Předgeologické období a prahory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Historie Země.
Abiotické podmínky života
MĚSÍC.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Země ve vesmíru.
Země a život, vývoj života
Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi.
Vznik a vývoj Země a života
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PRAHORY A STAROHORY Filip Bordovský
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Země.
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA NA ZEMI
HISTORIE ZEMĚ 1– prahory, starohory
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
HISTORIE ZEMĚ.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
STAVBA ZEMĚ.
Prahory Ondřej Rozum Matouš Doležal Zdroje:
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Názory na vznik a původ života
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
Život ve Vesmíru Co je život?
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
Geologické éry Země.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní pojmy organické chemie
PŮVOD PLANET.
Vznik a vývoj atmosféry Země
Vznik života na Zemi.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Prekambrium Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Vznik a vývoj života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
PLANETA ZEMĚ. ZEMĚ JE… …Malá planeta, která se otáčí - kolem své osy za ……..…..a v důsledku toho se střídá den a noc - kolem slunce za …………….a v důsledku.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Země a život, vývoj života
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: VÝVOJ ZEMĚ ŽIVOTA A ČLOVĚKA
Přechod rostlin na souš
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Mgr. Milan Šimek Dějepis
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
PRAHORY A STAROHORY (PREKAMBRIUM) Eva Švančarová Magdaléna Vávrová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
SLUNCE.
Vznik Vesmíru, Země a vývoj života na Zemi
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Názory na vznik života Kreační teorie = náboženské
Vznik života na Zemi Autor: Mgr. Jitka Trifanová Datum:
DÝCHÁNÍ, FOTOSYNTÉZA TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Autor: Zuzana Veselíková
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

Předgeologické období a prahory

Vznik života na Zemi

- Věda kosmologie prezentuje fakt, že Vesmír se začal vyvíjet před 15 miliardami let velkým třeskem, tj. po té, co vznikly první "mraky" prvků vodíku a helia, v jakýchsi supergalaxiích. - Gravitační síly způsobily seskupení superhvězd, které často obrovskými explozemi vymršťovaly do prostoru vodík, helium, uhlík, dusík a kyslík, prvky nutné k vzniku života. - Tyto mračna pak dále kolabovala a formovala novou generaci hvězd a slunečních systémů, z nichž náš je jeden. - Jedna z planet, Země, se formovala ze Slunce ve vzdálenosti, která byla příznivá a navíc obsahovala chemické sloučeniny vhodné k vzniku života.

Předgeologické období trvalo 600 miliónů let Země byla natolik horká, že nebyla vytvořena pevná zemská kůra. Až když Země dostatečně vychladla, vytvořily se první horniny a začala geologická éra PRAHORY. 4.

Prahory 4 mld. – 2,5 mld. let - nestabilní zemský povrch - prvotní atmosféra (obsahovala oxid uhličitý, vodík, methan, amoniak, helium, dusík a velmi málo kyslíku). - ochlazování Země: vzniká prvotní hydrosféra Také se postupně vytváří světadíly.

Prahory před 3,2 mld. lety: Vzorek hornin z tohoto období: Zde se jedná o stromatolit = sediment vzniklý činností mikroorganismů.

- vznik života na Zemi asi před 3,5mld let - v praoceánu - z neústrojných látek vznikají za působení silného UV záření a složitých chemických a fyzikálních dějů látky ústrojné. - vznik koacervátů (primitivní předchůdci buněk)

- fotosyntéza: děj při kterém se uvolňuje do ovzduší kyslík - uvolňováním kyslíku se atmosféra stala příznivou pro vznik dalších forem života - vznik složitějších organismů

- Evoluce rostlin a živočichů, které jsou nám známy, se objevili během minulých 550 milionů let. - vývoj živočichů - vynořování se nejprve z mořských bezobratlovců jako jsou předpotopní měkkýši, potom ryby, obojživelníci, plazi, savci, a konečně lidé. - Vývoj rostlin na souši je znázorněn relativně prastarými trsy mechu, kapradím aj. a pozdějšími jehličnatými stromy a kvetoucími rostlinami. Vznik BIOSFÉRY

Zápis: Vznik života na Zemi Před 3,5mld let V praoceánu Z neústrojných látek (anorganických) za působení silného UV záření a složitých chemických a fyzikálních dějů vznikají látky ústrojné (organické) Vznik koacervátů Fotosyntéza Uvolňování kyslíku do atmosféry – podmínky pro život složitějších organismů BIOSFÉRA LÁTKY: neústrojné (anorganické) – voda, kyslík, oxid uhličitý, minerály atd. ústrojné (organické) – cukry, tuky, bílkoviny

Vznik života – různé teorie Představy o vzniku života se dost různily: Stvoření (kreacionismus) = živá hmota vznikla zásahem nadpřirozené síly nebo bytosti. Zárodky života byly na Zemi přeneseny meteority nebo tlakem světelných paprsků. Panspermie = zárodky života putují vesmírem ve formě jakési infekce, která napadá kosmická tělesa a ve vhodných podmínkách se rozvíjí.

Vznik života Život vznikl před 3,5 miliardami let: Chemický vývoj: z anorganických látek vznikly jednoduché organické (díky UV záření) Biologický vývoj: organické látky se v praoceánu shlukovaly do složitějších, které byly schopny života: eobionti, koacerváty (postupně byly schopny i fotosyntézy) Teorii koacervátů rozpracoval A. I. Oparin.