Technická univerzita v Liberci 461 17 LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/07.0259) podpořeného z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Cesta k modernímu vzdělávání
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Úvod do korpusové lingvistiky 8
Na začátek malý test: Poznáte poněkud „zašifrovaná“ česká rčení
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
dotazníkové šetření na vysokých školách
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
Modulární systém výuky na VŠP, a.s. CÍL = kvalitní, evropské a moderní studijní programy a obory Renáta Nešporková.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Pracovní skupina pro oborové didaktiky Akreditační komise vlády ČR Setkání oborových didaktiků českého jazyka Praha 24. června 2014 setkání oborových didaktiků.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, státním rozpočtem České republiky a státním rozpočtem Slovenské republiky Metodické.
Projekt,,Šablony v SZŠ Příbram“ OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Projekt je.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Ostravská univerzita (1991 → )
Rozvoj výuky cizích jazyků
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Plánování prvních kroků
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Název operačního programu:
Přírodovědecká fakulta UJEP
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Transkript prezentace:

Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Zaměření projektu Systematická příprava st. VŠ vzdělávajících učitele v oblasti ČJC: -zkvalitnění filologických učitelských studijních programů, zvl. bohemistických -zvýšení kompetencí budoucích učitelů v oblasti práce s žáky, jejichž prvním jazykem není čeština -inovace studijních programů bakalářského i navazujícího magisterského studia, jejímž jádrem je využití moderních didaktických nástrojů, především tzv. žákovského korpusu (learner corpus). S. Škodová setkání AUČCJ

struktura projektu Příprava učebních materiálů a e-learningových opor. Organizace motivačních kurzů, workshopů a konference. Pilotní ověřování a evaluace kurzů. Budování jazykové databanky. Tvorba elektronického žákovského korpusu. S. Škodová setkání AUČCJ

Řešitelské pracoviště: Technická univerzita v Liberci, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, katedra českého jazyka a literatury Partneři projektu: Univerzita Karlova v Praze Asociace učitelů češtiny jako cizího jazyka Další spolupráce: Školy základní, střední i vysoké s žáky s jiným než českým mateřským jazykem S. Škodová setkání AUČCJ

Cílové skupiny zasažené inovacemi studijních programů - profil absolventa rozšířen o modul prohloubené specializace zaměřený na studium češtiny jako druhého/cizího jazyka bk. pr. Specializace v pedagogice, obor Český jazyk a literatura se zaměřením na vzdělávání navaz. mgr. pr. Učitelství pro střední školy obor Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro ZŠ a SŠ – český jazyk bk. program Filologie obor Český jazyk a literatura + další st. programy, např. Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání, ii. Německý jazyk se zaměřením na vzdělávání, iii. Španělský jazyk se zaměřením na vzdělávání; Anglický jazyk pro 2. stupeň základní školy, Německý jazyk pro 2. stupeň základní školy. S. Škodová setkání AUČCJ

Modulová složka češtiny jako druhého/cizího jazyka I (i)poznání základů didaktiky cizích jazyků s přihlédnutím ke specifikům č2j/čjc; seznámení s učebnicemi češtiny pro cizince, s historií oboru, s odlišnostmi výuky češtiny jako druhého/cizího jazyka v porovnání s výukou češtiny jako mateřského jazyka; (ii)poznání evropské jazykové politiky a jazykové politiky v ČR, včetně SERR a referenčních popisů pro čj; poznání hlavních jaz. komunit v ČR a legislativního vymezení jejich pozice v ČR, zvláště z hlediska školního vzdělávání (iii)poznání moderními teorií osvojování a učení druhého jazyka, metodami jeho studia a možnostmi jejich aplikace ve vyučování C2J, se zvláštním důrazem na práci s žákovskými korpusy, jejich vytváření, anotace a praktické využívání pro plánování, přípravu i realizaci výuky češtiny jako druhého/cizího jazyka, pro testování a hodnocení jazykové a komunikační kompetence nerodilých mluvčích v češtině, pro vytváření učebních materiálů apod. S. Škodová setkání AUČCJ

Modulová složka češtiny jako druhého/cizího jazyka II 1. Čeština – jazyk cizí 1 (2hod/týden) historický pohled na výuku cizích jazyků, metodické koncepce výuky, SERR 2. Čeština – jazyk cizí 2 (2hod/týden) možnosti výuky jednotlivých jevů gram.systému čj, využití ČNK a CzeSL 3. Metodika češtiny jako cizího jazyka (2hod/týden) metodické přístupy v jednotlivých jazykových plánech pro sl. i nesl. mluvčí 4. Čeština v kontrastivním pohledu (2hod/týden) postupy kontrastivní lingvistiky obecně + možnostmi jejich aplikací S. Škodová setkání AUČCJ

Modulová složka češtiny jako druhého/cizího jazyka II 5. Analýza učebnic (2hod/týden) analýza vybraných učebnic českého jazyka pro cizince z lingvisticky a didakticky relevantních hledisek 6. ČJC – praktická cvičení (2hod/týden) dovednosti a strategie ve výuce 7. Úvod do korpusové lingvistiky I (2hod/týden) možnosti využití korpusů 8. Úvod do korpusové lingvistiky II (2hod/týden) (9.) Sociokulturní kompetence ve výuce ČJC (2hod/týden) S. Škodová setkání AUČCJ

S. Škodová setkání AUČCJ