Pražské fórum primární prevence rizikového chování 2015 na téma agrese a agresivní chování PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU (PROTK)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Vedoucí sekce primární prevence
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Výstupy z Úvodního semináře
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Centrum primární prevence Semiramis o.s. Ptácká 162, Mladá Boleslav Náplň práce lektorů Programů DPP.
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Prožitkové programy Centra nové naděje Frýdek-Místek
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Žákovský parlament. Charakteristika Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením školy, školou a obcí Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Řešení vrstevnických vztahů CZ.1.07/1.2.00/ /15/20161.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Příjemce podpory: TRIALOG
9. Tvorba individuálního plánu
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
9. Tvorba individuálního plánu
Konference primární prevence PK
Jak zvládat zlost a agresivitu
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pražské fórum primární prevence rizikového chování 2015 na téma agrese a agresivní chování PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU (PROTK)

PREVALIS Realizace akreditovaného vzdělávání v oblasti prevence rizikového chování, inovací ve vzdělávání, pořádání konferencí: DNY PREVENCE (v Praze a Ostravě) Podílíme se na Fóru zdraví ve vzdělávání, semináři Dítě v krizi Připravujeme konferenci Šance pro zdraví (od dubna 2016) Realizujeme akreditované metodické semináře a workshopy Specializační studium pro školní metodiky prevence (listopad 2015 – listopad 2017) s akreditací MŠMT

PREVALIS Provozujeme informační a poradenskou činnost Realizace aktivit na podporu a ochranu zdraví Informační a metodický portál IZDRAVI.INFO

PREVALIS Realizace školské primární prevence rizikového chování ve školách a školských zařízeních: Všeobecná – Dlouhodobý program primární prevence rizikového chování a prevence kriminality (DPPPPK) Selektivní – Program osobního rozvoje a růstu (POROR) PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU (PROTK) Skupina osobního růstu (SOR)

AGRESE (Jan Svoboda, Agrese a agresivita v předškolním a mladším školním věku, Portál, 2014) Agresivní chování mezi žáky není nic nového, přakvapuje nás stále ale intenzita a brutalita, jsme nuceni reagovat na nové formy agrese. Abychom mohli agresi adekvátně řešit, musíme jednotlivé druhy agrese rozlišovat: - Individuální agrese : negativní vztah konkrétních jedinců - Skupinová agrese : negativní vztah více jedinců ze skupiny k jednomu (ppř. více) spolužákovi. Do 3 měsíců. - Šikana : negativní vztah skupiny nebo jedince ke konkrétnímu žákovi – skrytý, plíživý, dlouhodobý jev

Jdu do třídy… Je ve třídě radost, strach, zájem nebo nezájem? Čeho se kdo bojí? Hrají se ve třídě nějaké hry? Kdo s kým? Jakého charakteru? Komunikační nebo jiné? Jaký je pravidelně se opakující scénář? Jaký je vůdce třídy? Je tu vůbec? Co je od něj očekáváno? Jaká jsou očekávání dětí, rodičů, učitelů? Vyvolávají nenaplněná očekávání agresi? Můžu mluvit s dětmi, rodiči? Rozumí mi? Potkáváme se? Vužívají se tresty? Je někdo v obranách? Čemu se brání? Je ve skupině agrese? Jakou má podobu? Je ve třídě bezpečí? Chtěl bych být jejím žákem? Zažívá třída akceptaci / odmítnutí / tlak? Od koho??? Kdo akceptuje a kdo odmítá?

Program rozvoje třídního kolektivu Je určen třídním kolektivům se zvýšeným rizikem výskytu rizikového chování. Jednotlivé bloky PROTK jsou koncipovány tak, aby bylo možné navázat na vyučování ve škole. Velký důraz je kladen na pravidla pro komunikaci nejen během programu. Program je především zaměřen na rozvoj komunikačních a sociálních dovedností žák ů, na rozhodovací schopnosti, zvládání úzkosti a stresu a na nácvik dovednosti odolat tlaku. Žák, který absolvuje tento program, si stanovuje reálné cíle, pozitivně se sebehodnotí, vnímá normy jako potřebné a užitečné. Realizace programu má za cíl zabránit nástupu projevů rizikového chování, nebo alespoň jej v maximální míře zmírnit / oddálit.

S 38 – Říkáme šikaně NE! Od 4. ročníku 3 bloky 3 x 45 minut (9 vyučovacích hodin) Cíle programu: - napomáhat při diagnostice a řešení problému; - předcházet výskytu rizikového chování ve třídě; - usilovat o rozvoj sociálních dovedností.

Proces realizace programu: základní mapování problému, jeho řešení a závěrečné hodnocení Mapování problému: Úvodní zhodnocení potřeb zájemce o program: Úvodní zhodnocení školy, osobní pohovor Cílem I. bloku je zmapovat situaci ve třídě ve vztahu k rizikovému jevu (např. mapování vztahů ve třídě), procvičit žádoucí sociální dovednosti, které vyplynou z diagnostiky. Po skončení I. bloku je lektory situace ve třídě vyhodnocena a navrženo řešení situace (návrh zaměření aktivit, případně počet bloků (zda bude dostačující celkový obvyklý počet 3 bloků) Škola sdělí své možnosti – např. finanční, specifikuje zakázku nebo se spokojí s diagnostikou problému ve třídě.

Průběh programu Další bloky jsou zaměřeny na nastavení norem, tak aby se žáci ve vztahu k dané oblasti rizikového chování chovali bezpečněji nebo aby změnili svůj postoj. Dále tyto bloky umožní ve třídě zažít prožitek soudržnosti ze spolupráce, ze společného úspěchu apod. Cíle se mohou měnit v souvislosti s potřebami dané třídy. Případné nenaplněné cíle je možné naplnit v dalším/ch návazném/ých bloku/cích po vzájemné dohodě a na základě doporučení vycházející z potřeb třídního kolektivu.

Děkuji za pozornost! Mgr. Linda Růžičková vedoucí sekce školské primární prevence