Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Legislativní rámec prodeje syrového kravského mléka a výrobků z tohoto mléka Doc. MVDr. Milan Malena Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální problematika veterinární kontroly potravin
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Mikrobiologické požadavky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Veterinární - hygienické zkušenosti z dozoru nad provozem mléčných automatů v rámci Krajské veterinární správy pro kraj Vysočina MVDr. Miroslav Tuček.
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj
Distribuce - placement
Nejčastější závady v označování
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Současná problematika antimikrobik ve výrobě mléka – problém pro chovatele nebo naopak příležitost Chov skotu - maso - mléko MVDr. Václav Osička, MilkProgres.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Novela veterinárního zákona
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Změna veterinární legislativy
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Epidemiologicky rizikové potraviny
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Epidemiologicky rizikové potraviny
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Legislativní rámec prodeje syrového kravského mléka a výrobků z tohoto mléka Doc. MVDr. Milan Malena Ph.D. MVDr. Jan Váňa MVDr. Jiří Hlaváček SVS ČR červen 2010

Přehled  Legislativa  Meziresortní dohody  Prodejní automaty  Rizika  Veterinární dozor, kontrolní akce

Speciální požadavky Nařízení 853/2004/ES Nařízení 178/2002/ES Provozovatelé podniků Dozorové orgány Nařízení 882/2004/ES Nařízení 854/2004/ES Základní požadavky Nařízení 2073/2005/ES, nařízení 2075/2005/ES,… Co je to balíček? Nařízení 852/2004/ES

 Nařízení EP a R ES č. 852/2004  Nařízení EP a R ES č. 853/2004  Zákon 166/1999 Sb., o veterinární péči  Vyhláška 289/2007 Sb.,  Vyhláška 128/2009 Sb., Legislativní podklady

 Syrové mléko se u nás od počátku 50. let povinně pasterovalo  Mléko je ideální prostředí pro pomnožování mikroorganismů  Mléko může být i primárně kontaminováno  Je snazší rizika vyloučit, než léčit nemocné Proč jsou omezení v legislativě?

 Reakce na nízké výkupní ceny  Omezení nákupu mléka  Hrozící nebezpečí likvidace stád  Hrozba následné závislost na dovozu…  Snaha situaci řešit přímým prodejem Proč mléko prodávat syrové?

 Výrobce se nedělí o zisk s dalšími subjekty  Může sám volit cenu  Relativně malé provozní náklady Výhody přímého prodeje

 Vysoce choulostivá a riziková surovina  Náročnost na nejvyšší hygienickou úroveň  Nutná masivní osvěta v řadách zákazníků  zákazník zpohodlněl používáním UHT mléka, neví co si může a co nesmí dovolit  Nebezpečí okamžité negativní reklamy při chybě jedné (producent, prodejce) nebo druhé (zákazník) strany (poškodí i ostatní podnikatele) Nevýhody přímého prodeje

 Přímý prodej v místě výroby  Legislativně naprosto jasné.  Je nutné zajistit pouze vhodné místo pro manipulaci s mlékem pro automat a pro mytí automatu a jeho částí.  KVS vydá souhlas s prodejem mléka (289/2004) a automat slouží jako prostředek prodeje. Součástí souhlasu je i schválení provozního a sanitačního řádu pro toto prodejní zařízení.  Nevýhodou je zpravidla nevýhodná lokalizace – pro zákazníky „z ruky“ Na základě čeho lze automaty registrovat?

 Využití vyhlášky 128/2009 Sb.  Legislativně ne zcela jednoznačné,  Vyhláška primárně určena pro výrobu v místě prodeje;  KVS zaregistruje maloobchodní prodejnu se zázemím  bude-li automat umístěn mimo objekt farmy, posuzoval by se jako jiné maloobchodní zařízení a dodávky do něj by byly omezeny na 35 % z možných 500 litrů  Součástí registrace takovéhoto zařízení by opět bylo schválení provozního a sanitačního řádu pro toto prodejní zařízení  Nevýhodou množstevní omezení pro jinak výhodnou lokalizaci Na základě čeho lze automaty registrovat?

 Využití zákona 166/1999  Legislativně ne zcela jednoznačné  Snaha najít ve spolupráci s MZe řešení, jak interpretovat § 20, odst 4. písm. a)  Nezbytnou nutností je schválení postupu – formou schválení provozního a sanitačního řádu  Nebezpečí – nekontrolovatelná distribuce  Záměr – novelizovat zákon Na základě čeho lze automaty registrovat?

 Systém manipulace s mlékem  Kdo, kdy, jak, při jakých teplotách…  Systém likvidace neprodaného mléka, (případně jiných odpadů)  Sanitaci automatu  Kdo, kdy, jak, čím…  Pitná voda  Stolní vody nejsou voda pitná!  Jak bude zajištěna dosledovatelnost a jaké budou možnosti kontroly  Vlastní  Úřední Co by neměl opominout provozní a sanitační řád

 Teplotu  Účinnost sanitace (počty MO, Salmonella)  Nepřítomnost RIL a kontaminantů  Smyslové vlastnosti  Vlastní kontrola provozovatele – doporučujeme držet se platné (nezávazné ) ČSN Co lze zkontrolovat?

Spolupráce s Orgány ochrany veřejného zdraví  Dohoda mezi MZ a SVS –o poskytování informací k výskytu infekčních onemocnění  Hlavní hygienik avizuje zvýšený výskyt kampylobakterióz v některých okresech

Zdroj SZÚ – EPIDAT 2010

Kampylobakteriózy a spotřeba drůbeže Zdroj EPIDAT, ČSÚ

Mimořádné kontrolní akce  Akce „Filtr 2010“ a „MLSY“ - obě akce se mají navzájem doplňovat.  Cílem je,  získat potřebné údaje pro analýzu rizika.  zkontrolovat hygienu získávání a prodeje mléka, včetně úrovně sanitace.  Nejde jen o automaty, ale o všechna místa přímého prodeje.  Výsledky by měly být podkladem i pro seriózní informace pro spotřebitele.

Mimořádné kontrolní akce Akce Filtr 2010  Screeningová akce k zachycení prevalence vybraných patogenů v syrovém mléce  Odběr textilních filtrů  Kvalitativní vyšetřování – záchyt:  Listeria  Campylobacter  Staphylococcus  Escherichia coli 0157  Salmonella

Mimořádné kontrolní akce Akce MLSY  Screeningová a dozorová akce ke zmapování stupně kontaminace syrového mléka vybranými patogeny a indikátory  Odběr mléka prodávaného spotřebitelům  Kvantitativní vyšetřování  Současná kontrola dodržování hygieny a sanitace při prodeji  Záchyt patogenů nelze přímo postihnout (nejsou limity), je třeba prokázat porušení legislativy

Mimořádné kontrolní akce Akce MLSY  Vyšetření:  Základní skupina  L. monocytogenes  Campylobacter spp.  S. aureus  CP mezofilních bakterií  CP psychrotrofních bakterií  koliformní bakterie  Primokultivace  RIL

Mimořádné kontrolní akce Akce MLSY  Rozšíření základní skupiny  B. cereus  Salmonella spp.  E. coli  Bod tuhnutí mléka  Kontrola sanitace - stěry  Primokultivace  CP mezofilních bakterií

 Akce Filtr 2010 – 1. čtvrtina akce  65 vzorků Mimořádné kontrolní akce SVS PatogenPočet nálezů Staphylococcus27 Listeria monocytogenes10 Campylobacter jejuni6 Salmonella (Bracknell)1 Escherichia coli O1571

 Akce MLSY  252 vzorků Mimořádné kontrolní akce SVS ParametrPočet nálezů Staphylococcus více než 5009 Staphylococcus nález138 CPM více než Psychrotrofní více než Bod tuhnutí mléka > -0,520 °C9

Mimořádné kontrolní akce SVS Způsob dojeníPočet Dojení v dojírně166 Dojení na stání do potrubí34 Dojení na stání do konve32

Nedostatek informací  Neseriózní informace na stránkách prodejců automatů  Základní neznalost problematiky laické veřejnosti  … když jsme byli malí, tak jsme to pili a nic nám nebylo…  … výrobky z mlékáren jsou samá chemie a bílá voda…

Výňatek z propagačních materiálů  Absence tepelného zpracování, jako je pasterizace a sterilizace, umožnila zachování přírodních prvků v plném rozsahu, jako jsou například drahé laktobacily (mléčné), které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální flóru. Hrají důležitou roli v deaktivaci karcinogenních látek a při prevenci proti alergiím.

Výňatek z propagačních materiálů  „...přírodní mléko čistí organismus, proto je hygienické. Cizí baktérie, které by v něm mohly být obsaženy, jsou neškodné. Mléko se nekazí, nehnije, ale zkysá vlivem kyseliny mléčné. Je zbytečné se obávat, když syrové mléko není úplně čerstvé. I tak si zachová plnou výživnou hodnotu. Je schopné očistit střeva od hnilobných a choroboplodných zárodků. Pasterizované mléko podléhá hnilobě a nemá léčivé vlastnosti.” M.Toro - Universita degli studi di Urbino

Dotaz spotřebitelky Dobrý den, chci Vás poprosit o stanovisko ke konzumaci syrového mléka z prodejních automatů. Je nezbytné je převařovat či nikoli? Konzumovali jsme dosud mléko nepřevařené, ale tříletý syn onemocněl bakterií Campylobacter jejuni. Téměř s jistotou mohu vyloučit infikaci jiným způsobem, než právě tímto mlékem. Stejné mléko jsme pili i my s manželem, ale u nás se nic neprojevilo. Informace v tisku se velmi různí, dokonce jsem narazila i na citát krajského hygienika, který informoval o tom, že častější konzumací nepřevařeného mléka si tělo vytvoří přirozenou imunitu, tak jako to bývalo u lidí v minulosti.

Závěr  Ekonomická situace podmínila rozšiřování prodeje syrového mléka.  Veterinární správa nechce tomuto podnikání bránit.  Jednoznačně je nutná masivní osvěta jak u podnikatelů, tak u veřejnosti.  Při správné manipulaci se syrovým mlékem nehrozí riziko onemocnění

 Děkuji za pozornost