Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Šumivá vína a sekty Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 82
Šumivá vína a sekty
Šumivá vína Šumivé víno je víno s obsahem volného oxidu uhličitého (CO2). Na rozdíl od perlivého vína, kde obsah CO2 je uměle vytvořen sycení, je u šumivých vín obsah CO2 vytvořen speciální kvasnou cestou. Zdroj obrázku: http://uncorkvirginia.blogspot.cz/2012/03/sparkling-wine-101.html
Šumivé víno K výrobě šumivých vín jsou vhodná kyselejší, přiměřeně alkoholická vína s vyšším obsahem extraktivních látek, které podporují jejich pěnění. Podle legislativy ČR (Zákon 321/2004 Sb.) se mohou šumivá vína následovně dělit: jakostní šumivé víno, jakostní šumivé víno stanovené oblasti, pěstitelský sekt, aromatické jakostní šumivé víno, aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti.
Typy šumivých vín podle obsahu cukru označené: Ultra Brut – velmi suché, bez cukru Brut (extrasuché max. 15 g cukru na 1 litr), Sec (suché 15-35 g cukru/1 l), Demi sec (polosuché 35 - 50 g cukru na 1 litr), Demi doux (polosladké ) 50 – 80g cukru, Doux (sladké obsahují víc než 80 g cukru na l litr). Zdroj obrázku: http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2009/dec/13/best-festive-fizz-tim-atkin
Označování šumivých vín Šampaňské víno Název je chráněn ochrannou známkou. Šumivé víno se takto smí označovat splňuje-li tato kritéria: Víno vyrobeno pouze v oblasti Champagne ve Francii, Hrozny se sklízí výhradně ručně, Povoleny jsou pouze odrůdy Pinot noir, Pinot Meunier a Chardonay, Používá se pouze mošt z prvního lisování. Zdroj obrázku: http://www.svatebni-dary.extradarek.cz/
Označování šumivých vín Sekt Šumivé víno vyrobené obdobným způsobe jako šampaňské, ale podle mezinárodní dohody se tak nesmí nazývat, protože nepochází z oblasti Champagne ve Francii. Zdroj obrázku: http://www.klubpratelvina.cz/sektysumiva-vina
Označování šumivých vín Cava sekt (Freixenet) Jsou špičková španělská vína, Po scelení se vína lahvují a zrají min. 9 měsíců Druhotné kvašení trvá min. 12 měsíců, v případě ročníkových sektů – min. 3 roky. Zdroj obrázku: http://www.darujtevino.cz/katalog/bila-vina/grimau-cava-brut-sekt-spanelska-vina
Použitá literatura MAŠEK, Libor. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, 1996, 211 s., [6] s. obr. přílohy. Gastronomie. ISBN 80-238-1585-7. ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6.