Veřejné zakázky v kontextu evropských a národních projektů – Quo vadis?1 Zkušenosti z kontroly veřejných zakázek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční.
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Podmínky pro zadávání VŘ/ZŘ ve vztahu k elektronickým učebnicím Mgr. Monika Málková.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Závěry expertní skupiny MMR k některým ustanovením ZVZ
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Seminář pro žadatele o finanční podporu – Výzva č. 51 Veřejné zakázky v oblasti ICT.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
Seminář pro žadatele k 49. výzvě IROP „Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II." Zadávání a kontrola veřejných zakázek.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 10. ledna 2012.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Plnění protikorupční strategie v oblasti veřejných zakázek malého rozsahu Lenka Matějková Odbor pro koordinaci boje s korupcí Úřad.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 1.3 ZVÝŠENÍ PŘIPRAVENOSTI K ŘEŠENÍ A ŘÍZENÍ.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele IROP „Administrace projektů ve fázi realizace"
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Chyby při zadávání dotovaných veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Kontrola veřejných zakázek II – praktické příklady
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

Veřejné zakázky v kontextu evropských a národních projektů – Quo vadis?1 Zkušenosti z kontroly veřejných zakázek

Uplatňování „sčítacího pravidla“ Projekt OPVK - FF MU V rámci projektu pořízena plnění za méně než 200 tis. Kč Kontrola monitorovací zprávy a zadaných VZ ŘO zaslal příjemci připomínky k MZ, příjemce zaslal vypořádání ŘO: „Děkujeme za vypořádání připomínek k MZ. Žádost o platbu a celková výše dotace je Vám krácena o nezpůsobilé výdaje, a to: baterie do NTB, specializovaný SW a datové úložiště. Důvod nezpůsobilosti – porušení Příručky pro příjemce, kapitola Dělení zakázek. Jedná se o související plnění např. s PC, NTB, a proto měla být plnění sečtena za celou MU a vyhlášeno VŘ v součtovém režimu.“ Veřejné zakázky v kontextu evropských a národních projektů – Quo vadis?2

Uplatňování „sčítacího pravidla“ Námitky příjemce Může fakulta či nefakultní HS samostatně zadávat VZ? Stanovisko expertní skupiny MMR z listopadu 2013 – ano ŘO musí zohlednit organizační strukturu příjemce a přihlédnout k účelu VZ Souvislost plnění – věcná, místní, časová, popř. funkční Hledisko předvídatelnosti plnění Zadavatel není povinen sčítat nesouvisející nebo nepředvídatelná plnění – tato netvoří předmět jedné VZ Baterie do NTB byla pořízena neplánovaně – porucha původní baterie SW chráněn výhradními právy – dodáván výhradním dodavatelem Nejedná se o jednu VZ, příjemce nepořizuje centrálně, není povinen sečíst Námitkám v plném rozsahu vyhověno Veřejné zakázky v kontextu evropských a národních projektů – Quo vadis?3

Taktovací frekvence a počty jader procesorů Projekt OP VaVpI - ESF MU VZ na dodávku AVT a ICT Požadavek na výkon procesorů několika PC formou požadavků na min. taktovací frekvenci a min. počet jader ŘO zaslal příjemci oznámení o pozastavení dotace – nezákonné a diskriminační nastavení technické specifikace Příjemce podal podrobně odůvodněné námitky ŘO podal podnět k ÚOHS ÚOHS oznámil, že neshledává důvody pro zahájení správního řízení U příjemce zahájena daňová kontrola příslušným FÚ Příjemce FÚ předložil dokumentaci k VZ včetně stanoviska ÚOHS FÚ zaslal příjemci návrh protokolu – nedošlo k porušení rozpočtové kázně Veřejné zakázky v kontextu evropských a národních projektů – Quo vadis?4

Porušení ZVZ nedosahující intenzity správního deliktu Projekt OP VaVpI – nadlimitní VZ na přístroje rozdělená na části Ex post kontrola VZ v rámci předložené MZ ŘO požádal o vysvětlení postupu HK při posuzování a hodnocení nabídek, příjemce zaslal podrobné odůvodnění postupu HK – 05/2012 Na základě žádosti o platbu obdržel příjemce v 05/2013 Oznámení o pozastavení plateb Pozastavení bez konkrétního odůvodnění – uvedeny pouze odkazy na ustanovení ZVZ a výše sankcí za porušení rozpočtové kázně Uvedená ustanovení ZVZ zcela irelevantní zejména § 147a ZVZ, který nabyl účinnosti až po ukončení VŘ a splnění smlouvy – nemohlo dojít k porušení ZVZ Také ostatní uvedená ustanovení bez vztahu k dotazům z 05/2012 (§ 45/3, § 83 ZVZ) ŘO zároveň příjemce informoval o zahájení šetření podezření na nesrovnalost dle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole Námitky proti Oznámení o pozastavení plateb – 06/2013 Námitky částečně akceptovány 08/2013 – vydáno nové Oznámení o pozastavení plateb Veřejné zakázky v kontextu evropských a národních projektů – Quo vadis?5

Porušení ZVZ nedosahující intenzity správního deliktu Nové odůvodnění pozastavení plateb – neoprávněné vyloučení uchazečů, porušení § 6 ZVZ Podnět ŘO k zahájení správního řízení u ÚOHS – 06/ /2013 ÚOHS oznámil, že nezahájí správní řízení Příjemce vyzval ŘO k proplacení dotace 03/2014 Oznámení o snížení dotace dle § 14e odst. 1 ZoRP 04/2014 námitky proti Oznámení o snížení dotace Porušení ZVZ dle vymezení ŘO naplňují podstatu správního deliktu – jsou způsobilá ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky Pokud ÚOHS neshledal důvody k zahájení správního řízení, neshledal v popsaném jednání potenciální spáchání správního deliktu Veřejné zakázky v kontextu evropských a národních projektů – Quo vadis?6

Porušení ZVZ nedosahující intenzity správního deliktu ŘO v podnětu ani v Oznámení o pozastavení nepopsal jiná než ÚOHS posuzovaná porušení ZVZ nebo PVD Nedošlo tedy ke spáchání správního deliktu, ale ani k jinému „porušení ZVZ nedosahujícího intenzity správního deliktu“ Nevyplacení dotace je protiprávní Dle rozhodnutí NSS 9 As 132/2013 je opatření dle § 14e ZoRP pouze dočasným faktickým pozastavením výplaty části dotace, nikoliv definitivním rozhodnutím, kterým je až rozhodnutí o povinnosti odvodu za porušení rozpočtové kázně Pokud námitce ŘO nevyhoví, hodlá příjemce iniciovat postup nastíněný rozhodnutími NSS např. 9 Afs 38/2013 – smlouva o poskytnutí dotace je veřejnoprávní smlouvou a ochrany se lze domáhat ve sporu dle § 169 SŘ ve spojení s § 141 SŘ – v tomto sporu mají obě strany rovné postavení a rozhodnutí příslušného orgánu může být přezkoumáno ve správním soudnictví Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště7

Doporučení Komunikovat s ŘO Vysvětlovat ŘO postupy při zadávání VZ Domáhat se řádného odůvodnění rozhodnutí ŘO Využívat všech dostupných opravných prostředků a domáhat se nápravy zvůle ŘO Veřejné zakázky v kontextu evropských a národních projektů – Quo vadis?8

Děkuji za pozornost Mgr. Martin Hadaš, LL.M. odbor veřejných zakázek RMU Veřejné zakázky v kontextu evropských a národních projektů – Quo vadis?9