Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství – význam, organizace v ČR Jméno autora:Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tématického celku sommeliérství, žáci se seznámí s AS ČR, s jejím vznikem. Zjistí jakou úlohu AS ČR má a co vše organizuje. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NNA_336
S O M M E L I É R S T V Í
Sommeliér je gastronomický odborník - specialista na víno a ostatní nápoje a na kombinace pokrmů a nápojů. Slovo sommeliér má svůj původ ze slov: Somme / Sommier v provensálského dialektu „saumalier“ – tzn. zodpovědný za zvířecí potah – doprava vína. Sommé (pověřený) jeden z mnichů v klášteře, pověřený péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí. Povolání sommelier má počátky v 19. století, kdy vznikaly velké hotely a exklusivní restaurace.
Je důležitou součástí luxusní restaurace, má zodpovědnou práci a je za ní dobře ohodnocen. je reprezentantem svého oboru neustále se vzdělává a vzdělává i další pracovníky je managerem nápojového sektoru zvyšuje prestiž restaurace, kde pracuje má na starost nákup a ošetřování vína tvoří nápojový lístek, vinný list sestavuje menu ve spolupráci s šéfkuchařem
Rok 1997 – založení AS ČR v Praze v Paláci Kinských. President – pan Martin Pastyřík Vícepresident Čech – pan Ivo Dvořák Vícepresident Moravy – Libor Nazarčuk
sdružuje milovníky vína, pěstitele a výrobce vína vzdělává je a seznamuje s novinkami pořádá exkurze a zájezdy do vinařství v ČR i ve světě pořádá semináře s volným vstupem hlídá a seznamuje milovníky s novými zákony a novelami v roce 1998 vstoupila AS ČR do ASI= Mezinárodní vinařské asociace od roku 1998 je naše škola členem této AS ČR
AS ČR odborně zaštiťuje a spolupořádá následující sommelierské soutěže: TROPHÉE BOHEMIA SEKT - MISTROVSTVÍ ČR SOMMELIER ZNOVÍN ZNOJMO MISTROVSTVÍ V SEKÁNÍ SEKTŮ O BURGUNDSKÝ HROZEN SOMMELIER GRAND JOUR DE CHAMPAGNE
kdokoliv starší 18 let může být členem po zaplacení členského příspěvku získá přihlášený jedno z níže uvedených členství (na kalendářní rok) a vzniká mu nárok na účast na akcích pořádaných AS ČR (10x za rok), popřípadě na vybraných akcích pořádaných jejími partnery. každý člen získává roční předplatné časopisů SOMMELIER a WINE & DEGUSTATION. sk.publero.com
Profesní členství - sommelier, pracují v gastronomii (1 000 Kč) Řádné členství - podmíněno složením zkoušek "CERTIFIKÁT SOMMELIERA", nebo vítězstvím soutěži spolupořádané AS ČR (1 000 Kč) Volné členství - milovníci a přátelé vína se zájmem o další vzdělávání (1 500 Kč) Školní členství - gastronomické školy (1 500 Kč) Firemní členství – pro firmy ( Kč)
1/ Co je AS ČR, kdy vznikla a kde? 2/ Kdo je prezidentem a vícepresidenty? 3/ Jaké členství existuje v AS ČR? 4/ K čemu slouží AS ČR. 5/ Pořádá AS ČR nějaké soutěže? 6/ Co se stalo v roce 1968 ?
Vlastní zdroje autora