Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
Advertisements

PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová politika.
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odborná veterinární činnost
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Hygiena Masa volně žijící zvěře
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
HACCP.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
1 Novela zákona o potravinách z pohledu ochrany veřejného zdraví Zdravotní výbor PS PČR 27. února 2013 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Interní předpisy hotelu
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Odborná veterinární činnost
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Novela veterinárního zákona
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Postup pro zavádění systému HACCP
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Hygiena a epidemiologie
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb MVDr. Kateřina Grötschelová Větrný Jeníkov, 26.5.2015

Kompetence podle § 16 zákona č. 110/1999 Sb. (Z. o potravinách) Od 1. 1. 2015 vykonává SVS dozor nad uváděním nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při poskytování stravovacích služeb. Nezpracované produkty: potraviny, které nebyly zpracovány, včetně produktů, které byly děleny, porcovány, odseknuty, plátkovány, vykostěny, rozsekány, zbaveny kůže, rozdrceny, nakrájeny, očištěny, ořezány, vyloupány, rozemlety, zchlazeny, zmraženy, hluboce zmraženy nebo rozmrazeny.

Kompetence podle § 16 zákona č. 110/1999 Sb. (Z. o potravinách) SZPI vykonává dozor při výrobě a uvádění na trh potravin včetně pokrmů při poskytování stravovacích služeb OOVZ vykonávají státní dozor nad dodržováním povinností stanovených zákonem č. 110/1997 Sb. a zákonem č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví pro poskytování stravovacích služeb a státní dozor ke zjištění příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin Povinnost provozovatele zařízení společného stravování oznámit zahájení, ukončení či podstatnou změnu činnosti OOVZ – zachována!!!

Rozdělení působnosti OOVZ: společné stravování uzavřeného typu SZPI: společné stravování otevřeného typu SVS: restaurace, školní stravování, zdravotnická zařízení, sociální služby, závodní stravování, cukrárny,…

Provedené kontroly a zjištěné závady v období od 1.1.2015 do 21.5.2015 Kraj Počet kontrol Počet závad KVSA 179 233 KVSB 436 154 KVSC 279 150 KVSE 245 270 KVSH 251 148 KVSJ 140 225 KVSK 107 16 KVSL 182 45 KVSM 165 28 KVSP 215 68 KVSS 480 102 KVST 224 33 KVSU 252 104 KVSZ 234 42 Celkem 3389 1618

Zjištěné závady v období od 1.1.2015 do 21.5.2015 Závada Počet % Sledovatelnost 309 19,1 Označení potravin 248 15,3 DMT/DP 164 10,1 Skladování suroviny a potravin 146 9,0 Teplotní řetězec 119 7,4 Nevyhovující prostory Čištění a sanitace 83 5,1 Osobní hygiena 47 3,0 HACCP 45 2,8 SVHP 44 2,7 Pomůcky a nástroje 36 2,2 Smyslové posouzení Ochrana před kontaminací Zdravotní nezávadnost 32 2,0 Systém vlastní kontroly 31 1,9 Ostatní 28 1,7 Deratizace a dezinsekce 22 1,4 Provozní řád 21 1,3 Obal surovin a potravin 18 1,1 Příjem surovin a potravin 13 0,8 Nakládání s VŽP 12 0,7 Skladování čisticích prostředků 8 0,5

Záznam proškolené osoby o vyšetření ulovené volně žijící zvěře

Záznam proškolené osoby o vyšetření ulovené volně žijící zvěře

Plomba

Případ 1. Zvěřinové medailonky

Případ 1. Zvěřinové medailonky

Případ 2 . Kančí pečeně se šípkovou omáčkou

Zmražené srnčí maso bez označení

Zaplísněné prostory

Olupující se omítka

Dlouhodobě zanedbávaný úklid

Dlouhodobě zanedbávaný úklid

Uchovávání předmětů nesouvisejících s přípravou pokrmů

Skladování

Zářivka bez krytu

Výskyt hmyzu

Výskyt hlodavců

Rus domácí

Děkuji za pozornost.