Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘEMESLO ŽIJE! Řemesla v ČR – Diskusní seminář 5. prosince 2013 Pavel Dvořák, Magistrát hl. m. Prahy, odbor školství mládeže a sportu.
Advertisements

PODNIKEJTE S NÁMI Václav Stárek Priority 2012 Priority 2012  rovné podmínky v podnikání  Tripartita  Podvýbor pro cr  Kolegium  novela.
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Střední odborné učiliště stravování a služeb Karlovy Vary
Co je to EAP? EAP existuje na podporu zdraví dětí a mladistvých Evropě. Snaží se zdokonalovat standardy v postgraduální výuce, službách v ambulancích,ve.
Návštěva areálů pro studenty středních škol V rámci FIS Mistrovství světa v klasickém lyžování.
Hotelnictví a gastronomie zblízka (vzdělávací program se stážemi) Zpracovala: Tvrdoňová Anna Datum: 2013.
Kongresové dny Brno 2010 Asociace výchovných poradců / - založena v červnu 2005 jako Asociace školských poradců díky spolupráci s časopisem.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna 495 Číslo a název operačního programu:
SERVIS BÍLÉHO A RŮŽOVÉHO VÍNA
Valná hromada CACE Česká asociace konzultačních inženýrů Možnosti účasti členů CACE na projektech EBRD (založeno na oficiální návštěvě EBRD v.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co jsme zač? skupina fajn lidí skupina lidí, kteří rádi mluví anglicky rádi objevujeme rozdíly mezi národy a mezi formami zemědělství rádi cestujeme rádi.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Bc. Daniel Vančura Francie.
Proč být členem profesní tlumočnické organizace?
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_612 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Rozvahové účty – souvislý.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný.
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_401 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:Technika obsluhy a stolničení Tematická.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1284Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Průměrné ceny zásob - VAP.
OBRAT ZÁSOB, OPTIMÁLNÍ DODÁVKA
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_365
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_603 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Změny rozvahových položek.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_604 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Souvislý účetní příklad.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_515 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma: Vinařský zeměpis.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_608 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemné opakování Jméno.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Ročník:3./4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Předmět: Software hotelového provozu Tematický okruh: Práce s HSW Téma: HSW Pracovní list rezervace.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_610 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Rozvahové účty – souvislý.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_HOP_124
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_617 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Souvislý příklad na zaúčtování.
Financování sociálních služeb pro města a obce
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizace hájící zájmy hotelů. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám.
Vinařský marketing Znovínu Znojmo, a. s. Eva Gargelová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_ZADANKA_NA_INVENTAR_CATERING_PREZE NTACE_10 Název školyStřední.
BÝT ČLENEM PROFESNÍ ORGANIZACE. BÝT ČLENEM PROFESNÍ ORGANIZACE Být členem asociace znamená: nestát "mimo" profesní dění, mít možnost se potkávat a vyměňovat.
Podpora marketingu vín příspěvky z Vinařského fondu Josef Kotásek.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podpora marketingu vín příspěvky z Vinařského fondu
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Příjemce podpory – škola:
Sociální práce TEĎ a TADY II
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SOŠ a SOU Blansko škola moderních technologií
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
Transkript prezentace:

Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství – význam, organizace v ČR Jméno autora:Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tématického celku sommeliérství, žáci se seznámí s AS ČR, s jejím vznikem. Zjistí jakou úlohu AS ČR má a co vše organizuje. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NNA_336

S O M M E L I É R S T V Í

Sommeliér je gastronomický odborník - specialista na víno a ostatní nápoje a na kombinace pokrmů a nápojů. Slovo sommeliér má svůj původ ze slov: Somme / Sommier v provensálského dialektu „saumalier“ – tzn. zodpovědný za zvířecí potah – doprava vína. Sommé (pověřený) jeden z mnichů v klášteře, pověřený péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí. Povolání sommelier má počátky v 19. století, kdy vznikaly velké hotely a exklusivní restaurace.

Je důležitou součástí luxusní restaurace, má zodpovědnou práci a je za ní dobře ohodnocen. je reprezentantem svého oboru neustále se vzdělává a vzdělává i další pracovníky je managerem nápojového sektoru zvyšuje prestiž restaurace, kde pracuje má na starost nákup a ošetřování vína tvoří nápojový lístek, vinný list sestavuje menu ve spolupráci s šéfkuchařem

Rok 1997 – založení AS ČR v Praze v Paláci Kinských. President – pan Martin Pastyřík Vícepresident Čech – pan Ivo Dvořák Vícepresident Moravy – Libor Nazarčuk

sdružuje milovníky vína, pěstitele a výrobce vína vzdělává je a seznamuje s novinkami pořádá exkurze a zájezdy do vinařství v ČR i ve světě pořádá semináře s volným vstupem hlídá a seznamuje milovníky s novými zákony a novelami v roce 1998 vstoupila AS ČR do ASI= Mezinárodní vinařské asociace od roku 1998 je naše škola členem této AS ČR

AS ČR odborně zaštiťuje a spolupořádá následující sommelierské soutěže: TROPHÉE BOHEMIA SEKT - MISTROVSTVÍ ČR SOMMELIER ZNOVÍN ZNOJMO MISTROVSTVÍ V SEKÁNÍ SEKTŮ O BURGUNDSKÝ HROZEN SOMMELIER GRAND JOUR DE CHAMPAGNE

kdokoliv starší 18 let může být členem po zaplacení členského příspěvku získá přihlášený jedno z níže uvedených členství (na kalendářní rok) a vzniká mu nárok na účast na akcích pořádaných AS ČR (10x za rok), popřípadě na vybraných akcích pořádaných jejími partnery. každý člen získává roční předplatné časopisů SOMMELIER a WINE & DEGUSTATION. sk.publero.com

Profesní členství - sommelier, pracují v gastronomii (1 000 Kč) Řádné členství - podmíněno složením zkoušek "CERTIFIKÁT SOMMELIERA", nebo vítězstvím soutěži spolupořádané AS ČR (1 000 Kč) Volné členství - milovníci a přátelé vína se zájmem o další vzdělávání (1 500 Kč) Školní členství - gastronomické školy (1 500 Kč) Firemní členství – pro firmy ( Kč)

1/ Co je AS ČR, kdy vznikla a kde? 2/ Kdo je prezidentem a vícepresidenty? 3/ Jaké členství existuje v AS ČR? 4/ K čemu slouží AS ČR. 5/ Pořádá AS ČR nějaké soutěže? 6/ Co se stalo v roce 1968 ?

Vlastní zdroje autora