Mapování veverky obecné ve spolupráci se školami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivity města Chrudim v oblasti podpory rozvoje cestovního ruchu
Advertisements

Přírodovědný projekt 2. tříd
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
1 Soutěž NÁŠ KRAJ UMĚLECKÁ SOUTĚŽ PRO ŽÁKY A STUDENTY pod záštitou hejtmana Středočeského kraje MUDr. Davida Ratha Téma soutěže: Život v našem kraji.
Základní škola Rychvald okres Karviná příspěvková organizace Školní pracovní název ŠVP PŘÍLIV – PŘÍ roda LI dé V ěda Učebna pro výuku environmentální.
Katrin Monczková Ivana Nevěřilová Monika Jonešová
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Prezentace Klubových výletů Jsme sdružení pořádající výlety od roku Jsou určené především fanouškům Městské hromadné dopravy, avšak i ostatní si.
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Celostátní síť pro venkov
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)

YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Základní škola a Mateřská škola, Podolí příspěvková organizace 1.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
H R Á T K Y S P Ř Í R O D O U. Gymnázium Rýmařov připravilo zábavnou soutěž s ekologickou tematikou plnou zajímavých úkolů pro třídy všech škol v našem.
„Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích“
Motivace ve výuce přírodopisu
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
JARO OŽÍVÁ Celoevropské sledování příletu stěhovavých ptáků
UKLIĎME ČESKO Letošní úklid se uskuteční 18. dubna Obecní úklid 17.dubna 2015.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
EVVO v Plzeňském kraji.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Environmentální výchova a
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
Expertní panel pro GS JPD Propagace rovnosti šancí mužů a žen prostřednictvím médií - prezentace - Šance pro společnost, občanské sdružení.
Chování některých druhů krkavcovitých ptáků
Krkavcovití ptáci v Praze a jejím okolí
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Naučná stezka okolím naší školy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu
Předkládání žádostí 1 - Elektronicky - Po vyplnění – data odeslat do úložiště dat - Formulář vytisknout, podepsat a s přílohami odeslat poštou nebo podat.
Purkyňovo gymnázium Strážnice
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
EVVO aktivity pro školy
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
 VZHLED VZHLED  ROZŠÍŘENÍ ROZŠÍŘENÍ  ŽIVOT A POTRAVA ŽIVOT A POTRAVA  ROZMNOŽOVÁNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ  ZDROJE ZDROJE Pro zobrazení obrázku- KLIKNĚTE.
 Název projektu: Poklady kolem nás a v nás  Zkrácený název: Kolumbus  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.13/  Žadatel projektu: Blažek & Blažek,
EEA Grants Norway Grants Společnost pro ochranu motýlů / SOM Butterflies conservation society
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Dotační program Podpora včelařství 2016 Krok za krokem
VŽDY KDYŽ CHCETE ZOBRAZIT OBRÁZKY KLIKNĚTE NA ŽLUTÝ RÁMEČEK
Veverky Jan Čadil ZŠ Botičská.
Dotační program Podpora včelařství 2015 Krok za krokem
VEVERKA OBECNÁ.
EEA Grants Norway Grants Společnost pro ochranu motýlů / SOM
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Veverka známá - neznámá
1. Výzva PRV MAS krajina srdce, z.s.
Elektronické sjednání smlouvy
Š A B L O N Y II.
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Systémové řešení - motivace a vzdělávání pedagogů (IKAP A)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: VY_32_INOVACE_02_PRVOUKA_PODZIM.
Transkript prezentace:

Mapování veverky obecné ve spolupráci se školami Občanské sdružení ORNITA

Cíle mapování veverky ve spolupráci se školami: Zmapovat výskyt veverky obecné Zapojit do projektu žáky základních a středních škol Společně s žáky zjistit o veverkách co nejvíce údajů Informace předat Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) Motivovat veřejnost k ochraně veverek Prezentovat výsledky spolupráce se školami na mapování V rámci spolupráce se školami vytvořit výukové materiály - podpořit předávání zkušeností a spolupráci mezi pedagogy, školami a odbornými institucemi na sledování zvláště chráněných druhů živočichů.

Pilotní projekt - Pražská veverka Zapojeno 12.000 žáků ze 76 škol V letech 2006 – 2009 bylo do satelitní mapy ve spolupráci se školami vloženo přes 1000 záznamů výskytu veverek:

Veverka známá i neznámá Veverka známá i neznámá navazuje na zkušenosti a výsledky mapování veverky obecné z období 2005-07 Přednáškový cyklus pro školy probíhá od září 2010 Žáci se účastní přednášek a vycházek za veverkami Na přednáškách je přítomen chovatel Viktor Čahoj s ochočenou veverkou Terkou

Veverka známá i neznámá školní rok 2010 / 2011 Ve školním roce 2010/2011 se ke dni 7.5. 2011 zúčastnilo přednášek celkem 6.179 žáků z 30 pražských a ze 3 středočeských škol. Pro všechny účastníky přednáškového cyklu jsme připravili: Soutěž „Veverka známá i neznámá“ v kategorii výtvarné, fotografické, mediální a učitelské na téma veverka obecná Výstavu nejzdařilejších příspěvků soutěže v září 2011 na Vyšehradě Pro nejaktivnější kolektivy dětský den v ZOO Praha

Terénní vycházky - aktivní podpora mapování Žáci si zopakují získané znalosti o veverkách V terénu si ověří možnosti výskytu veverek - hledají možnou potravu, hnízda, prověřují celkovou vhodnost prostředí Ve škole - ukázka vkládání pozorování veverek do mapy

Vycházky za veverkami Nejlepší doba pro vycházky je mezi 7-9 hodinou ráno Optimální velikost skupiny – do 20 dětí Návštěva vybrané lokality v blízkosti školy Vhodné pomůcky: dalekohledy, fotoaparát

Co sledujeme na vycházkách? Během vycházky se snažíme pozorovat nejen veverky, ale i hnízda a další pobytové stopy

Vycházky za veverkami - lokality Duben 2011 - začátek realizace 5 vycházek do 4 různých lokalit, 142 dětí Veverky pozorovány spíše v městských parcích, zde také větší pravděpodobnost pozorování hnízda

Vycházka – lokalita Hostivař – meandry Botiče Potvrzen výskyt veverek okolo školy Ve větvích stromů u školy pozorovány 2 rezavé veverky Zjištěna také hnízda

Hostivař – meandry Botiče Pozorování veverek a hnízd u ZŠ Hostivař

Vycházka – lokalita Albertov, Karlov Zjištěn výskyt veverky v parku u Muzea Policie ČR na Karlově Pozorován útok páru strak na rezavou veverku snažící se dostat k jejich hnízdu Park Ztracenka – vhodný pro umístění veverčích budek

Albertov Pozorovaný útok strak na veverku u Policejního muzea

Vycházka – lokalita Vyšehrad Jedna z nejvhodnějších lokalit pro vycházky Důvody: - pravidelný výskyt veverek - veverky dobře pozorovatelné (nebojí se) - množství veverčích hnízd 26.4. již pozorováno odrostlejší mládě

Vyšehrad Pozorováno mládě a hnízdo na borovici Pozorována hnízda a dutinové hnízdění

Vycházka – lokalita Kunratický les Vhodná lokalita na sledování přírody, ne tolik veverek – jsou plaché (pozorování z dálky), hnízda hůře viditelná Pozorována rezavá veverka Vyjádření hajného: - pravidelný výskyt všech barevných forem veverek - veverky zde sídlí v dutinách i hnízdech - největším predátorem kuna skalní

Kunratický les Prozkoumán tento úsek lesa, potvrzení výskytu veverek

Mapování veverky -možnost zapojení i nejmladších dětí Pozorování veverek je pro děti poučné, ale i zábavné Veverku si dětí nemohou zaměnit s jiným druhem savce - u nás se vyskytuje pouze 1 druh veverky – veverka obecná, Sciurus vulgaris – vyskytuje v několika barevných formách

Mapovat lze po celé ČR Prozatímní údaje z mapování veverek především z Prahy Nyní možnost mapování po celé ČR

Metodika mapování veverek Mapování veverek je jednoduché pro všechny – stačí si poznamenat: Datum a čas pozorování Počet a barvu pozorovaných veverek Činnost veverky

Jak je možné zapojit se do mapování ? Ideálním způsobem zapojení je uspořádat přednáškový den ve škole. Podrobné podmínky uspořádání přednáškového dne jsou uvedeny na stránkách www.ornita.cz Pro zájemce o spolupráci při mapování jsme připravili metodickou podporu - na stránkách Ornity.

Jak mapovat veverky? www.ornita.cz

Jak mapovat veverky V rubrice Veverka známá i neznámá klikněte na záložku Mapování

Jak mapovat veverky Objeví se mapa, kde si můžete najít místo, kde jste veverku pozorovali:

Jak mapovat veverky Hlášení o výskytu přidáte kliknutím na „Přidat hlášení o výskytu veverky“ a pak už budete postupovat podle jednotlivých kroků. Případně si můžete stáhnout tištěný formulář a vyplněný nám zaslat poštou

Jak mapovat veverky Formulář doporučujeme si vytisknout na vycházku 1) zaznamenáte všechny důležité údaje 2) pokud nemáte přístup k internetu, můžete nám vyplněný formulář zaslat poštou či emailem.

Děkujeme za pozornost!