Odborné sympózium Implementácia ESG: Príklady dobrej praxe UKF v Nitre,15.11.2012 Kvalita a hodnocení akademických pracovníků Jana Talašová Přírodovědecká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Rektor Zdroj:
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Studijní program Ekonomika a management
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Okna vědy dokořán Rostislav Miarka. Souhrnné informace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa 7.2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Oblast.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
KATEDRA PRÁVNÍCH OBORŮ, ŘÍZENÍ A EKONOMIKY MARTIN ŠIMÁK KOLEGIUM DĚKANKY 8. ČERVNA 2012 Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Fond rozvoje sdružení CESNET
MAPLIMAT Modernizace studia aplikované matematiky
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Martin Pešl, Martin Vrubel
Doktorské studium na FLD
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Transkript prezentace:

Odborné sympózium Implementácia ESG: Príklady dobrej praxe UKF v Nitre, Kvalita a hodnocení akademických pracovníků Jana Talašová Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého v Olomouci

Obsah  Představení systému hodnocení vytvořeného na PřF UP včetně jeho softwarové implementace IS HAP  Zkušenosti z pilotního testování tohoto systému  Srovnání s jinými zahraničními i tuzemskými systémy  Závěr

Představení systému hodnocení akademických pracovníků vyvinutého na PřF UP

Historie vývoje systému hodnocení AP Historie vývoje systému hodnocení AP  PřF UP (2006) - záměr vytvořit model pro hodnocení akademických pracovníků (pedagogika a VaV)  Za tím účelem studováno: hodnocení kvality v terciárním vzdělávání (ESG), řízení lidských zdrojů obecně, existující modely rutinně používané v zahraničí (USA, Kanada, Austrálie…) a později i modely vznikající v ČR.  Postupně navrženy 2 třídy matematických modelů hodnocení.  Pilotní testování finálního modelu na datech PřF UP (2009, 2010, 2011) a FIS VŠE (2011).  Od r je pilotní testování systému součástí IPN Kvalita  PřF UP (2012) – IS HAP, SW implementace modelu hodnocení

Hledání jasně srozumitelného modelu Hledání jasně srozumitelného modelu  V první etapě ( ) vytvořené matematické modely hodnocení: agregace dílčích hodnocení v pedagogice a VaV pomocí stále sofistikovanějších agregačních operátorů (WA, OWA, WOWA), výsledné modely byly bohužel obtížně srozumitelné pro hodnotitele i hodnocené akademické pracovníky.  Pro konečné řešení (od r. 2010) bylo použito jazykově orientované fuzzy modelování – jazykové hodnotící škály, jazykově definované báze hodnotících pravidel: navržený model byl jednoznačně podpořen AS PřF (2010), vzhledem ke srozumitelnosti pro všechny zainteresované.

Cíle modelu hodnocení postihnout všechny typy aktivit akademických pracovníků, využívat jen měřitelná a snadno ověřitelná data, být snadno použitelný a dobře srozumitelný, odrážet přínos akademického pracovníka pro fakultu, akceptovat individuální zaměření akademických pracovníků (víc na pedagogiku nebo víc na VaV), oceňovat excelentní výkon v každé ze dvou hodnocených oblastí (pedagogika, VaV) a celkově zajišťovat co nejlepší informační podporu v oblasti řízení lidských zdrojů.

Základní charakteristika modelu  Cílem je periodické roční hodnocení výkonu akademických pracovníků ve dvou hlavních oblastech: –pedagogická činnost –vědeckovýzkumná činnost  Rozdílné požadavky jsou kladeny na různé pracovní pozice: ‒ asistent, odborný asistent, docent, profesor (doktorand, výzkumný pracovník, lektor)  Model rovněž zohledňuje: –zatížení pracovníka akademickými funkcemi a manažerskou činností a počítá celkové vytížení akademického pracovníka.

Použité matematické nástroje  Jazykově orientované fuzzy modely: Mají dvě úrovně popisu:  jazykovou – srozumitelnou člověku  fuzzy (matematickou) – srozumitelnou počítači Pracují s:  Jazykovými fuzzy škálami  Bázemi pravidel  Přibližnou dedukcí  Jazykovou aproximací fuzzy výsledků

Postup hodnocení - přehledně 1.Vyplnění aktivit a výsledků do dotazníku 2.Výpočet bodových hodnocení v pedagogice, VaV 3.Výpočet standardizovaných hodnocení (vzhledem k pracovním pozicím) v pedagogice, VaV 4.Výpočet celkového hodnocení (pedagogika + VaV) 5.Výpočet celkového vytížení pracovníka (celkové hodnocení + zatížení akad. funkcemi)

Hodnocené činnosti 1.Pedagogická oblast: a)Pedagogická činnost spojená s výukou b)Pedagogická činnost spojená s vedením studentů c)Organizační činnost spojená s rozvojem studia 2.Vědeckovýzkumná oblast: a)Bodované výsledky VaV b)Další výstupy VaV c)Organizační činnost spojená s VaV 3.Akademické funkce a manažerská činnost

Hodnocené činnosti - pedagogika 1a) Pedagogická činnost spojená s výukou: –Počet hodin přednášek (součet týdenních hodin za LS a ZS) –Počet hodin cvičení (součet týdenních hodin za LS a ZS) –Počet zkoušených studentů v daném roce –Počet udělených kolokvií –Počet udělených zápočtů –Počet zkoušených studentů u státních závěrečných zkoušek –Počet zkoušených studentů u státních doktorských zkoušek –Počet skript nebo e-lerningových studijních opor –…

Hodnocené činnosti - pedagogika 1b) Pedagogická činnost spojená s vedením studentů: –Počet bakalářských/diplomových prací –Počet oponentních posudků na bakalářské/diplomové práce –Počet doktorandů, kteří předložili disertačních práci k obhajobě, počet ostatních vedených doktorandů –Počet oponentních posudků na disertační práce –Počet vedených prací SVOČ –Počet oponentních posudků na práce SVOČ –….

Hodnocené činnosti - pedagogika 1c) Organizační činnost spojená s rozvojem studia: –Garant studijního oboru –Předseda rady doktorského studijního oboru –Příprava akreditace/reakreditace studijního oboru –Koordinátor projektu mezinárodní spolupráce (Erasmus …) –Koordinátor studentských praxí –Hlavní řešitel grantu organizačně-pedagogického charakteru –Organizátor soutěží SVOČ (O cenu děkana PřF…) –Organizátor středoškolských soutěží (olympiády, Klokan…) –Organizátor akcí sloužících k přímé propagaci studia (Den otevřených dveří, Gaudeamus) –…

Hodnocené činnosti – věda a výzkum 2a) Výsledky VaV započitatelné dle platné metodiky: –Článek v impaktovaném časopise, v recenzovaném časopise –Odborná kniha –Článek ve sborníku –Patent –Poloprovoz, ověřená technologie, odrůda, plemeno –Prototyp, uplatněná metodika, funkční vzorek, autorizovaný software, užitný a průmyslový vzor –Výzkumná zpráva, která je výsledkem obsahujícím utajované informace

Hodnocené činnosti – věda a výzkum 2b) Další výstupy VaV: –Článek v recenzovaném časopise nebo recenzovaném sborníku nespadající do hodnocení v rámci bodu 2a) s přiměřeně nižším bodovým hodnocením –Zvaná přednáška na mezinárodní nebo tuzemské konferenci –Příspěvek na mezinárodní nebo tuzemské konferenci –Zvaná přednáška na zahraniční nebo tuzemské univerzitě –Recenze článku do impaktovaného/neimpaktovaného časopisu nebo sborníku, recenze knihy –Oponentní posudek habilitační práce –Oponentní posudek přihlášky grantového projektu/závěrečné zprávy grantového projektu –…

Hodnocené činnosti – věda a výzkum 2c) Organizační činnosti související s VaV: –Hlavní řešitel /člen týmu grantu výzkumného charakteru –Člen výboru mezinárodní/národní vědecké společnosti –Člen organizačního výboru mezinárodní/národní konference –Šéfredaktor/člen redakční rady odborného časopisu –Popularizace vědního oboru na středních školách (vedení prací SOČ, Badatel, Otevřená věda atp.) –Popularizace vědního oboru v médiích a na veřejných akcích –…

Akademické funkce a manažerská činnost  Zohlednění časového zatížení akademického pracovníka vykonávajícího následující funkce: –rektor, děkan –prorektor, proděkan –předseda akademického senátu UP, PřF UP –člen akademického senátu UP, PřF UP –zástupce v Radě vysokých škol –zástupce PřF UP a UP v dalších institucích a výborech (FRVŠ,…) –předseda VPRO –vedoucí katedry –tajemník katedry –….

Výpočet bodového hodnocení pro každou oblast hodnocení  Akademický pracovník v dané pracovní pozici zadá kvantitativní údaje o svých činnostech v dané oblasti hodnocení např. počty týdenních hodin přednášek v LS a ZS  Pro jednotku každé z činností je stanoveno bodové hodnocení dle relativní časové náročnosti a důležitosti této aktivity v rámci dané skupiny činností např. výuka nového předmětu je 2x náročnější než rutinní výuka.  Bodová hodnocení pracovníka za danou skupinu činností se sečtou.

Výpočet standardizovaných hodnocení pro danou oblast a pracovní pozici  Standardizovaná hodnocení h 1,h 2 akademického pracovníka v pedagogice a VaV představují násobky standardu určeného pro danou oblast hodnocení a danou pracovní pozici: kde: b i,j..... dosažené bodové hodnocení akademického pracovníka na j-té pozici (1=asistent, 2=odb.asistent, 3=docent, 4=profesor) v i-té oblasti hodnocení (1=pedagogika, 2=výzkum), b i,j st... standardní bodové hodnocení pro i-tou oblast a j-tou pozici.

Výpočet celkového hodnocení v pedagogice+VaV - jazykové fuzzy škály pro vstupní proměnné  Jazyková fuzzy škála první vstupní proměnné:  Jazyková fuzzy škála druhé vstupní proměnné:

Výpočet celkového hodnocení v pedagogice+VaV - jazykové fuzzy škály pro vstupní proměnné  Jazyková fuzzy škála první vstupní proměnné:  Jazyková fuzzy škála druhé vstupní proměnné:

Výpočet celkového hodnocení v pedagogice+VaV - jazykově zadaná agregační funkce  Báze fuzzy pravidel: Celkový výkon pracovníka v pedagogice a VaV Vědeckovýzkumná činnost – výkon pracovníka Velmi nízkýNízkýStandardníVysokýExtrémní Pedagogická činnost – výkon pracovníka Velmi nízký Nevyhovující SubstandardníStandardníVelmi dobrý NízkýNevyhovující SubstandardníVelmi dobrýVynikající StandardníSubstandardní StandardníVelmi dobrýVynikající VysokýStandardníVelmi dobrý Vynikající ExtrémníVelmi dobrýVynikající

Výpočet celkového hodnocení v pedagogice+VaV - jazykově zadaná agregační funkce  Báze fuzzy pravidel:

Výpočet celkového hodnocení v pedagogice+VaV - inferenční algoritmus Sugeno-Yasukawa  Výsledná agregační hodnotící funkce H=f(h 1,h 2 ):

Výpočet celkového hodnocení v pedagogice+VaV - jazyková interpretace výsledku  Jazyková fuzzy škála výstupní proměnné:  Vypočtené hodnocení H je interpretováno jazykově: Je-li např. H=1,6, tj. VD(H)=0,8 a V(H)=0,2, pak celkové hodnocení je z 80% velmi dobré a z 20% vynikající.

Výpočet celkového hodnocení v pedagogice+VaV - jazyková interpretace výsledku  Jazyková fuzzy škála výstupní proměnné:  Vypočtené hodnocení H je interpretováno jazykově: Je-li např. H=1,6, tj. VD(H)=0,8 a V(H)=0,2, pak celkové hodnocení je z 80% velmi dobré a z 20% vynikající.

Výpočet celkového vytížení pracovníka - analogicky Celkové vytížení pracovníka Zatížení pracovníka akademickými funkcemi a manažerskou činností Téměř žádnéMenšíVýraznéExtrémní Celkový výkon pracovníka ve výuce, vědě a výzkumu NevyhovujícíVelmi nízkéNízkéStandardníExtrémní SubstandardníNízkéStandardníVysokéExtrémní Standardní VysokéExtrémní Velmi dobrýVysokéExtrémní VynikajícíExtrémní

Výpočet celkového vytížení pracovníka

Softwarová implementace modelu hodnocení  Informační systém pro hodnocení akademických pracovníků (realizace PřF UP, ):  Struktura dané vysoké školy (univerzita, fakulta, katedra)  Různé uživatelské role (děkan, vedoucí katedry, akademický pracovník, administrátor)  Databáze ročních výstupů akademických pracovníků  Hodnocení na různých úrovních agregace  Pole pro zaznamenávání cílů pro následující období  Záznam hodnotícího pohovoru

Přihlašovací stránka systému IS HAP 30

Ukázka zadávání dat v IS HAP

Ukázka hodnocení akademického pracovníka v IS HAP

Ukázka hodnocení pracovníků katedry

Zkušenosti z pilotního testování modelu hodnocení akademických pracovníků

Testování modelu hodnocení  Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci:  2010 – Katedra experimentální fyziky  2011 – 14 kateder a pracovišť  2012 – 10 vybraných kateder (po dvou z každého oboru)  Získané zkušenosti:  Vítáno uložení všech informací o činnosti akademického pracovníka na jednom formuláři  Vyhovuje jednotná struktura činností napříč obory  Vyhovují jednotné standardy pro všechny obory fakulty  Požadovány byly datové pumpy z jiných systémů (STAG,…) a uživatelský komfort nutnost implementace modelu v podobě klasického informačního systému IS HAP

Oponentura modelu hodnocení a IS HAP  Realizace oponentury zadaná děkanem PřF: duben - květen 2012  Oponenti:  Celková filozofie hodnocení a matematický model: prof. Ramík (OPF SU Opava)  Softwarové řešení, IS HAP: Katedra informatiky PřF UP  Výsledky oponentury: jednoznačně pozitivní  Rozhodnutí děkana PřF UP: od r rutinní využívání IS HAP na PřF UP

Testování modelu hodnocení  Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha:  2012 – testování v rámci celé fakulty  Získané zkušenosti:  Vyhovuje struktura hodnocených činností (minimální úpravy).  Nastavením parametrů modelu je možné model přizpůsobit fakultě s velmi odlišným typem studijních oborů.  Do systému lze relativně snadno zapracovat speciální požadavky uživatele (zde specifický model hodnocení publikační činnosti).

Ohlasy modelu hodnocení a IS HAPu  Zájem z českých VŠ:  Jihočeská univerzita  Vysoká škola finanční a správní  UJEP v Ústí nad Labem  Technická univerzita v Liberci  Masarykova univerzita Brno  VŠB – TU Ostrava Systém hodnocení je třeba začlenit do různorodých informačních systémů univerzit, IS HAP je k tomu dobře připraven.  Ohlas ze zahraničí:  Finsko – univerzity v Turku a Lappeenrantě  Itálie – univerzity v Trentu a Benátkách Zájem o společný výzkum v oblasti modelů hodnocení akademických pracovníků.

Srovnání se zahraničními a tuzemskými modely

Analyzované zahraniční modely  Texas A&M University, Kingsville, USA,  University of Wisconsin, Oshkosh, USA  University of Technology, Sydney, Austrálie  Flinders University, Adelaide, Jižní Austrálie  Wayne State University, Detroit, Kanada Společné rysy modelů:  Výrazná role hodnotitelů (vedoucí pracovníci nebo profesionální hodnotitelé)  Uplatnění poznatků z teorie řízení lidských zdrojů  Není přímá vazba na finance

Analyzované tuzemské modely  Masarykova univerzita v Brně Právnická fakulta  Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky  UJEP v Ústí nad Labem Fakulta životního prostředí  Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Společné rysy modelů:  Snaha eliminovat subjektivní vliv hodnotitele  Bodování činností, popř. převedení na hodiny a dělení fondu pracovní doby mezi jednotlivé oblasti  Snaha o přímou vazbu na finanční ohodnocení

Závěr

Přednosti navrženého modelu hodnocení  IS HAP slouží informační podpoře řízení lidských zdrojů v akademickém prostředí.  Využití nástrojů jazykově orientovaného fuzzy modelování zaručuje dobrou srozumitelnost modelu hodnocení i jeho výstupů jak pro hodnotitele, tak hodnocené (verbální popisy).  Model hodnocení je možné pomocí volitelných parametrů nastavit na podmínky vysokých škol velmi rozdílného typu, přizpůsobit jej různým cílům řízení.  IS HAP je zpracován tak, aby jej bylo možné dobře napojit na jiné informační systémy.

Děkuji za pozornost Kontakt: doc. RNDr. Jana Talašová, CSc.

Literatura 1.Torra, V., Narukawa, Y.: Modeling Decisions. Springer, Heidelberg, 2007, ISBN Sugeno, M. & Yasukawa, T.: A fuzzy-logic-based approach to qualitative modeling. IEEE Transactions on fuzzy systems, 1 (1), 1993, pp Stoklasa, J., Talašová, J., Holeček, P: Academic staff performance evaluation – variants of models. Acta Polytechnica Hungarica 8 (3), 2011, pp. 91 – 111.