i zbytky původních lesních porostů, například
Boubínský prales, který je chráněn již skoro 150 let. Boubínský prales je národní přírodní rezervace která byla vyhlášena již v roce Jedná se tedy o třetí nejstarší českou přírodní rezervaci. Rezervace byla zřízena na popud lesníka Josefa Johna a během let se postupně rozrůstala z 47 ha na současných 685 ha. Mezi nejznámější zástupce patřil Král smrků, jenž byl povalen sněhovou vichřicí v roce 1970.

5 Pozůstatkem činnosti ledovců jsou šumavská jezera.
Nejznámější a pověstmi opředená jsou jezera Černé a Čertovo. Černé jezero leží v nadmořské výšce přes tisíc metrů (jeho rozloha je větší než 18 ha a je téměř 40 m hluboké) Plešné jezero

6 Na Šumavě pramení naše nejdelší řeka Vltava.
Pramen Vltavy se nachází cca 5,5 km jihojihozápadně od obce Kvilda na Šumavě, 600 metrů od hranice s Německem. Teplá Vltava, která je považována za hlavní pramennou větev, pramení na východním svahu Černé hory (1 315 m) na Šumavě ve výšce 1 172 m nad mořem jako Černý potok. V nadmořské výšce 731 m u osady Chlum se stékají Teplá a Studená Vltava. Ta pramení na druhé straně hranic v Bavorsku. Od soutoku obou hlavních pramenných toků Teplé a Studené Vltavy tak řeka po zbytek své cesty nese jméno Vltava. Studená Vltava Meandry Teplé Vltavy Teplá Vltava Na Šumavě také pramení řeka Vydra.

7 Lipno bylo vybudované na řece Vltavě v letech 1952–1959.
Strmé vltavské svahy těsného údolí byly mimořádně vhodné pro stavbu přehradních nádrží. Řeka Vltava před Lipnem Lipno bylo vybudované na řece Vltavě v letech 1952–1959. Jde o rozlohou největší přehradu a vůbec o největší vodní plochu na území České republiky (díky čemuž bývá také občas označována za České či Jihočeské moře). Hráz přehrady se nachází v obci Lipno nad Vltavou. Nejširší je přehradní nádrž u Černé v Pošumaví, kde se rozlévá až na 5 km. Na pravobřežní straně zasahuje až k státním hranicím s Rakouskem.

8 Vzácní obyvatelé Šumavy
Rys ostrovid Puštík bělavý

9 Budeme si pamatovat: Na Šumavě pramení naše nejdelší řeka. Víš, jak se jmenují její prameny? Jak se jmenuje nejvyšší hora na české straně? Jak se jmenuje nejstarší chráněná oblast Šumavy? Která vzácná zvířata žijí na Šumavě? Znáš nějaká šumavská jezera? Co jsou to rašeliniště, jak vznikají? Jaká přehrada vybudovaná na Vltavě leží na Šumavě? S kterými státy tvoří Šumava hranici? V jaké části České republiky Šumava leží?

10 Použité zdroje: Archiv autora
christopher friese Michael Gäbler Adam Hauner at cs.wikipedia Wikimol Pudelek (Marcin Szala) Sgbeer Mgr. Zdeněk Kubeš Pimvantend

11 Mgr. Zdeněk Kubeš Mgr. Zdeněk Kubeš at cs.wikipedia Chmee2 User:Aktron Další foto autor: ©Dana Motyčková CHALUPA, Petr. Putování po České republice. Vyd. 3., upr. Všeň: Alter, 2008, 50 s. Člověk a jeho svět. ISBN


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google