Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Legislativní rámec prodeje syrového kravského mléka a výrobků z tohoto mléka Doc. MVDr. Milan Malena Ph.D. MVDr. Jan Váňa MVDr. Jiří Hlaváček SVS ČR červen 2010
Přehled Legislativa Meziresortní dohody Prodejní automaty Rizika Veterinární dozor, kontrolní akce
Speciální požadavky Nařízení 853/2004/ES Nařízení 178/2002/ES Provozovatelé podniků Dozorové orgány Nařízení 882/2004/ES Nařízení 854/2004/ES Základní požadavky Nařízení 2073/2005/ES, nařízení 2075/2005/ES,… Co je to balíček? Nařízení 852/2004/ES
Nařízení EP a R ES č. 852/2004 Nařízení EP a R ES č. 853/2004 Zákon 166/1999 Sb., o veterinární péči Vyhláška 289/2007 Sb., Vyhláška 128/2009 Sb., Legislativní podklady
Syrové mléko se u nás od počátku 50. let povinně pasterovalo Mléko je ideální prostředí pro pomnožování mikroorganismů Mléko může být i primárně kontaminováno Je snazší rizika vyloučit, než léčit nemocné Proč jsou omezení v legislativě?
Reakce na nízké výkupní ceny Omezení nákupu mléka Hrozící nebezpečí likvidace stád Hrozba následné závislost na dovozu… Snaha situaci řešit přímým prodejem Proč mléko prodávat syrové?
Výrobce se nedělí o zisk s dalšími subjekty Může sám volit cenu Relativně malé provozní náklady Výhody přímého prodeje
Vysoce choulostivá a riziková surovina Náročnost na nejvyšší hygienickou úroveň Nutná masivní osvěta v řadách zákazníků zákazník zpohodlněl používáním UHT mléka, neví co si může a co nesmí dovolit Nebezpečí okamžité negativní reklamy při chybě jedné (producent, prodejce) nebo druhé (zákazník) strany (poškodí i ostatní podnikatele) Nevýhody přímého prodeje
Přímý prodej v místě výroby Legislativně naprosto jasné. Je nutné zajistit pouze vhodné místo pro manipulaci s mlékem pro automat a pro mytí automatu a jeho částí. KVS vydá souhlas s prodejem mléka (289/2004) a automat slouží jako prostředek prodeje. Součástí souhlasu je i schválení provozního a sanitačního řádu pro toto prodejní zařízení. Nevýhodou je zpravidla nevýhodná lokalizace – pro zákazníky „z ruky“ Na základě čeho lze automaty registrovat?
Využití vyhlášky 128/2009 Sb. Legislativně ne zcela jednoznačné, Vyhláška primárně určena pro výrobu v místě prodeje; KVS zaregistruje maloobchodní prodejnu se zázemím bude-li automat umístěn mimo objekt farmy, posuzoval by se jako jiné maloobchodní zařízení a dodávky do něj by byly omezeny na 35 % z možných 500 litrů Součástí registrace takovéhoto zařízení by opět bylo schválení provozního a sanitačního řádu pro toto prodejní zařízení Nevýhodou množstevní omezení pro jinak výhodnou lokalizaci Na základě čeho lze automaty registrovat?
Využití zákona 166/1999 Legislativně ne zcela jednoznačné Snaha najít ve spolupráci s MZe řešení, jak interpretovat § 20, odst 4. písm. a) Nezbytnou nutností je schválení postupu – formou schválení provozního a sanitačního řádu Nebezpečí – nekontrolovatelná distribuce Záměr – novelizovat zákon Na základě čeho lze automaty registrovat?
Systém manipulace s mlékem Kdo, kdy, jak, při jakých teplotách… Systém likvidace neprodaného mléka, (případně jiných odpadů) Sanitaci automatu Kdo, kdy, jak, čím… Pitná voda Stolní vody nejsou voda pitná! Jak bude zajištěna dosledovatelnost a jaké budou možnosti kontroly Vlastní Úřední Co by neměl opominout provozní a sanitační řád
Teplotu Účinnost sanitace (počty MO, Salmonella) Nepřítomnost RIL a kontaminantů Smyslové vlastnosti Vlastní kontrola provozovatele – doporučujeme držet se platné (nezávazné ) ČSN Co lze zkontrolovat?
Spolupráce s Orgány ochrany veřejného zdraví Dohoda mezi MZ a SVS –o poskytování informací k výskytu infekčních onemocnění Hlavní hygienik avizuje zvýšený výskyt kampylobakterióz v některých okresech
Zdroj SZÚ – EPIDAT 2010
Kampylobakteriózy a spotřeba drůbeže Zdroj EPIDAT, ČSÚ
Mimořádné kontrolní akce Akce „Filtr 2010“ a „MLSY“ - obě akce se mají navzájem doplňovat. Cílem je, získat potřebné údaje pro analýzu rizika. zkontrolovat hygienu získávání a prodeje mléka, včetně úrovně sanitace. Nejde jen o automaty, ale o všechna místa přímého prodeje. Výsledky by měly být podkladem i pro seriózní informace pro spotřebitele.
Mimořádné kontrolní akce Akce Filtr 2010 Screeningová akce k zachycení prevalence vybraných patogenů v syrovém mléce Odběr textilních filtrů Kvalitativní vyšetřování – záchyt: Listeria Campylobacter Staphylococcus Escherichia coli 0157 Salmonella
Mimořádné kontrolní akce Akce MLSY Screeningová a dozorová akce ke zmapování stupně kontaminace syrového mléka vybranými patogeny a indikátory Odběr mléka prodávaného spotřebitelům Kvantitativní vyšetřování Současná kontrola dodržování hygieny a sanitace při prodeji Záchyt patogenů nelze přímo postihnout (nejsou limity), je třeba prokázat porušení legislativy
Mimořádné kontrolní akce Akce MLSY Vyšetření: Základní skupina L. monocytogenes Campylobacter spp. S. aureus CP mezofilních bakterií CP psychrotrofních bakterií koliformní bakterie Primokultivace RIL
Mimořádné kontrolní akce Akce MLSY Rozšíření základní skupiny B. cereus Salmonella spp. E. coli Bod tuhnutí mléka Kontrola sanitace - stěry Primokultivace CP mezofilních bakterií
Akce Filtr 2010 – 1. čtvrtina akce 65 vzorků Mimořádné kontrolní akce SVS PatogenPočet nálezů Staphylococcus27 Listeria monocytogenes10 Campylobacter jejuni6 Salmonella (Bracknell)1 Escherichia coli O1571
Akce MLSY 252 vzorků Mimořádné kontrolní akce SVS ParametrPočet nálezů Staphylococcus více než 5009 Staphylococcus nález138 CPM více než Psychrotrofní více než Bod tuhnutí mléka > -0,520 °C9
Mimořádné kontrolní akce SVS Způsob dojeníPočet Dojení v dojírně166 Dojení na stání do potrubí34 Dojení na stání do konve32
Nedostatek informací Neseriózní informace na stránkách prodejců automatů Základní neznalost problematiky laické veřejnosti … když jsme byli malí, tak jsme to pili a nic nám nebylo… … výrobky z mlékáren jsou samá chemie a bílá voda…
Výňatek z propagačních materiálů Absence tepelného zpracování, jako je pasterizace a sterilizace, umožnila zachování přírodních prvků v plném rozsahu, jako jsou například drahé laktobacily (mléčné), které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální flóru. Hrají důležitou roli v deaktivaci karcinogenních látek a při prevenci proti alergiím.
Výňatek z propagačních materiálů „...přírodní mléko čistí organismus, proto je hygienické. Cizí baktérie, které by v něm mohly být obsaženy, jsou neškodné. Mléko se nekazí, nehnije, ale zkysá vlivem kyseliny mléčné. Je zbytečné se obávat, když syrové mléko není úplně čerstvé. I tak si zachová plnou výživnou hodnotu. Je schopné očistit střeva od hnilobných a choroboplodných zárodků. Pasterizované mléko podléhá hnilobě a nemá léčivé vlastnosti.” M.Toro - Universita degli studi di Urbino
Dotaz spotřebitelky Dobrý den, chci Vás poprosit o stanovisko ke konzumaci syrového mléka z prodejních automatů. Je nezbytné je převařovat či nikoli? Konzumovali jsme dosud mléko nepřevařené, ale tříletý syn onemocněl bakterií Campylobacter jejuni. Téměř s jistotou mohu vyloučit infikaci jiným způsobem, než právě tímto mlékem. Stejné mléko jsme pili i my s manželem, ale u nás se nic neprojevilo. Informace v tisku se velmi různí, dokonce jsem narazila i na citát krajského hygienika, který informoval o tom, že častější konzumací nepřevařeného mléka si tělo vytvoří přirozenou imunitu, tak jako to bývalo u lidí v minulosti.
Závěr Ekonomická situace podmínila rozšiřování prodeje syrového mléka. Veterinární správa nechce tomuto podnikání bránit. Jednoznačně je nutná masivní osvěta jak u podnikatelů, tak u veřejnosti. Při správné manipulaci se syrovým mlékem nehrozí riziko onemocnění
Děkuji za pozornost